Șocul finalei. Din nou, Simona Halep ia locul doi la agresivitate în meciul de titlu de la Roland Garros: „În unele puncte, am fost spectatoare de pe teren”. Realitatea: „meciul nu a fost niciodată în racheta româncei”. Și avertismentul unei mare campioane: „Nu joci pentru a nu pierde”
„Este un moment greu pentru mine, dar sper că va trece. Nu cred că am făcut ceva foarte greșit. Am jucat ok, destul de bine. Cu puțină șansă… toate tușele, toate mingile acelea cu fileul, totul a fost de partea ei astăzi. A meritat să câștige. A jucat bine în momentele grele pentru ea„, este una dintre declarațiile Simonei Halep după finala de la Roland Garros. Jucătoarele au mers la conferința de presă, iar ecourile și reacțiile curg de la Paris. La fel și analizele. Mai multe, mai multe. Live Blog-ul de pe site-ul oficial al turneului continuă. Și de acolo vine un citat extrem de relevant din partea Simonei. „În unele puncte, am fost spectatoare de pe teren„, a admis simplu Simona.
Este o descriere cât se poate de precisă a ceea ce s-a întâmplat pe teren. A ceea ce s-a văzut și la televizor, a ceea ce a văzut Chris Evert – aflată la microfonul Eurosport pentru finala feminină, dar și Mats Wilander. Simona Halep a simțit-o cel mai acut. Statistica o confirmă: Jelena Ostapenko a luat finala pe cont propriu, a atacat non-stop – un lucru deloc surprinzător, având în vedere faptul că letona a intrat în finală cu 245 de lovituri câștigătoare – și a decis de una singură 108 puncte. A împărțit egal: 54 de winners, 54 erori neforțate. De partea cealaltă, Simona Halep a ales o tactică diferită față de precedentele meciuri de la Paris și a cedat complet inițiativa: doar 18 puncte au fost făcute de jucătoarea lui Darren Cahill.
Site-ul WTA notează în știrea despre victoria Jelenei Ostapenko: „cu greu poți spune despre noul lider din Race to Singapore (n. Simona) că a făcut vreun pas greșit pe teren, cu cele doar 10 erori neforțate în trei seturi„.
În finalul materialului de pe site-ul oficial rolandgarros,com, scrie așa: „elemente din victoria Jelenei Ostapenko de la Paris ne amintesc de cursa spre titlu a Petrei Kvitova, din 2011, de la Wimbledon: bulversarea adversarelor și a fanilor cu tenisul ei lejer și agresiv„. O adversară „on fire” este greu de contracarat. Simona a părut însă mai degrabă lipsită de curaj și inițiativă.
„Simona are puține să-și reproșeze. Ea a jucat un meci solid, cu profesionalism considerabil, fără a face prea multe greșeli, dar soliditatea ei pur și simplu nu a putut face față dozei de inspirație explozivă a lui Ostapenko, atitudinii de totul sau nimic alimentată de spiritul neînfricat al tinereții. (…) Cele zece erori neforțate ale româncei dau măsura excelenței acesteia, dar parcă tot timpul a dominat sentimentul că mai degrabă ea nu va supraviețui acestui turnir de foc, în condițiile în care meciul nu a fost niciodată în racheta ei”, notează site-ul turneului parizian.
Eroarea de judecată
„De-abia dacă a clipit Halep. A jucat îngrijit tot meciul, sperând că Ostapenko va greși. Trebuie să joci pentru a câștiga, nu pentru a nu pierde„, pune însă punctul pe i și atrage atenția Martina Navratilova.
În primul set al finalei, Ostapenko a decis soarta a 37 dintre puncte (14-23 procentajul de reușită/eroare). În setul doi – 40 puncte (22/18). În decisiv – 31 puncte (18/13). Cu acest tip de tupeu „a la Petra Kvitova”, Ostapenko a câștigat primul titlu în circuitul WTA al carierei. Unul de Mare Șlem. Incontestabil. a fost un moment de grație pentru letona născută într-o zi de finală de Roland Garros, cea în care brazilianul Guga Kuerten câștiga primul titlu al carierei sale, exact pe aceeași zgură de pe Philippe Chatrier.
Simona Halep începuse mai ofensiv turneul, însă a făcut pasul înapoi încă din semifinală
Începem cu tururile de încălzire, cu victorii în două seturi. În general, Simona a decis deznodământul a 35-40 de puncte pe meci: după un prim joc cu 11 lovituri câștigătoare împotriva Janei Cepelova (și 23 erori), a urmat un meci cu 23 de lovituri câștigătoare cu Tatjana Maria (egalitate în meci, 42 de puncte decise direct de fiecare jucătoare), 25 de winners cu Kasatkina (13 erori), apoi 19 lovituri câștigătoare cu Suarez-Navarro (20 erori).
Trecem la meciurile de trei seturi câștigate: 53 de puncte decise de Simona cu Svitolina (26 winners, 27 UES) – într-un duel în care totuși ucrainianca a fost cea mai agresivă, mai decisă (36/45 raportul winners/UEs).
Subit, împotriva Karolinei Pliskova, Simona a început să joace economicos. A terminat cu număr egal de lovituri câștigătoare și erori neforțate – dar doar câte 14. În total, 28 de puncte făcute de Simona. Iar în finală, Halep a coborât acest număr cu încă 10 unități.
299 lovituri câștigătoare au încasat împreună Louisa Chirico, Monica Puig, Lesia Tsurenko, Samantha Stosur, Caroline Wozniacki, Timea Bacsinszky și Simona Halep – adversarele învinse de Ostapenko în drumul spre trofeu.
Simona Halep pierde a doua finală de turneu de Mare Șlem a carierei, într-un mod similar: cedând inițiatva și fiind jucătoarea care acceptă dominarea
7 iunie 2014. Simona Halep pierde finala cu Maria Șarapova 4-6, 7-6, 4-6.
Puncte directe făcute de rusoaică: 112 puncte
- 44 lovituri câștigătoare (forehand – 28, backhand 12)
- 68 erori neforțate
Puncte directe făcute de româncă: 61 puncte.
- 20 lovituri câștigătoare (forehand – 14, backhand 5)
- 41 erori neforțate
Privind distribuția pe seturi (22, 26, 13) constatăm că Simona a cedat inițiativa o dată cu finala, iar singurul set câștigat a fost cel în care și-a asumat mai multe riscuri (este adevărat, Masha a greșit cel mai mult – 31 erori în setul doi, dar nici Simona nu a câștigat pentru că a făcut doar 2 greșeli – din contră, a riscat și a greșit de 18 ori).
10 iunie 2017. Simona Halep pierde finala cu Jelena Ostapenko 6-4, 4-6, 3-6.
Puncte directe făcute de letonă: 108 puncte
- 54 lovituri câștigătoare
- 54 erori neforțate
Puncte directe făcute de româncă: 18 puncte
- 8 lovituri câștigătoare (forehand – 14, backhand 5)
- 10 erori neforțate