O femeie preia în premieră frâiele echipei de Cupa Davis a Spaniei, succedându-l pe Carlos Moya în poziția de căpitan-nejucător. După ce au încercat să exploateze o relație aparte a liderului Rafael Nadal cu omul care i-a fost aproape de-a lungul întregii cariere, Federația Spaniolă a schimbat placa duminică cu o decizie care stârnește nemulțumirea „clanului Nadal” și joacă la intimidare cartea „dacă nu vii, ești sexist”. Misiunea de a-l readuce în echipă, după doi ani pe David Ferrer, dar și pe Rafael Nadal, îi revine în 2015 unei jucătoare cvasi-necunoscute, care abia a atins, în perioada sa cea mai bună, Top 30 și care nu a avut tangențe cu marea performanță nici ca tenismenă, nici ca antrenoare. Gala Leon Garcia are 40 de ani, este stângace, iar cea mai bună performanță într-un turneu de Mare Șlem este calificarea în optimile de finală de la Roland Garros, în 1996 și 1999. Iar în competiția pe echipe din tenisul feminin, a jucat în total șase partide. Toni Nadal, antrenorul liderului echipei Spaniei, a contestat decizia, dar a fost acuzat imediat de sexism.
Federația Spaniolă de Tenis a mutat surprinzător la capătul unui an dezastruos în Cupa Davis: după 18 ani, ibericii au părăsit Grupa Mondială, a primelor 16 națiuni din tenis, deși peninsularii sunt o forță de necontestat în sportul alb, cu doi jucători între primii cinci (la concurență cu Elveția), cu cei mai mulți reprezentanți în Top 50 – 10 jucători și respectiv în Top 100 – 12 tenismeni. Deși Carlos Moya nu a fost demis, acesta a ales să plece pentru că „în acest moment, competiția nu este o prioritate pentru jucătorii de top. Dacă un tenismen sau doi nu vor să vină, este problema lor, dar dacă sunt opt sau nouă jucători care citează accidentări, oboseală sau chiar lipsă de motivație – este o problemă a formatului competiției„, a punctat Moya pentru El Pais, citat de tennis.com. Spania a ajuns astfel să joace alături de țări precum România, Israel, Rusia, Slovenia și Slovacia, deși la ultima ediție a Turneului Campionilor a avut doi reprezentanți pe tabloul de simplu și două echipe la dublu, iar în 2014 are ca și garantate două locuri la individual și unul la dublu. Motivul este clar: jucătorii care au adus Spaniei trei Salatiere de Argint din patru finale jucate în ultimii șase ani nu aU mai răspuns convocărilor la „națională”.
O prezență la „națională” pentru Rafa în ultimii trei ani, nici una pentru Ferrer în ultimii doi ani
Cele trei succese ale Spaniei din 2008, 2009 și 2011 în Cupa Davis au fost obținute de un cvartet consolidat, „o formulă de bază” care a avut puține schimbări. Rafael Nadal, David Ferrer, Feliciano Lopez și Fernando Verdasco au fost cei patru jucători care au intrat în teren pentru Spania, în deplasare sau pe teren propriu. În 2008, din cauza unei accidentări, Rafa a absentat la finală, după ce a jucat în sferturi și în semifinale. În 2009, Ferrer a fost prezența constantă, cu două intervenții ale jucătorului din Mallorca. În 2011, Ferrer a jucat toate cele patru meciuri până la Salatieră, iar Rafa trei dintre ele. În 2012, Ferrer a fost din nou prezent sub culorile Spaniei și a arătat că și unul singur dintre cei doi lideri este suficient pentru a duce Spania departe, până în finală.
Eșecul în fața Cehiei, în ultimul act al finalei din 2012, a reprezentat însă ultima participare a lui „Ferru” în Cupa Davis, veteranul spaniol luând decizia de a se concentra asupra propriei evoluții la vârful sportului alb. Astfel, în 2013, în meciul din primul tur al Grupei Mondiale au debutat doi jucători – Albert Ramos (70 ATP) și Guillermo Garica-Lopez (39 ATP la acea vreme). Împinsă la barajul supraviețuirii de Canada, Spania a rămas în elita Cupei Davis prin intervenția „salvatoare” dar cu accente dramatice a lui Rafa Nadal, intrat la dublu alături de prietenul Marc Lopez pentru a termina partida în trei meciuri, după un US Open dificil și epuizant.
8 partide a disputat Spania în ultimii trei ani – una singură l-a avut pe Rafael Nadal la start
Federația, disperată să îi aducă înapoi pe jucătorii de top: a mers pe mâna lui Nadal în 2013, cu Carlos Moya, antrenorul căruia, teoretic, Rafa nu îi putea spune „nu”. Accidentările l-au scos însă din circuitul Cupei Davis pe „Matador”
La finalul lui 2013, Carlos Moya a fost ales, la concurență directă cu Juan Carlos Ferrero, căpitan-nejucător al Spaniei, cu obiectivul principal de a câștiga al șaselea trofeu pentru iberici, dar și cu obiectivul personal „de a-i face pe toți să dea o mână de ajutor și să contribuie la rezultatele echipei”, scria eurosport.com.
Carlos Moya era liderul echipei de Cupa Davis a Spaniei în 2004, iar în finală a jucat alături de Rafael Nadal pentru Salatiera de Argint. Rafa povestește în cartea sa cum l-a ajutat Moya și cum i-a dat încredere să intre pe teren, la Sevillia, împotriva americanului Andy Roddick, deși asta a însemnat să „îi ia fața” lui Juan Carlos Ferrero
Comentariile „la cald” au vizat rapid „strategia din spatele” acestei decizii, federația fiind bănuită că a înclinat balanța în favoarea lui Moya grație relației sale speciale cu liderul absolut al tenisului spaniol. Rafa s-a antrenat din copilărie cu Moya, iar de-a lungul anilor „Charlie” s-a aflat alături de „Matador” în toate momentele grele – după accidentări, după divorțul părinților. Chiar și în 2014, Rafa s-a antrenat cu Moya după cele două accidentări care l-au scos din turneele importante. Problemele de la spate din finala Australian Open-ului și apoi accidentarea la încheietura mâinii drepte care l-a ținut pe bară pe Rafa la US Open l-au făcut însă clar indisponibil pe fostul lider mondial pentru partidele de Cupa Davis, sub comanda lui Moya. Ecuația Ferrer a rămas nerezolvată și, cu alți trei debutanți în echipă în 2014 (Andujar, Bautista Agut și Marrero), Spania a înregistrat cel mai greu an din ultimele 15 sezoane.
Gala Leon Garcia, a câștigat în întreaga carieră mai puțini bani din tenis decât fac Nadal și Ferrer într-un turneu
Gala Leon este prima femeie care va sta pe banca Spaniei în Cupa Davis și doar a cincea femeie numită pe banca tehnică în competiția pe echipe a tenisului masculin profesionist. Iberica conduce o academie de sport și până acum nu a antrenat decât în circuitul feminin, neavând nici un contact cu ATP-ul. A avut o singură colaborare de durată, cu Silvia Soler Espinosa (5 ani), perioadă în care tenismena iberică a urcat de pe locul 500 până la limita Top 60. A colaborat apoi cu Ekaterina Makarova și cu necunoscutele Estrella Cabeza și Beatriz Garcia. În prezent, Gala Leon Garcia antrenează o jucătoare de 23 de ani care evoluează în principal în circuitul ITF – Lucia Cervera Vaszuez. Andy Murray, antrenat de Amelie Mauresmo, a fost singurul care, prin intermediul rețelelor de socializare, a felicitat-o pe Garcia. z
congrats to Gala Leon Garcia for becoming first female Spanish Davis cup captain today… hopefully first of many! — Andy Murray (@andy_murray) September 22, 2014
congrats to Gala Leon Garcia for becoming first female Spanish Davis cup captain today… hopefully first of many!
— Andy Murray (@andy_murray) September 22, 2014
Toni Nadal a protestat imediat: „Nu am avut niciodată nici un fel de interacțiune cu ea, nici eu, nici Rafa. Nu cunoaște tenisul masculin”
Carlos Moya a punctat chiar înainte de a părăsi postul de căpitan-nejucător al echipei, după înfrângerea împotriva Braziliei: „Spania este o echipă al cărui loc nu este în Grupa I euro-africană. Sunt convins că în doi ani de zile suntem din nou în Grupa Mondială„. Misiunea ibericei este însă extrem de dificilă, mai ales în condițiile în care a fost contestată din primul minut de omul din spatele succesului deținătorului recordului de titluri de la Roland Garros. Toni a insinuat că „vor apărea probleme la vestiare” și în plus i-a reproșat că nu face parte parte din fenomen. „Nu am vorbit niciodată cu ea, am avut interacțiune zero și eu, și Rafa. Aș fi fost de acord cu această decizie dacă mi-ați fi spus că are o experiență de 10 ani de antrenorat în circuitul masculin„, notează espn.com.
Amelie Mauresmo a primit aceleași critici din partea unui conațional. Gilles Simon a comentat „eu nu îmi permit să am un meci și antrenorul meu să nu știe nimic despre acel jucător. Amelie nu cunoaște jucătorii, de aceea la primul turneu alături de Murray a stat tot timpul în tribune„, spunea fostul jucător de top 10, la începutul sezonului de iarbă.
Feliciano Lopez a fost unul dintre artizanii succesului Spaniei din 2008
„Nu sunt sexist, dar cred că într-adevăr tenisul feminin este diferit de cel masculin. Eu nu aș antrena în Fed Cup”
Declarația lui Toni Nadal a fost catalogată drept sexistă, însă spaniolul a rămas calm. „Nu am spus nimic revoltător împotriva femeilor. Personal, nu am nimic împotriva Galei, dar nu consider că este potrivită pentru această poziție. Credeți că știe cine este jucătorul numărul 40 în acest moment? Antrenorul lui Gasquet, Sergi Bruguera, sigur știe. Eu nu m-aș duce să antrenez în Fed Cup pentru că nu cunosc jocul și jucătoarele. Nu știu cine este pe 20 în WTA. Toți căpitanii nejucători din Cupa Davis sunt foști jucători din circuitul masculin – ce să fac, să spun că este cea mai bună alegere? Și cred că este normal să vorbesc și despre problemele din vestiar. M-am gândit dacă aș vrea să fac pipi în fața ei…„, a explicat Toni Nadal în elpais.com
Mult mai diplomat decât unchiul său, Rafa a fost evaziv „dacă aceasta este decizia, o voi respecta„, a comentat numirea Rafael Nadal.
Căpitanii nejucătorii ai Spaniei după 2005
2005 Jordi Arrese, fost jucător, finalist la JO de la Barcelona 2006-2008 Emilio Sanchez, fost jucător, lider mondial la dublu 2009-2011 Albert Costa, fost jucător, campion în 2002 la Roland Garros 2012-2013 Alex Corretja, fost jucător, finalist la Roland Garros în 1998 și 2001, numărul doi mondial în 1999 2014 Carlos Moya, fost jucător, campion la Roland Garros în 1998, lider mondial în 1999
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER