Sorana Cîrstea, „un talent mereu periculos”. 3 cifre foarte bune la primul meci cu noua rachetă Babolat

Sorana Cîrstea a ales să își schimbe racheta chiar înainte de US Open, iar meciul din primul tur al româncei a arătat că a fost o decizie inspirată, în ciuda unei mari doze de risc. Presa din Regat, dar mai ales fanii lui Heather Watson s-au bucurat la tragerea la sorți, atunci când britanica a primit pentru prima dată în patru ani o adversară neinclusă în clubul capilor de serie în primul tur la US Open.

Watson, cea care nu a câștigat nici măcar un meci pe tabloul principal de la Flushing Meadows, a suferit însă în fața Soranei (locul 80 WTA) cea mai drastică înfrângere din istoria participărilor sale la New York: 6-1, 6-1. În comparație, Simona Halep (cap de serie 21) i-a lăsat anul trecut un set și 12 game-uri, Na Li (favorită 9) a pierdut 5 game-uri în 2012 în fața lui Watson, iar Mariei Șarapova (favorită 3) în 2011 britanica i-a smuls primul set și 14 game-uri. Britanica și-a recunoscut limitele din timpul meciului „Mai prost de atât nu pot să joc!”, a strigat britanica.

În turul secund, joi, Sorana va avea o misiune dificilă împotrive canadiencei Eugenie Boucharde: să câștige pentru a doua oară în acest sezon împotriva unei jucătoare din Top 10 WTA (la Dubai, Sorana a trecut de Sara Errani, italianca ocupând în acel moment poziția 10 în clasamentul WTA).


Sorana Cîrstea a postat această fotografie pe contul său de pe o cunoscută rețea de file-sharing, după victoria din turul 1 de la US Open. Pentru Sorana, urmează un meci greu cu Eugenie Bouchard

Dincolo de jocul slab al britanicei, evoluția Soranei a fost cea mai constantă și mai categorică a acestui an, în care jucătoarea născută la Târgoviște a adunat, în total, 10 victorii în circuitul WTA, dar și patru victorii în Fed Cup, dintre care două împotriva Serbiei, decisive pentru calificarea României în Grupa a II-a mondială a competiției pe echipe a tenisului feminin. Meciul a durat mai puțin de o oră, iar Sorana nici nu a clipit – nu i-a tremurat mâna în momentele cheie, nu a renunțat la tactica agresivă nici un moment și a dominat clar întrecerea. Iată trei cifre care arată cât de dominantă a fost „Sori”:

14 lovituri câștigătoare a reușit Sorana în doar 7 game-uri, în primul set

Presa britanică îi acordă credit Soranei Cîrstea pentru agresivitatea sa, atrăgând atenția că numeroasele reușite ale Soranei au scos-o efectiv din joc pe Watson, cea care și-a propus, alături de noul său antrenor argentinian Diego Veronelli, să joace mai agresiv. Sorana a fost un adevărat tăvălug în primul set, o agresivitate concretizată în stilul în care o făcea și atunci când reușea cea mai bună performanță a sa – sfert de finală la Roland Garros. Un astfel de bombardament o poate apropia de victorie și în fața canadiencei Eugenie Bouchard.

13 puncte a câștigat Sorana Cîrstea cu serviciul doi, din totalul de 17 schimburi începute cu mingea a doua

În circuitul feminin, break-urile și mingile de break sunt mult mai dese decât în circuitul masculin. Sorana a avut în meciul din primul tur confortul psihologic al unui serviciu doi cu care a reușit să câștige punctele, cu o constanță chiar mai mare decât pe prima minge. Este cunoscut faptul că Djokovic a reușit să câștige meciuri importante împotriva lui Rafael Nadal anihilându-i complet serviciul doi, ceea ce l-a făcut pe fostul lider mondial să se teamă excesiv de această slăbiciune, fapt care i-a dăunat inclusiv la randamentul primei mingi.

100% puncte câștigate la retur, pe serviciul doi al adversarei în setul doi

Chiar dacă serviciul lui Watson a fost clar sub nivelul obișnuit, Sorana și-a făcut la rândul său treaba, returnând corect mingile adversarei și punând presiune. De această dată, Sorana a reușit să speculeze perfect slăbiciunea adversarei, un lucru pe care Ion Țiriac aprecia în repetate rânduri în trecut că „scârțâie” în jocul româncei de 24 de ani.

Publicat: 28 08. 2014, 09:02
Actualizat: 28 08. 2014, 09:03