ITIA, o nouă reacție în cazul Simona Halep, la două luni după ce a pierdut procesul la TAS! De ce s-a răsturnat decizia șoc de suspendare uriașă a româncei

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a reacționat la două luni după ce a pierdut la TAS procesul intentat Simonei Halep în cazul său de dopaj cu suplimentul contaminat cu roxadustat.

Precizările ITIA vin în contextul în care jurnaliștii de la BBC s-au întrebat într-un material dacă sistemul de anti-doping din tenis chiar descoperă sportivii dopați sau le distruge acestora carierele.

ITIA reacționează din nou în cazul Simona Halep, la două luni după ce a pierdut procesul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv!

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului vine cu precizări în cazul de dopaj al fostului lider mondial, în care sportiva a obținut la TAS o pedeapsă considerabil redusă după ce a mers la Lausanne și a revenit în circuitul WTA.

Reacția ITIA vine după ce ziariștii de la BBC au întrebat într-un articol dacă sistemul de anti-doping din tenis chiar descoperă sportivii dopați ori le distruge carierele. Iar unul dintre exemple vizează cazul Simonei Halep, despre care jurnaliștii britanici menționează că „și-a menținut întotdeauna inocența și a criticat în mod regulat procesul, descriindu-l drept o tortură”.

Inclusiv Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei, a acuzat în termeni duri ITIA că a formulat acuzații false în cazul sportivei și a provocat un adevărat haos în domeniu.

De ce s-a întors decizia șoc în cazul româncei

Replica directorului executiv al ITIA, Karen Moorhouse, a venit imediat și a respins acuzațiile făcute de Darren Cahill. Oficialul este de părere că „totul a fost făcut ca la carte” în cazul Simonei Halep, scrie spotmedia.ro. Totuși, ea recunoaște că întorsătura totală de situație din cazul constănțencei „a ridicat câteva întrebări corecte și importante”.

„Credem că cei mai mulți jucători de tenis sunt curați și intenționează să respecte regulile. De asemenea, este corect să spunem că unii sportivi vor alege să trișeze, iar alții pot încălca regulile din cauza neglijenței ori din neatenție”, a mai transmis ITIA, care în 2023 a efectuat 7.247 de teste antidoping, dintre care 13 au fost eșuate.

„Simo” a primit o suspendare de 4 ani la Sport Resolutions, care a fost ulterior redusă de TAS la doar 9 luni.

Procesul a fost întârziat foarte mult, iar Simona ar fi putut să revină în circuit la jumătate de an de când își ispășise pedeapsa de la TAS. ITIA a fost acuzată că a întârziat voit cazul ei de dopaj, însă argumentul a fost că dosarul a avut aproximativ 8.000 de pagini.

Publicat: 08 05. 2024, 18:16
Actualizat: 08 05. 2024, 18:19