Serena Williams este multe lucruri. O campioană cum tenisul feminin nu a mai văzut: sportiva cu cel mai bogat palmares în turneele-etalon, de Grand Slam (23 la simplu, record absolut al Erei Open), co-deținătarea recordului pentru cea mai lungă vizită pe prima poziție WTA (186 săptămâni consecutive) și forța dominantă a ultimelor trei decenii în WTA, fiind creditată, alături de sora sa, pentru implementarea unui nou stil de joc. O sportivă cu fizic robust, care a domnit prin puterea forței și a agresivității. Un star pe teren și în afara lui, statut care a venit, de-a lungul timpului, la pachet și cu multe controverse. Un model. Un lider contestat de unii. O sursă de polemici. O militantă. O mamă.
Turneul de la Wimbledon le-a propus fanilor tenisului o incursiune altfel în universul Serenei Williams, cu ajutorul lui Sascha Bajin, 34 ani, fost sparring partner al campioanei americane. De-a lungul unei colaborări de șapte ani (2008 – 2015), germanul a fost parte integrantă a unei echipe care i-a fost alături Serenei la 13 dintre cele 23 de titluri de Mare Șlem adunate până acum în proba de simplu. Germanul s-a apropiat din ce în ce mai mult de Serena, fiind, conform mărturiilor ambilor, omul rămas în clipele cele mai grele în imediata vecinătate a Serenei, oferindu-i ceea ce ar putea fi numit simplist – umărul pe care să plângă. O cunoaște cum puțini oameni o pot cunoaște pe sportiva Serena Williams, iar observațiile lui, acum, la patru ani de la despărțire, după de Bajin a dus-o la apogeu, două titluri de Mare Șlem și numărul unu mondial pe Naomi Osaka, sunt cu adevărat interesante.
Atenție la tăcerea Serenei
„Adversarele ar trebui să se teamă dacă oprește icnetele și devine, brusc, silențioasă! Când ajunge la un moment important pentru ea, Serena va deveni foarte tăcută, se retrage cumva în sine și abia atunci este cea mai periculoasă, nu atunci când icnește zgomotos, din toți rărunchii. Atunci, ea a intrat > și încearcă să găsească starea de spirit perfectă pentru a-și croi, prin luptă, cărare în orice situație„, punctează Sascha Bajin.
Serena cunoaște și ea frica, dar câștigă meciuri prin limbajul trupului
„Adevărul este că toată lumea are frică. Dacă te simți paralizat de frică, atunci ajută să știi că fiecare om în parte se teme de ceva. Faima și banii nu te vor proteja. Știu că este la fel și în cazul ei. Are propriile temeri pe teren, întotdeauna le-a avut, iar acum, în plus, se teme că ar putea să nu fie o mamă bună„, spune Bajin.
„Serena se poartă pe teren ca și cum ar fi cea mai bună din lume. Când Serena câștigă primul set, le face pe adversare să gândească în acel moment că nu există nicio cale să o mai învingă. Face asta prin limbajul trupului, prin strigătele ei de > și prin felul în care se arată în fața adversarei. Îți arată forța ei prin felul în care vorbește și se mișcă„, spune Bajin, care mai mărturisește că americanca se izolează înainte de marile meciurile.
Superstiții? Da! Forță mentală – oooh, da!
„Serena este superstițioasă. Pe durata unui turneu folosește același duș și același dulap. O altă superstiție a ei este ceea ce face după primul game: nu se oprește la scaun pentru a sorbi o gură de apă, așa cum fac majoritatea sportivilor, ci ocolește fileul”, ne amintește Sascha Bajin.
„Serena crede în forță și disciplină mentală. MI-a spus odată că nu îi suferă pe cei care nu pot renunța la tutun și alcool. I-am spus că este o dependență de nicotină sau alcool. Atunci ea mi-a răspuns că frumusețea minții umane constă în aceea că dacă îți spui ceva, imediat poți schimba ceva în viața ta, nu ar trebui să dureze mult până când îți rezolvi o problemă. Dacă corpul tău are un obicei dăunător, spunea Serena, ar trebui să poți să-l gestionezi cu o minte puternică. Diferența o face cât de mult îți dorești să faci acea schimbare. Eu am descoperit că poți să faci schimbări rapid și cu efecte de durată„, mai spune Sascha Bajin.
Secrete din spatele reușitei americancei sunt și faptul că nu se plictisește niciodată la antrenament și că este sută la sută deschisă cu toți cei din echipă. „Plictiseala intervine pentru oricine la muncă. Chiar și sportivii de top se plictisesc uneori. Este inevitabil când faci același și același lucru. Mintea obosește de la repetiție. Singura excepție este Serena, care poate face zi de zi același lucru fără să se plictisească. Fata asta este o mașinărie!„
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER