SPECIAL | Știați că trofeul de la Madrid poartă numele lui Ion Țiriac, dar putea fi retras din cauza lui Ilie Năstase? 10 curiozități despre următorul turneu la care va juca Simona Halep
„Mutua Madrid Open”, cel mai important turneu care precede Roland Garros în sezonul de zgură, ascunde mai multe particularități interesante. ProSport îți prezintă curiozitățile care dau farmec competiției în care Simona Halep va trebui să-și apere titlul în perioada 4-13 mai.
1. Campionii primesc trofeul „Ion Țiriac”
Trofeul cu un aspect excentric poartă, deloc întâmplător, numele lui Ion Țiriac, românul fiind patronul turneului de categorie Masters / Premier Mandatory. Campionul băieților și campioana din concursul fetelor sunt premiați cu câte un trofeu identic, pe care Țiriac îl înmânează personal. Designul cupei a stârnit multe reacții în presa internațională, fiind inclus de Eurosport într-un top al celor mai ciudate trofee. În schimb, Bleacher Report l-a comparat cu o armă de autoapărare.
2. Trofeul confecționat din aur și diamante nu poate fi luat acasă de jucători
În ciuda ironiilor legate de design, trofeul „Ion Țiriac” are o valoare uriașă. Este confecționat din aur și diamante, dar să nu credeți că Simona Halep a plecat cu el acasă după ce l-a ridicat deasupra capului în 2016 sau 2017. Constănțeanca s-a mulțumit cu o replică din argint masiv, pe lângă premiul în bani de peste 1 milion de euro. Dar a fost cât pe ce ca acordarea trofeului să fie retrasă de Ion Țiriac! Omul de afaceri a amenințat că ia această decizie fără precedent după ce conducerea WTA a criticat prezența lui Ilie Năstase la ceremonia din 2017 – „Nasty” era suspendat ca urmare a incidentelor din Fed Cup.
3. Țiriac are un profit de 35 de milioane de euro la fiecare ediție
Ion Țiriac a declarat că profitul net anual pe care i-l aduce turneul din capitala Spaniei este în jur de 35 de milioane de dolari. Totuși, fostul tenismen a criticat faptul că jucătoarele generează un profit mai mic decât Nadal și compania, propunând măsura ca premiile să nu mai fie egale pentru bărbați și femei. De asemenea, oficialitățile din Madrid au de câștigat de pe urma turneului de tenis: aproximativ 200 de milioane de euro anual.
4. Motivul pentru care Nadal și Djokovic au amenințat că boicotează turneul: zgura albastră
Rafael Nadal și Novak Djokovic, doi jucători reprezentativi pentru turneul de la Madrid, au criticat vehement o măsură implementată de Țiriac la ediția din 2012. Românul a amenajat o suprafața unică în tenis, menită să schimbe percepția vizuală asupra jocului pe zgură. Numai că marii campioni nu s-au împrietenit cu praful azuriu, amenințând că vor boicota turneul. ATP le-a ascultat doleanțele lui Nadal și Djokovic, iar zgura albastră, considerată prea alunecoasă, a fost interzisă la următoarea ediție.
5. Manechine pe post de copii de mingi
În afară de brevetarea zgurii albastre, o altă idee pusă în practică de organizatori, cu scopul de a spori atractivitatea turneului, a fost înlocuirea copiilor de mingi cu fotomodele. Se întâmplă din 2004 încoace, iar fetele sunt selectate din rândul modelelor profesioniste și primesc o remunerație de 700 de euro pe turneu. În ultimii ani, pe fondul obiecțiilor unor guvernanți spanioli, fotomodelele au substituit copii de mingi doar în fazele superioare ale turneului masculin, respectiv semifinale și finale.
6. Halep, aproape de o performanță unică
Turneul care din 2009 găzduiește concursul masculin în paralel cu competiția feminină are mai multe duble campioane: Serena Williams, Simona Halep și Petra Kvitova. Americanca s-a impus în 2012 și 2013, Simona a triumfat în 2016 și 2017, iar Kvitova a câștigat în anii 2011 și 2015. Halep are cele mai mari șanse să își adjudece al treilea trofeu, ea mergând în premieră din postura de lider mondial la Madrid.
7. Arena multifuncțională de la Madrid a mai găzduit premiile MTV și Mondialul de handbal
„Caja Magica”, complexul care găzduiește turneul, a costat aproape 300 de milioane de euro și nu este utilizat doar pentru tenis. Arena centrală (12.442 de locuri), aflată sub administrarea lui Ion Țiriac, are acoperiș retractabil și se modelează în funcție de diferite utilizări. Spre exemplu, la „Caja Magica” a jucat și echipa de baschet Real Madrid, în sezonul 2010-2011, s-a organizat Campionatul Mondial de handbal în 2013, dar a avut loc și decernarea premiilor MTV Europe Music Awards 2010.
8. Madrid, un turneu cu atitudine și… altitudine
Locul în care se desfășoară meciurile de la Madrid este situat la una dintre cele mai mari altitudini din circuitul de tenis: aproximativ 800 de metri. Din această cauză, aerul este mai rarefiat, iar jucătorilor nu le este ușor să se acomodeze cu condițiile.
9. O companie de asigurări asigură sponsorizarea
Principalul sponsor al turneului este Mutua Madrilena, o importantă companie de asigurări fondată în anul 1930. Organizatorii au reușit însă să atragă și alți parteneri renumiți, cum ar fi: Primăria Madrid, Estrella Damm, Mercedes-Benz, Ricoh, Ohlimpia, Dunlop, AC Hoteles Marriott, ABC, Adecco, Prosegur, Marca și Schweppes. Fondul de premiere al competiției feminine este de 5,5 milioane de euro pentru acest an, iar campioanei îi revine un cec de 1.043.680 de euro.
10. Și un record consemnat în Guiness Book
Turneul de la Madrid a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2016, atunci când 1.474 de oameni au ținut mingea pe rachetă timp de zece secunde. Interactivul eveniment a depășit în amploare performanța reușită de cei de la China Open în 2015, atunci când 767 de persoane au lovit mingea simultan.