Sorana Cîrstea (România, 37 WTA) nu scapă de acuzații la Wimbledon, nici după victoria entuziasmantă cu Jelena Ostapenko (Letonia, 17 WTA) din turul al doilea, scor 4-6, 7-6(6), 6-4.
Sorana Cîrstea este acuzată că a atacat comunitatea LGBTQI+, iar mai multe voci susțin că sportiva din România ar trebui să suporte consecințele în urma mesajului controversat pe care l-a postat: „Faceți bărbații din nou masculini, fetele din nou feminine și copiii din nou inocenți”.
Acuzațiile continuă în timpul turneului de la Wimbledon: sponsorul tehnic al Soranei Cîrstea, producătorul de echipament sportiv New Balance, a fost sesizat de internauți, iar o jurnalistă de peste Ocean a avut cuvinte dure la adresa româncei.
„New Balance, aveți vreun comentariu referitor la postarea Soranei Cîrstea?”, a întrebat un utilizator de Twitter care așteaptă ca sponsorul Soranei să ia măsuri împotriva acesteia. Sorana a semnat cu New Balance în urmă cu 7 ani, fiind una dintre jucătoarele de tenis reprezentative ale firmei americane, alături de Eugenie Bouchard (Canada), Coco Gauff (SUA) și Heather Watson (Marea Britanie).
https://twitter.com/WGicuta/status/1677140886839259137
În același timp, jurnalista Shelby Weldon, de la publicația Outsports.com, a desființat-o pe Sorana într-un editorial: „Sorana Cîrstea ar trebui să se întoarcă în bucătărie!”, este titlul șoc al materialului.
Publicația amintită subliniază faptul că Sorana Cîrstea n-ar mai fi putut juca tenis profesionist dacă lumea s-ar întoarce la valorile tradiționale pe care le susține: „Jucătoarea română de tenis care a ajuns în turul al treilea la cel de-al 16-lea ei Wimbledon, a distribuit un mesaj pe Instagram anti-LGBTQ și plin de sexism. Pura banalitate a apelului ei de a reveni la un gen binar rigid, susținerea sloganului „faceți copiii din nou inocenți” este doar un ambalaj mai la modă al aceluiași bigotism secular care etichetează comunitatea LGBTQ+, și în special persoanele trans.
Îmbrățișarea de către Cîrstea a acestei ideologii nu este doar o parte integrantă a problemei mai ample și mult mai periculoase a transfobiei în sport și a modului în care se manifestă astăzi, ci o contradicție a existenței sportului feminin profesionist.
Cu doar o sută de ani în urmă, în anii 1920, așa cum subliniază Dr. Brenda Elsey și Dr. Joshua Nadel în cartea lor ‘Futbolera: A History of Women and Sports in Latin America’, sportul era considerat acceptabil pentru femei doar în măsura în care era legat de un ideal superficial de sănătate și frumusețe”, este o parte din textul în care jurnaliștii americani o critică pe Sorana Cîrstea pentru viziunile și preferințele ei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER