SPECIAL | Românii se pregătesc să dea asaltul în tenisul de Colegiu, în 2019. „Cred că asta îmi va oferi șansa să răzbat în tenisul profesionist”. Cine pleacă, cine e la Harvard, cine ajunge pe mâna surorii antrenorului lui Dimitrov și care sunt ‘socotelile de acasă’

SPECIAL | Românii se pregătesc să dea asaltul în tenisul de Colegiu, în 2019.
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Am stat și m-am gândit după un turneu nu foarte puternic de la noi din țară. Majoritatea jucătorilor din generația mea pleacă și ei. Mi-am mai pus întrebarea – eu cu cine o să rămân să mă antrenez?”. Iată gândurile unui jucător român al generației ’99-2000. O alegere populară în 2019 printre tinerii practicanți de tenis din România este plecarea la Colegiu.

Jucători care au reușit deja să facă primul punct ATP, care au făcut și fac parte din loturile naționale ale României la diverse categorii de vârstă, pornesc în căutarea visului american în 2019. Kevin Anderson este exemplul imediat și recent de jucător care a dat lovitura în tenisul profesionist, după un start lansat de pe culoarul „Colegiu”. Cei mai mulți tenismeni americani (sunt 27 de jucătoare în Top 200 WTA și 19 jucători în Top 200 ATP), au căpătat experiență și au deprins secrete ale meseriei în mod similar. Cariera de jucător de Colegiu este una de sine stătătoare, are propriile ierarhii și recorduri. Pentru unii, este singura carieră. Mulți devin automat antrenori și unii rămân chiar în universul Colegiului.

Viața de Colegiu promite avantaje importante: condiții și facilități pentru dezvoltarea jocului și obținerea performanței, competiție puternică, o comunitate orientată spre sport și educație, o diplomă care deschide porți pentru viitor în cazul în care cariera sportivă eșuează. Plus: o altă societate, o altă mentalitate, un prim vis ce prinde contur.

ProSport vă prezintă o parte din legiunea puștilor români care iau drumul Americii în căutarea răspunsurilor potrivite pentru ei.

  • Mihaela Mărculescu (18 ani, n. 13 septembrie 2000, 1235 WTA) – Harvard, Massachusetts, SUA

Elevă a Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu”, Mihaela Mărculescu își va continua școlarizarea, în următorii patru ani, începând din septembrie, pe băncile celei mai vechi universități din Statele Unite – Harvard. Una dintre cele mai prestigioase universități din lume, cu rezultate academice impresionante, Universitatea din Hardvard nu oferă burse sportive, însă oferă programe sportive de top în 42 de discipline, iar Mihaela își va continua cariera jucând în competiția inter-colegii.

Când am fost la turnee în America, la Orange Bowl și Eddie Herr, am fost văzută de reprezentanți de la foarte multe Universități americane. Antrenorii m-au tot contactat pe parcursul liceului. Am luat lucrurile în serios când am primit oportunități de genul acesta de la Universități din Ivy League. Am zis să fie o provocare, o Universitate puternică și din punct de vedere academic, și din punct de vedere al tenisului, să aibă o echipă de tenis bună, alături de care să pot progresa. Obiectivul este să continui să-mi îmbunătățesc jocul. Așa am ajuns la Harvard„, spune Mihaela Mărculescu pentru ProSport.

La Harvard, am foarte multe opțiuni din punct de vedere al cursurilor, mă voi hotărî în primul an în privința specializării. Voi juca pentru echipa de tenis. Până voi ajunge acolo, vreau să avansez cât mai mult în clasamentul WTA. Mi-aș dori să câștig primul titlu de 15.000, vreau să iau Bacalaureatul românesc cu o notă cât mai mare – eu sper să fie zece! Odată ce voi ajunge să fiu studentă, voi continua în același ritm, să joc tenis și să și învăț la un nivel foarte înalt. Ca până acum. Sper să fac în WTA cam ce a făcut Kevin Anderson, poate mai repede și mai bine„, încheie cu zâmbetul pe buze Mihaela.

  • Sistemul de admitere la Universitățile din Ivy League presupune susținerea examenelor de Bacalaureat americane și interviuri succesive. Este un proces complex, competiția fiind mare. În momentul în care Universitatea a acceptat-o, Mihaela Mărculescu a optat pentru echipa de tenis.

Povestea Mihaelei: Prețul unui vis în tenis și plasa de siguranță țesută pentru campioana națională a categoriei 16 ani.  „Mi-am dezvoltat mentalul prin intermediul școlii”

  • Adrian Boitan (19 ani, 968 ATP) – Baylor University, Texas, SUA

În ianuarie 2019, Adrian Boitan li se va alătura „Urșilor verzi”, de la Baylor University, din Texas. Decizia lui a fost una târzie, motiv pentru care, practic, va intra direct în focurile sezonului de tenis, la jumătatea anului universitar. Beneficiarul unei burse de tenis, „cu multe avantaje”, constănțeanul și-a făcut un plan valabil pentru mulți colegi de generație: „joc în campionat, vreau să-mi ajut cât de mult pot echipa, iar apoi să activez și pe Tour, fiind mult mai bine pregătit și având mai multe meciuri în spate. Cred că asta îmi va oferi șansa să răzbat în tenisul profesionist„, a precizat pentru ProSport Adrian Boitan.

Printre absolvenții care, mai apoi, s-au remarcat în tenisul profesionist se numără Benjamin Becker – cunoscut ca fiind ultimul jucător care l-a învins pe Andre Agassi, dar și specialistul probei de dublu, John Peers (campion la Australian Open în 2017).

Adrian a reacționat, după ce și-a luat câteva momente pentru a reflecta la ceea ce a văzut că se întâmplă în jurul lui. „Am stat și m-am gândit după un turneu nu foarte puternic de la noi din țară – eu ce o să fac peste 2-3 ani? Majoritatea jucătorilor din generația mea pleacă și ei. Mi-am mai pus și întrebarea – eu cu cine o să rămân să mă antrenez? M-am hotărât abia prin august că-mi doresc să fac schimbarea asta, când anul universitar începuse deja. Norocul tenismenilor este că sezonul de tenis începe în ianuarie, universitățile având voie să recruteze și atunci”, mărturisește Adrian pentru ProSport.

Într-o lume mică a tenisului, în care fiecare este în competiție cu celălalt, dar și în care informațiile circulă liber și cu viteză, Adrian și-a creat rapid o imagine despre oportunitatea ivită. „Toți vorbim între noi despre cum este acolo, ce condiții sunt, ș.a.m.d. Eu eram total împotriva plecării la Colegiu, dar, văzând cu ochii mei cum este acolo…. Pot să spun doar atât: este atât de frumos, profesionist și bine organizat totul, încât nu poți exprima în cuvinte, Trebuie să mergi și să vezi cu ochii tăi„, trage concluzia Adrian Boitan.

Povestea lui Adrian: „Am luat primul cec, mai strâng niște bani și îmi iau o cameră de filmat pentru a înregistra meciurile și antrenamentele”. Cel mai „fresh” nume lansat de club Idu: punct ATP împușcat la primul tablou principal Futures

  • Selma Cadâr (18 ani, 1007 WTA la dublu) –  Miami Hurricanes

Câștigătoare a unui titlu ITF la dublu și participantă la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires în acest an, Selma Cadâr se pregătește pentru a intra în echipa condusă de Lau Vallverdu, nimeni alta decât sora lui Dani Vallverdu, actualul antrenor al bulgarului Grigor Dimitrov.

Fost număr 38 în clasamentul junioarelor, Selma va evolua pentru aceeași Universitate la care Michael Russell era numărul unu, între 1996 și 1997. „Sunt atât de fericită să anunț că, oficial, voi fi la #hurricanes. Abia aștept să încep, la toamnă, alături de această incredibilă echipă„. a scris Selma pe rețelele de socializare, la jumătatea lunii noiembrie.


Foto: Selma Cadâr via Facebook

  • Denisa Gheorghe (18 ani, 2529 ITF, clasamentul junioarelor) – Georgia State University

Denia Gheorghe va deveni, în toamnă, „panteră”, fiind acceptată la Georgia State University, Atlanta. „Sunt atât de fericită că am șansa de a începe acest nou capitol în viașa mea și să îmi împlinesc visul de a juca tenis în Statele Unite„, a scris Denisa pe rețelele de socializare. ProSport a descoperit-o pe Denisa în urmă cu un an, când visul de a merge la Colegiu prindea contur.

Mă gândesc la ce am de făcut ca să îmi ating obiectivul suprem – să ajung în America. La Colegiu. Vreau bursă integrală. Ca să fac asta, trebuie să urmez niște pași. Acolo, o să joc și tenis, o să fac și școală – ceva legat de comunicare, apoi o să îmi aleg: dacă vreau să merg în WTA sau spre un job în domeniul pe care l-am studiat. De mică mi-am dorit să merg în America. Era visul meu. Cred că acolo sunt mult mai multe oportunități decât în țară. Acolo, copiii și studenții sunt mult mai apreciați pentru eforturile pe care le fac cu sportul, cu școala. Sprijinul este mult mai mare„, spunea Denisa, într-un interviu pentru ProSport.

Povestea Denisei: Are 1,54 m și o poveste la înălțime: a câștigat un premiu de 50 de dolari, dar nu l-a putut încasa! A primit o mână de ajutor din tabăra Simonei Halep, s-a antrenat și la academia lui Mouratoglou

Potrivit informațiilor ProSort, Teodor Giusca (n. 19 decembrie 1999) a plecat deja, din august, la Colegiu, iar Bogdan Pavel (n. 11 iunie 1999), Vladislav Melnic (n. 23 iunie 1999) și Laurențiu Mandocescu (1 martie 2000) sunt alți jucători care iau drumul Statelor Unite, pentru a experimenta viața la Colegiu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
Cota lui Dennis Man ”a explodat”! Record pentru fotbalistul Parmei
Cota lui Dennis Man ”a explodat”! Record pentru fotbalistul Parmei
VEȘTI URIAȘE pentru acești români! Vor primi câte 200 de lei pe zi începând de anul viitor
VEȘTI URIAȘE pentru acești români! Vor primi câte 200 de lei pe zi începând de anul viitor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
S-a aflat planul lui Dan Şucu la Genoa! Lovitura din contabilitatea clubului italian: unde ajunge afaceristul român de la Rapid
S-a aflat planul lui Dan Şucu la Genoa! Lovitura din contabilitatea clubului italian: unde ajunge afaceristul român de la Rapid
IREAL: cum arată acum Alina Plugaru, după ce  s-a retras din industria filmelor pentru adulți! Fosta actriță e total schimbată
IREAL: cum arată acum Alina Plugaru, după ce s-a retras din industria filmelor pentru adulți! Fosta actriță e total schimbată
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
BANCUL ZILEI: Bulă iese la agățat: – Bulă, sunt măritată! De câte ori să îți repet?! Am un soț acasă!
BANCUL ZILEI: Bulă iese la agățat: – Bulă, sunt măritată! De câte ori să îți repet?! Am un soț acasă!
Probleme pentru românii cu facturi de la Electrica. Hackerii care au lansat atacul au cerut milioane de euro răscumpărare
Probleme pentru românii cu facturi de la Electrica. Hackerii care au lansat atacul au cerut milioane de euro răscumpărare
Marea TRISTEȚE din viața frumoasei Ingrid Bergman! „Am trecut de la sfântă...
Marea TRISTEȚE din viața frumoasei Ingrid Bergman! „Am trecut de la sfântă...
Ilie Năstase, reacţie savuroasă atunci când a auzit că Dan Şucu a preluat-o pe Genoa! Ce a spus despre varianta Ion Ţiriac în fotbal
Ilie Năstase, reacţie savuroasă atunci când a auzit că Dan Şucu a preluat-o pe Genoa! Ce a spus despre varianta…
Ce mesaj emoționant a transmis Mario, băiețelul care s-a trezit din comă după ce s-a înecat într-un parc acvatic din Oradea
Ce mesaj emoționant a transmis Mario, băiețelul care s-a trezit din comă după ce s-a înecat într-un parc acvatic din…
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Călin Georgescu a promis! Anunț pentru toți românii: Vă garantez că...
Anunțul momentului despre FCSB
Anunțul momentului despre FCSB
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Cum se circulă pe primul tronson din autostrada Pitești-Sibiu. A fost inaugurat cu aproape un an mai devreme | VIDEO
Cum se circulă pe primul tronson din autostrada Pitești-Sibiu. A fost inaugurat cu aproape un an mai devreme | VIDEO
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
×