Șoc în lumea tenisului românesc! Trei români, printre care și Monica Niculescu, au jucat în meciuri suspectate de BLAT! Reacția uneia dintre sportive: „Primesc mesaje urâte de la indivizi care mă acuză”
Tot mai multe dovezi indică faptul că mafia pariurilor și-a întins adânc tentaculele în tenis, însă știrea îngrijorătoare este aceea că și meciurile românilor au intrat în vizorul autorităților. Conform unui raport prezentat pe 14 iunie în Parlamentul European, 62 de meciuri, dintre care trei ale jucătorilor români, sunt suspectate că au fost trucate în tenis în ultimele 9 luni!
Agenția belgiană de monitorizare a pariurilor FederBet deține informații ce ridică suspiciuni asupra unei partide disputate de Monica Niculescu în circuitul WTA, dar vizate sunt și două meciuri desfășurate la un nivel mai scăzut, în care protagoniști au fost Daiana Negreanu și Alexandru Luncanu! De asemenea, ProSport a scris astăzi despre cazul unor meciuri suspecte din Liga 1 incluse în aceeași listă, capul de afiș fiind ținut de meciul Viitorul Constanța – ASA Târgu Mureș, scor 6-1!
Monica Niculescu (28 de ani, 47 WTA), componentă de bază a naționalei de Fed Cup a României, a fost implicată într-un meci pe care s-au plasat pariuri suspecte! S-a întâmplat în timpul probei de dublu a turneului de Guangzhou 2015 (China), atunci când echipa Monica Niculescu/Anna-Lena Friedsam (Germania) a înfruntat perechea Anna Morgina/Ling Zhang (Rusia/Hong Kong) în primul tur, pe 23 septembrie. Pronosticul ales de mafia pariurilor ar fi fost 2-0 la seturi pentru Niculescu/Friedsam, iar acesta a ieșit fără probleme, scorul înregistrat la final fiind 6-0, 6-3.
Meciul suspectat de blat a fost singurul jucat împreună de adversarele Monicăi Niculescu
Monica și Anna-Lena aveau statut de favorite, însă cota acordată de bookmakeri pentru o victorie în minimum de seturi a perechii româno-germane era tentantă: 1,80! Interesant este că meciul de la Guangzhou a fost singurul jucat împreună de Morgina (24 de ani) și Zhang (26 de ani), deși cele două evoluează frecvent în concursurile de dublu. Pentru prezența în manșa inaugurală a turneului International dotat cu 250.000 de dolari, cele două au primit câte 450 de dolari, în timp ce o victorie le-ar fi asigurat câte un cec în valoare de 910 dolari. Monica Niculescu nu a putut fi contactată de ProSport pentru a oferi mai multe detalii legate de meciul din Guangzhou.
Dacă la simplu se învârt sume exorbitante în turneele WTA, nu același lucru se întâmplă și în probele de dublu. Premiile sunt mici, iar jucătorii pot cădea ușor în plasa aranjorilor care se învârt pe la turnee. În acest an a intrat în vizorul poliției un meci de dublu-mixt disputat la cel mai înalt nivel, în cadrul turneului de Grand Slam de la Australian Open. Partida dintre spaniolii Lara Arruabarrena/David Marrero și Andrea Hlavackova/Lukasz Kubot (Cehia/Polonia) a fost blocată de casele de pariuri după ce s-au mizat sume neobișnuit de mari pe victoria celor din urmă. Jocul respectiv a atras atenția și prin prisma faptului că Marrero a comis numeroase greșeli neforțate.
Daiana Negreanu a vorbit pentru ProSport: „Nu înțeleg de ce se crede că meciul meu a fost trucat’
Un alt meci câștigat de o reprezentantă a României apare pe lista agenției care se ocupă cu depistarea blaturilor din sport! Daiana Negreanu (28 de ani, 509 WTA) a produs o surpriză la turneul ITF de la Gyor (Ungaria), desfășurat în luna mai 2016, trecând cu scorul de 6-4, 6-3 de slovena Tadeja Majeric (25 de ani, 262 WTA). Pariurile neobișnuite raportate de bookmakeri au avut ca pronostic victoria Daianei, la o cotă destul de mare: 2,45! Tadeja Majeric (fost număr 111 WTA) a participat numai în turnee ITF în acest sezon, iar înaintea duelului cu Negreanu suferise trei înfrângeri consecutive, una dintre ele în fața Alexandrei Cadanțu (România), scor 7-5, 6-2 la Istanbul.
Daiana a acceptat să discute cu reporterul ProSport despre meciul pe care FederBet îl suspectează ca fiind trucat: „Nu înțeleg de ce s-ar crede că ar fi fost trucat… Eu am jucat bine, ea nu știu, și sincer nu ma interesează. Nu am câștigat cu 6-0, 6-0, să zici că s-ar fi dat bătută. A avut chiar 3-0 in setul doi, de aceea se crede ca ar fi fost trucat? Reveniri in tenis se fac și de la 5-0 în decisiv”, a declarat fosta ocupantă a locului 449 WTA, cel mai bun atins în carieră până acum. Detaliul la care face referire Daiana ar putea fi extrem de important. Răsturnările neașteptate de scor, combinate cu fluctuțiile ciudate ale cotelor, reprezintă semnale de alarmă pentru organismele care se ocupă cu depistarea blaturilor din tenis.
„Primesc mesaje urâte de la indivizi frustrați care mă acuză că aș fi plătită să pierd”
Sportiva noastră mai spune că nu a fost niciodată ofertată să trântească vreun meci, însă este afectată de reacțiile pariorilor care o abordează după înfrângeri: „Eu nu am primit oferte, doar jigniri. Primesc de multe ori mesaje foarte urâte de la diverși indivizi frustrați care mă acuză ca aș fi fost plătita să pierd. Știu că se practică din ce în ce mai mult acest obicei și sincer mi se pare trist ce se întâmplă cu tenisul și cu sportul în general… Dar în mediul in care ma invart eu, nu am auzit nimic”.
Rețeaua de pariori care activează în tenis a fost descrisă de Andrei Pavel, cel mai bun tenismen român de după Revoluție: „Am fost contactat de multe ori, nu doar o dată. Am fost contactat de diverși intermediari care îmi ofereau bani ușori să trântesc anumite meciuri. E plin tenisul de acești intermediari. Am întâlnit italieni, austrieci, am vorbit și cu ruși. Vin pe lângă tine, se dau prieteni, adică prieteni… Amici. Așa mai departe. Îți spun de la început că poți să faci banii ăștia ușori. Îți spun că au o ofertă pentru tine și că trebuie să te gândești la ea. Nu m-a interesat însă niciodată. Mulți dintre ei erau prieteni de-ai prietenilor”, a dezvăluit „Cneazul” pentru ProSport.
La meciul lui Luncanu s-a pariat pe game-uri
Alexandru Luncanu (343 ATP) a pierdut în 2015, în optimile turneului Challenger de la Andria (Italia), contra lui Ilya Marchenko (84 ATP) din Ucraina, scor 6-3, 6-1. Pariorii au mizat pe victoria ucraineanului la minimum 6,5 game-uri, dar și la minimum 7-5 game-uri diferență, selecție care a ieșit „la mustață”. În cazul în care Luncanu mai câștiga un singur game, pariul cu handicapul de 7,5 game-uri ar fi fost pierdut. Luncanu a cochetat în trecut cu naționala de Cupa Davis a României, disputând două meciuri de simplu în duelul cu Olanda din 2012, ambele pierdute în fața lui Thomas Schoorel, respectiv Robin Haase. Alex a negat orice asociere cu persoane din mafia pariurilor: „Nu am nicio implicare. Nu mă ocup cu așa ceva”, a fost reacția sportivului de 27 de ani.
Alexandru Luncanu este al doilea jucător român din ATP care a jucat într-un meci suspectat oficial de blat, după Victor Crivoi (în prezent 621 ATP), și el component al echipei României în trecut. În anul 2011, cotidianul suedez Svenska Dagbladet publica o listă cu jucătorii pe care ATP și WTA îi suspecta că au luat parte la meciuri trucate, iar numele lui Crivoi apărea alături de sportivi precum Janko Tipsarevic, Michael Llodra, Agnieszka Radwanska sau Victoria Azarenka.
Cum a ajuns FederBet la concluzia că partidele de mai sus sunt suspecte?
Metoda de diagnosticare este similară celei folosite de mult mai cunoscutul sistem de detecție a fraudei, Fraud Detection System, pus la punct de compania Sportradar și folosit de UEFA pentru descoperirea anomaliilor de pe piața pariurilor. Pe scurt, FederBet analizează mișcările cotelor raportate de bookmakeri din întreaga lume.
Iată descrierea mecanismului, postată pe www.federbet.com: „Piața de pariere mondială este ca bursa, doar că în loc de acțiuni sunt tranzacționate cote. La fel ca în cazul acțiunilor, cotele sunt supuse unor mișcări, fie că sunt fizice sau dictate de alte schimbări, iar câtă vreme aceste modificări rămân într-o limită considerată ca fiind „acceptabilă” nu există nicio suspiciune. Totuși, când modificările în prețuri duc la șocuri violente și nu sunt justificate de evenimentul în cauză, atunci asistăm indubitabil la o tentativă de a aranja un meci”.
O altă anchetă a pus pe jar lumea tenisului în 2016
Organizația care ar trebui să ia o decizie cu privire la meciurile suspecte aflate pe lista prezentată în Parlamentul European este TIU (Unitatea pentru Integritatea Tenisului). Anchetatorii de la TIU au fost însă puși într-o lumină proastă, după ce BBC a dezvăluit că aceștia au primit în mod repetat, în ultimii zece ani, plângeri cu privire la 16 jucători din Top 50 ATP, acestea rămânând fără răspuns. „În ultimul deceniu 16 jucători care au făcut parte din top 50 au fost raportați în mod repetat la Tennis Integrity Unit, fiind suspectați că au aranjat meciuri. Tuturor jucătorilor, între care se numără și câștigători ai unor trofee de Grand Slam, li s-a permis să concureze în continuare”, au notat jurnaliștii britanici care au susținut că rețele de pariori din Rusia și Italia au făcut profit de sute de mii de lire sterline din meciuri trucate.