Novak Djokovic, din postura președintelui Consiliului Jucătorilor din ATP, dar și a deținătorului a 16 titluri de Mare Șlem, a ținut o adevărată predică la Cincinnati despre ceea ce pare a fi un fenomen care creează un context din ce în ce mai apăsător și dificil pentru jucătorii și jucătoarele de tenis, sau pentru tinerii aspiranți la glorie în sportul alb. Sârbul a vorbit despre presiunea care apasă în acest moment în ATP și WTA.
Vi-l mai amintiți pe Victor Hănescu? Dar povestea lui haioasă din aeroport, dintr-o vară în care alunecase în clasament până pe locul 80 ATP?
Uriașul tenisului românesc explica, într-un interviu special pentru ProSport, că „lumea te apreciază altfel în afară. Sunt și pe acolo comentarii, dar lumea e fascinată, te apreciază doar pentru că ești acolo, la turneu”. Fost număr 26 mondial, Victor povestea atunci două întâmplari savuroase, una petrecută în România și cealaltă în SUA, care accentuau diferențele dintre două lumi și viziuni: „Să vă dau un exemplu puțin haios. Mă aflam la vamă în România, plecam la un turneu. Vameșul mă întreabă: > Eu îi răspund: >. Vameșul: > Ajung în America, iar la vamă mă întreabă: > Eu zic: >. Vameșul: > Eu: >, așa puțin cu inima îndoită, să nu mai primesc o palmă. Vameșul: >, îi striga colegului său. Se uita toată lumea. Ca să vezi ce diferență de mentalitate și percepție”.
Aproape o decadă mai târziu, Simona Halep spunea lumii întregi: „presiune ca în România nu e nicăieri„, empatizând cu ceea ce trăise Naomi Osaka în Japonia, dar considerând că ceea ce a trăit pe proprie piele întrece presiunea resimțită de niponă. Simona se referea la așteptările atârnate de milioane de oameni de spinarea ei, de întrebările obsedante despre când urcă pe primul loc, apoi când va câștiga primul turneu de Mare Șlem al carierei.
Situația nu este însă deloc limitată doar la tenisul din România. Problema a căpătat o mai mare vizibilitate în această săptămână, când Novak Djokovic a decis, într-un context mai larg al dezbaterilor legate de fondurile de premiere și al problemelor de politică a tenisului, să vorbească despre percepția și așteptările avute de fani și oameni în general în ceea ce îi privește pe jucătorii de tenis. „Trebuie să fie campioni de Mare Șlem, trebuie să intre în Top 10. Adevărul este însă că doar 0,05% dintre jucătorii de tenis ai lumii intră în Top 100. Ceilalți 99,5%? Asta e viața, trebuie să admitem”, a afirmat Novak Djokovic, cel care a câștigat primul Grand Slam în 2008, la Australian Open, înainte de a împlini 22 de ani.
„Cred că se pune prea multă presiune pe umerii tinerilor jucători. Dar, ca societate și sport, consider că trebuie să privim aceste lucruri mult mai obiectiv și cu mai multă considerație și empatie pentru tinerii care eșuează, pentru că ai alte căi de a reuși în viață. Nu este un capăt de lume„, a transmis Djokovic.
Subiectul a fost agățat și de Roger Federer, deținător a 20 de titluri de Mare Șlem, crescut într-un cu totul alt sistem, cu filosofie de viață diferită și context socio-cultural deosebit.
„Hai să ne gândim la un alt sport: ești între primii 100 din lume, ești considerat campion. În tenis, se spune – oh, ești doar numărul 100!, nu sunt de acord”, a transmis și Roger Federer, care a revenit în consiliul jucătorilor, alături de Rafael Nadal, săptămâna trecută.
Roger Federer și Novak Djokovic au abordat un subiect sensibil, într-un moment în care în circuitul ATP întârzie să apară un nou star, capabil să câștige un titlu de Mare Șlem înainte sau imediat după împlinirea vârstei de 20 de ani. Tenisul masculin rescrie mai degrabă toate recordurile legate de performanțe excepționale la vârste înaintate, de 30 de ani plus: cel mai vârstnic număr unu, cel mai vârstnic campion / finalist în Grand Slam-uri, cel mai vârstnic câștigător în premieră de turneu ATP. La ultimele turnee de Mare Șlem disputate, fazele finale au fost dominate de veterani, tablourile optimilor și sferturilor înclinând în premieră balanța în favoarea jucătorilor trecuți de 30 de ani. Chiar dacă Alexander Zverev a reușit să câștige trei trofee în seria Masters, iar grecul Stefanos Tsitsipas a acces în semifinale în Grand Slam-uri, o barieră există, mai ales în ceea ce privește constanța noilor staruri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER