SPECIAL | ‘Simonna’ lor dragă. Cine este următorul star din tenis care își va împrumuta numele unui teren la Roland Garros: de la dreapta Generalului de Gaulle, în Tennis Hall of Fame
Campionii de la Roland Garros se decid pe „Court Philippe Chatrier”. Simona Halep a fost ‘abonată’ în 2017 a celei de-a doua arene, Suzanne Lenglen. Open-ul Francez va deveni primul turneu de Mare Șlem care va avea trei terenuri de joc care să împrumute numele unor personaje importante din istoria competiției Organizatorii au decis să îi aducă un nou omagiu Simonnei Mathieu, care deja dă numele trofeului acordat în proba de dublu feminin.
Simonne Mathieu este a doua cea mai titrată jucătoare de tenis a Franței în turneele de Mare Șlem. A câștigat 10 titluri la Roland Garros (2 la dublu, 6 la dublu feminin, 2 la dublu mixt). A obținut alte trei trofee la dublu feminin – la Wimbledon (2) și la US Open (1), între 1933 și 1939. Doar Suzanne Lenglen, care a câștigat 31 de titluri de Mare Șlem în cele trei probe, are o vitrină mai bogată.
Simonne Mathieu, a doua cea mai titrată jucătoare a Franței. Foto: rolandgarros.com
Simonne și Parisul liber
Ca jucătoare de tenis, Simonne a fost figură dominantă a anilor ’30. Înaintea războiului. Totodată, a fost una dintre femeile puternice ale Franței, una dintre luptătoarele și figurile iconice ale țării care o are ca simbol pe Marianne și o prețuiește pe Ioana d’Arc. Simonne Mathieu a fost militantă a Forțelor Franceze Libere în timpul celui de-al doilea război mondial. Potrivit prezentării întocmite de reprezentanții turneului de la Roland Garros, Simonne Mathieu a mărșăluit cot la cot cu generalul de Gaulle în ziua eliberării Parisului, pe 26 august 1944.
Certificarea implicării campioanei Simonne Mathieu în lupta pentru Franța. Foto: rolandgarros.com
Istoria reține faptul că Simonne și-a oferit serviciile Generalului de Gaulle, iar acesta i-a dat misiunea de a pune pe picioare un corp de voluntare ce aveau să ajute ca piloți, personal medical, infirmieri. Simonne Mathieu a fost astfel responsabilă de recrutarea luptătoarelor franceze ale Forțelor Libere, dar și de instruirea lor.
Primul meci de tenis din Parisul Liber și uniforma Forțelor Libere
La trei săptămâni de la parada de pe Champs Elysees-ul Paris-ului liber, pe 17 septembrie, Marianne Mathieu avea să oficieze primul meci de tenis în Parisul liber, pe terenul central de la Roland Garros, în uniforma Forțelor Franceze Libere. În acest meci, ‘muschetarul’ Henri Cochet l-a înfruntat pe reprezentantul noului val de jucători francezi, Yvon Petra, care doi ani mai târziu avea să câștige Wimbledon-ul.
Șase finale pierdute, înainte de primul succes
Calitățile de luptătoare și le-a demonstrat, din plin, pe toate planurile. Simonne Mathieu a pierdut primele șase finale jucate la Roland Garros. Trei dintre ele – consecutive – cedate în fața aceleiași adversare, Hilde Sperling, din Germania. Abia în 1938, a triumfat la simplu, după ce la dublu adunase deja opt victorii.
1938 a fost anul său de glorie: a reușit tripla în turneul de casă, impunându-se la simplu, dublu feminin și dublu mixt. Francezii spun despre ea că era o jucătoare defensivă, care își provoca adversarele la dueluri fizice, istovitoare.
Carieră în fruntea Federației Franceze de Tenis
După război, Simonne Mathieu nu a mai revenit pe teren, însă a preluat conducerea diviziei feminine din cadrul Federației Franceze de Tenis, ocupându-se și de echipa feminină de tenis a țării sale.
- Decizia Federației Franceze de Tenis face parte din planul de modernizare a complexului de la Roland Garros, care se extinde în zona Serres d’Auteuil.
- Viața luptătoarei Simonne Mathieu s-a înscris parcă într-un cerc. S-a născut pe data de 31 ianuarie 1908 și a murit chiar înainte de a împlini 72 de ani, pe 7 ianurie 1980.
- În 1926, atunci când câștiga titlul junioarelor la Roland Garros, era deja căsătorită.
- Nu a jucat niciodată la Australian Open și a făcut doar de două ori deplasarea pentru US Open.
- În 1936, o fotografie a Simonnei Mathieu, din timpul loviturii de rever, apărea pe pachetele Player”s Cigarettes.
- A încheiat al doilea război mondial cu gradul de căpitan. În mai puțin de un an a recrutat peste 100 de femei în subordinea sa.
- A condus o revistă de tenis, Smash, înființată de soțul ei, după război, potrivit profilului său de membru al International Tennis Hall of Fame.
- Simonne Mathieu a fost inclusă în Hall of fame-ul tenisului în 2006.
- În carieră, Simonne Mathieu a câștigat 13 titluri de Mare Șlem și a pierdut 12 finale.