„Știți câți copaci sunt la Wimbledon?”. Pauză. Pauză. Pauză. Rolurile s-au inversat și niciun jurnalist nu știe ce să-i răspundă lui Gilles Jourdan, Directeur de la Modernisation Roland Garros. „E simplu. Unul singur. Noi, aici, la Roland Garros, cu acest Teren dintre Sere, ne propunem să facem Ocolul Pământului în 80 de Plante. Știți cartea lui Jules Vernes, nu?
De acolo ne-am inspirat.
Evident, vor fi mai multe plante, dar asta este ideea. Facem un teren sub camuflaj. Suntem într-o zonă istorică a acestui complex. A trebuit recondiționată. Ne zbatem să păstrăm cât mai mult din construcția și aerul original. De fiecare dată când deschideam o ușă aici, ne trezeam cu o surpriză. Acum, facem un teren pe care nu îl veți putea vedea din afară. Nu se va vedea terenul, nu veți putea auzi nimic. Un teren pus între patru sere. Fiecare spune povestea unui continent. Dar fără Europa. Nu vom avea nimic din Europa. În schimb, vor fi Oceania, Africa, America și Asia. Te vei putea plimba de jur împrejurul lui, fără măcar să știi că aici este un teren de tenis. Camuflat. Nu veți vedea decât serele. Totul va fi verde.
Dinăuntru, vei crede că ești în inima naturii. Pereții terenului vor fi din plante. Se va juca, jos, și te vei putea plimba în voie în jurul lui. Serele acestea…. sunt ca la metroul francez. Au rolul lor și în antifonare”, povestește Gilles Jourdan, în limba franceză. Alături de oficialul francez se află un mini-alai de jurnaliști și doi translatori, care au pornit spre Jardin des Serres d’Auteil.
În acest moment, stadionul este în plin șantier. Cât vezi cu ochii – doar gri și ciment.
Gilles Jourdan, Directeur de la Modernisation Roland Garros, a oferit detalii despre noua arenă pe care se vor disputa meciuri înceoînd cu 2019. Foto: Cezara Paraschiv
Va fi verde. Dar, momentan, e numai gri. Foto: Cezara Paraschiv
Aceasta va fi zona de promenadă. Încadrată de peretele verde, din plante. Foto: Cezara Paraschiv
Șantier în lucru. Foto: Cezara Paraschiv
Povestea însă lămurește lucrurile.
Turul a început în sala de conferințe de presă, din interiorul arenei Philippe Chatrier. O zonă care va deveni istorie până în 2020. Totul se va muta sub nivelul pământului. Conform noului proiect, Centralul va fi demolat în proporție de 80%, iar centrul media, vestiarele jucătorilor, birourile administrației Federației Franceze, WTA și ATP, se mută dedesubt. Pentru ca inima turneului să pulseze mai viu, mai tare, interconectat, dar minimizând totodată distanțele și timpul necesar pentru a ajunge dintr-un loc în altul. Pentru a evita, practic, aglomerația.
Proiectul de modernizare a Roland Garros-ului a început în 2011, iar pentru un jurnalist român, povestea oficialului francez, destul de indignat din cauza problemelor de birocrație cu care s-a confruntat, totul seamănă cu o istorisire de pe plaiurile mioritice. Dar, evident, la altă scală. De exemplu: în 10 ani de proiect, s-au schimbat protocoalele de securitate, dar și cerințele la nivel mondial. Astfel, după ce inițial ar fi trebuit pusă o simplă nocturnă pe noul Central – cu lumină caldă, acum acea parte de proiect trebuie refăcută. Pentru că în 2021 se vor folosi doar LED-uri pentru iluminat – susține oficialul FFT (n.r. Federația Franceză de Tenis).
Pentru noul Roland Garros, s-a creat spațiu prin „înlăturarea din actualul complex a acelor lucruri care erau de prisos„, a explicat Gilles Jourdan. Astfel, centrul de antrenament a fost mutat, trei terenuri de antrenament au dispărut, o clădire ce ținea de Educație a fost și ea relocată, iar Roland Garros-ul „rămâne acolo unde oamenii au jucat și câștigă meciuri de 100 de ani încoace„.
Diferențele, înainte și după, marcate sugestiv pe hartă. Foto: FFT
Din 2019, French Open-ul se va lăuda cu o bijuterie de teren. Inedit. Nou. Le va plăcea lui Rafael Nadal – omul-record la Paris – și Simonei Halep, amabilă doar până la un punct după prima vizită pe Terenul 18? Rămâne de văzut. Un lucru e cert – francezii au un proiect unic. Verde. Novator. Doar împrumută ceva de la vizionarul Jules Verne.
Vedere panoramică a complexului de la Roland Garros, înaintea startului lucrărilor de modernizare. Foto: FFT
Vedere panoramică a complexului de la Roland Garros, așa cum ar trebui să apară la finalul proiectului. În plan apropiat, sunt trei terenuri în plus – cel mai mare – Terenul 18. În plan îndepărtat, în partea de sus a imaginii, apare un mic dreptunghi gri – arena ce va fi inaugurată în 2019. Foto: FFT
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER