Simona Halep (32 de ani) a primit o lovitură dură din partea TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) după ce a depus apelul la decizia ITIA de a o suspenda 4 ani pentru dopaj.
Fostul lider WTA și-a pus toate bazele într-o decizie favorabilă din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne după ce a fost suspendată de ITIA patru ani pentru dopaj, însă Simona Halep a primit o lovitură teribilă.
Aflată în Dubai, acolo unde se pregătește pentru revenirea în circuitul WTA, Simona Halep a primit o veste neplăcută din partea TAS. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a anunțat lista cazurilor care vor fi judecate în perioada următoare, iar cel al sportivei din România nu apare.
Astfel, Simona Halep nu va intra în vederile TAS cel puțin până pe 21 martie 2024, data la care se va încheia lista actualizată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, anunță Digisport.
Simona Halep a fost prinsă dopată cu Roxadustat, substanță aflată pe lista celor interzise, la US Open 2022, iar în 2023 și-a aflat pedeapsa de la ITIA. După ce fusese suspendată provizoriu un an, sportiva care a ocupat primul loc în clasamentul WTA a aflat că mai trebuie să stea încă trei.
„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.
Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:
– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open – folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.
Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep”, se arată în comunicatul emis de către ITIA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER