*Românca a depășit momentele mai puțin favorabile întâlnite la ultimele două ediții, când a fost eliminată încă din primul tur *Sorana Cîrstea (38 WTA) va juca în turul secund contra georgiencei Anna Tatishvili (73 WTA)
Ploile au dat bătăi de cap organizatorilor încă din prima zi la US Open, motiv pentru care meciurile au și fost întrerupte o bună bucată de timp. Nu însă și Soranei Cîrstea, singura reprezentantă a României care a apucat să debuteze la Flushing Meadows până la închiderea ediției. Ea a etalat un joc echilibrat în compania Sabinei Lisicki (Germania, 19 WTA), favorita numărul 16 și a furnizat prima surpriză a întrecerii feminine.
Galbenul i-a purtat noroc
Românca a fost „exilată” pe terenul numărul 13 la debutul ei din acest an la US Open, însă echipamentul galben pe care l-a îmbrăcat aseară i-a oferit o „vizibilitate” pe măsura celei mai disputate partide de pe hardul albastru. Jocul a avut două părți disticte: una echilibrată, cu răsturnări de situație până la apariția rafelor peste New York, iar alta pe care a controlat-o aproape în totalitate de la reluare. Sorana a intrat oarecum cu stângul în meci, cu un prim serviciu pierdut, dar a reparat rapid situația pe tabelă, pe care a manevrat-o parcă după bunul plac (scor 4-2). Seria foarte bună a avut o replică și din partea Sabinei Lisicki, care a câștigat următoarele patru game-uri și, implicit, setul de debut: 6-4. O situație care i-a adus însă și mai multă răutate în joc Soranei. Prestația elevei lui Victor Ioniță a fost tot mai constantă și mai sigură, iar punctele au început să se înmulțească în dreptul ei în setul secund. De la 2-2, Cîrstea a sprintat până la 6-2, iar meciul a fost împins în prelungiri, atât din punct de vedere al scorului, cât și al vremii.
Setul decisiv a fost întrerupt la 1-0 pentru Sorana, care a revenit pe teren, după aproximativ trei ore de joc, la fel de montată. Seria de cinci game-uri consecutive câștigate a fost ridicată la 7! La 0-3, Lisicki a avut câteva răbufniri de orgoliu, dar Cîrstea le-a controlat cu autoritate printr-un serviciu exact, astfel că a păstrat distanța până spre final și chiar a mărit-o la ultimul schimb de mingi, la 6-2. Sorana a depășit situația ultimelor două ediții, când a plecat de la US Open după primul tur, și așteaptă cu încredere următoarea confruntare cu Anna Tatishvili (Georgia).
Perechea Horia Tecău/Robert Lindstedt (România/Suedia), cap de serie numărul 3, va întâlni cuplul italo-argentinian Daniele Bracciali/Horacio Zeballos, în runda inaugurală a probei de dublu.
68 la sută a fost procentajul punctelor câștigate de Sorana din primul serviciu (30/44)
71 la sută a reprezentat procentajul șanselor de break fructificate de Sorana (5/7)
Halep și Edina Galovits merg și ele mai departe Alte două jucătoare din România au avut prestații extraordinare aseară, la New York. Simona Halep și Edina Gallovits s-au calificat și ele în turul doi, după victorii confortabile.
Halep a învins-o, în runda inaugurală, cu scorul de 7-5, 7-6 (7/5), după aproximativ două ore, pe Iveta Benesova (Cehia), poziția 63 în ierarhia mondială.
În turul doi, Simona Halep o va întâlni pe Nadia Petrova (Rusia), cap de serie numărul 19 și locul 22 WTA, care a trecut, cu scorul de 6-3, 7-6 (7/3), de Jarmila Gajdosova (Australia), poziția 99 în clasamentul mondial.
Pentru calificarea în turul doi la US Open, Halep va încasa un cec în valoare de 37.000 de dolari și o sută de puncte WTA.
La rândul său, Edina Gallovits s-a impus, tot în două seturi, în disputa cu S. Voegele, scor 7-5, 6-4. În runda secundă, Edina va da piept cu Samantha Stosur, cap de serie numărul 7 și câștigătoarea de anul al competiției de la Flushing Meadows.
Tecău revine la Cupa Davis
În așteptarea debutului la US Open, Horia Tecău (foto) a anunțat Federația Română de Tenis că va participa la confruntarea România – Finlanda din Cupa Davis, meci de menținere în grupa I a zonei euro-africane (14-16 septembrie). Ajuns ieri pe locul 5 mondial în ierarhia de dublu, cea mai bună clasare din carieră, tenismenul român revine în echipă după ce la începutul anului, alături de Victor Hănescu, Adrian Ungur, Marius Copil și Victor Crivoi, spunea că refuză să mai răspundă convocărilor dacă Andrei Pavel nu este reinstalat în funcția de căpitan nejucător. „Mă bucur foarte tare de revenirea lui Horia Tecău, care va fi astfel și portdrapelul echipei noastre, după ce a fost portdrapelul României la JO de la Londra. Mă bucură că se ajunge la o normalitate în Cupa Davis și salut gestul lui Horia. Am vorbit și cu Hănescu și Ungur, nu au fost trimise convocări oficiale, dar totul e deschis acum”, a declarat Ciprian Porumb, căpitanul nejucător al României. Gestul lui Horia Tecău a fost salutat și de șefii COSR, tenismenul fiind apreciat că a pus mai presus interesele naționale vizavi de cele personale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER