SPECIAL | Medicamentul din cauza căruia Maria Șarapova a picat un test anti-doping, folosit de armata rusă în anii ’80. Cât durează tratamentul standard
Associated Press dezvăluie faptul că Meldonium, medicamentul din cauza căruia Maria Șarapova a picat un test anti-doping la Australian Open 2016, a fost folosit de trupele rusești în anii ’80, în timpul cconfruntărilor cu Afghanistan-ul și este prescris, de regulă, pentru utilizare pe o perioadă între patru și șase săptămâni.
- Maria Șarapova a anunțat, luni, că a fost depistată pozitiv cu Meldonium, substanță pe care a folosit-o, pentru probleme medicale, în ultimii zece ani și a fost sancționată, provizoriu, de ITF, începând cu data de 12 martie. „În urmă cu câteva zile, am primit o scrisoare de la ITF prin care am fost informată că am picat un test anti-doping la Australian Open, cu Meldonium, un nume care nu îmi era familiar. În ultimii zece ani, mi-a fost prescris un medicament numit Midronat, de către un medic de familie și care este un alt nume pentru Meldonium. Este foarte important să înțelegeți că timp de zece ani, acest medicament nu s-a aflat pe lista WADA. Acesta a intrat pe lista de substanțe interzise de la 1 ianuarie.„, a declarat Șarapova.
Reprezentanții companiei farmaceutice letone care produce medicamentul, Grindeks, au declarat pentru AP: „În funcție de starea de sănătate a pacientului, tratamentul cu Meldonium poate dura între patru și șase săptămâni. Tratamentul poate fi repetat de două sau de trei ori pe an. Doar medicii pot monitoriza starea de sănătate a pacientului și decide dacă se impune administrarea pe o perioadă mai lungă„.
Meldonium-ul a fost inventat de letonul Ivars Kalvins, cel care vorbea, în 2009, despre utilizarea medicamentului său, generalizat, în cadrul armatei Uniunii Sovietice, în anii ’80. „Altitudini mari, lipsa oxigenului – dacă trebuie să alergi 20 km cu atâta echipament în spate, vei ajunge la ischemie, o problemă de circulație a sângelui. Toți soldații primeau Meldonium. Ei nu știau asta. Nimeni nu le cerea acordul în acele timpuri„. Inventatorul susținea că Meldonium-ul nu reprezintă doping, dar că „îți permite să reziști unei presiuni mai mari, deși corpul continuă să folosească propriile rezerve„.
Compania producătoare a medicamentului a susținut în trecut, potrivit AP, că „substanța poate îmbunătăți capacitatea de efort a persoanelor sănătoase în perioade de epuizare fizică și mentală, precum și în perioadele de refacere„, însă după destăinuirea Mariei Șarapova s-a limitat să comunice, la solicitarea jurnaliștilor: „este rezonabil să recomanzi utilizarea Meldonium-ului pentru a proteja celulele organismului, cu scopul de a preveni afecțiuni ale inimii și degradări musculare, în timpul supralicitării”
- WADA, agenția mondială anti-doping, a inclus Meldonium-ul pe lista de substanțe aflate sub observație, în 2015, în baza unor „evidențe conform cărora atleții de top ar utiliza această substanță pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă”. După o perioadă de probe, în „programul de monitorizare”, WADA a decis să treacă, începând cu 1 ianuarie 2016, pe lista de substanțe interzise și Meldonium.