Simona Halep a încheiat contracte de sponsorizare extraordinare datorită imaginii pe care și-a creat-o în tenis, dar statul român ia bani foarte mulți de pe munca sportivei.
Simona Halep câștigă nu mai puțin de 4 milioane de dolari anual din sponsorizări, potrivit revistei Forbes, iar un procent de 10% din această cifră fabuloasă merge către bugetul de stat. Constănțeanca obține sume colosale și din premii, dar câștigurile provenite din turneele de tenis se impozitează la sursă, în țările în care sunt organizate competițiile.
Practic, Simona a plătit taxe către statul român în cuantum de 400.000 de dolari doar într-un an, iar o expertă în drept sportiv e de părere că impozitarea veniturilor încasate de jucătoarea de tenis din drepturi de proprietate intelectuală este nejustificată.
Taxele pe care Simona Halep le plătește în România par enorme în contextul în care ocupanta locului 2 mondial și-a clădit cariera pe cont propriu: „Taxele pe care Simona le plătește sunt foarte mari! Având în vedere că statul român ajută foarte puțin mediul sportiv, consider că această taxă este una extrem de mare! Dacă în cazul societăților avem impozit pe venit în funcție de angajați, undeva între 1% și 3%, sportivul de ce trebuie să plătească 10%?
Asta în condițiile în care majoritatea competițiilor la care evoluează Simona Halep se desfășoară în afara României. După cunoștințele mele, statul român, cu excepția președintelui federației Ion Țiriac care apare și la competiții, nu i-a acordat niciun sprijin. Ea își plătește antrenor, preparator și așa mai departe”, a declarat Deniss Adam, avocată specializată în drept sportiv, pentru ProSport.
Simona Halep a fost sfătuită chiar de antrenorul Darren Cahill să urmeze exemplul lui Novak Djokovic sau al Elinei Svitolina și să își mute reședința într-un paradis fiscal precum Monte Carlo, dar constănțeanca nici nu a vrut să audă de această variantă. Ar exista totuși o soluție, ceva mai complicată însă, pentru ca Halep să nu mai fie „stoarsă” de bani de către stat: „Dacă se consideră prejudiciată și consideră că statul român nu este îndreptățit să îi rețină această sumă, rămâne la latitudinea sportivei cum va proceda. Din punctul meu de vedere, aș merge pe o schimbare a legislației, un memoriu în sensul acesta.
Dar memoriul trebuie făcut cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Finanțelor, iar un proiect nou de lege trebuie să treacă prin Parlament și sunt mai mulți pași de urmat din punct de vedere juridic. Referitor la rezidența fiscală, e greu de luat în calcul. Ar însemna să își mute domiciliul în altă țară. Cunosc fenomenul sportivilor care au procedat astfel, dar eu nu aș fi de acord”, a mai adăugat Deniss Adam.
Simona Halep se află în Top 10 milionari ai tenisului, cu 10,9 milioane de dolari câștigate din premii și sponsorizări în decurs de un an, însă realitatea este că sumele oficiale se micșorează considerabil după ce sunt supuse impozitării, fie în România – banii proveniți din sponsorizări, fie în străinătate – premiile obținute la turnee. Halep este imaginea unor companii precum: Nike, Hublot, Wilson, Dedeman, Dorna, Banca Transilvania, Rexona sau Avon. „Îmi iubesc țara și tocmai din acest motiv nu m-am gândit nicio clipă să mă mut în altă parte”, spunea Halep într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER