Sportul alb, pe punctul să explodeze. Avertismentul unui ofițer Interpol: „Tenisul este al treilea cel mai corupt sport, după fotbal și cricket”

Oamenii aflați în fruntea forurilor tenisului internațional sunt avertizați că trebuie să acționeze rapid, pentru ca sportul pe care îl cârmuiesc să nu fie compromis total.

Jucătorii sunt compromiși pe viață

Australianul Chris Eaton, fost ofițer Interpol, spune că grupurile crimei organizate s-au infiltrat deja în sportul alb și acțiunile lor iau amploare pe zi ce trece. Eaton, în prezent directorul Centrului pentru Securitatea Sportului, trage semnalul de alarmă în special pentru circuitul Challenger, pe care îl consideră cel mai corupt: „Tenisul este al treilea cel mai corupt sport din lume, după fotbal și cricket. Știm deja că circuitul Challenger este unul foarte afectat. Pericolul vine atunci când jucătorii compromiși fac pasul în competițiile importante. Dacă ești compromis, ești compromis pe viață. Fiți atenți, tenisul este pe punctul să explodeze”.


Foto: Eaton (62 de ani) și-a început cariera de polițist în anul 1969

„Unitatea pentru Integritatea Tenisului nu are oameni pentru a stopa crima organizată”

Fostul ofițer mai spune în presa americană că deține dovezi clare cu fapte de corupție ce implică pariurile pe meciurile de tenis. În viziunea lui Eaton, Unitatea pentru Integritatea Tenisului (TIU), organizația fondată pentru a supraveghea corectitudinea meciurilor, se află pe un drum greșit: „TIU monitorizează pariurile sportive, dar nu acesta trebuie să fie începutul. Este nevoie de o muncă grea: investigarea, supravegherea, audierea jucătorilor și a arbitrilor. Din păcate, nu au oameni pentru așa ceva. Organele competente trebuie să-și concentreze forțele pentru a stopa crima organizată și pariurile sportive. Dacă oprești circuitul banilor ce vin din pariuri sportive, rezolvi problema. Aranjarea meciurilor este doar rezultatul final”, a concluzionat omul care are o carieră de peste 40 de ani în serviciul public.

Copil: „Am primit 30.000 de euro pentru a pierde un set”

În ultima vreme au ieșit la iveală mai multe cazuri de corupție în care sunt implicați jucători de tenis. După ce parchetul de la Cremona (Italia) a deschis un dosar în care Danielle Bracciali (Italia) și Potito Starace (Italia) trucau meciuri prin intermediul rețelelor de socializare, Marius Copil (România) a făcut o declarație pe aceeași temă: „Jucătorii prinși că truchează meciuri ar trebui suspendați pe viață! Cei care fac așa ceva n-au respect pentru sport, sunt lași. Am avut o ofertă, la turneul de la Miami, să trântesc un meci! Mi-a scris cineva pe Facebook că îmi dă 30.000 de euro pentru a pierde un set. Mi-a spus că oferta rămâne valabilă pentru când doresc eu”.

Chris Eaton și-a continuat discursul, spunând că transmiterea meciurilor online de către companiile de pariuri le-au oferit infractorilor noi opțiuni: „Există un delay între live scorurile caselor de pariuri online și ceea ce se întâmplă pe teren. Astfel că mulți infractori pariază de la fața locului, fentându-i chiar și pe bookmakeri. Un alt început ar fi creșterea premiilor din sport. Un arbitru FIFA este răsplătit cu 5.000 de euro pentru un meci internațional. Serios? 5.000 de euro? Arbitrii din fotbal și tenis sunt cei mai expuși în fața grupurilor infracționale”.

 

Publicat: 10 12. 2014, 17:47
Actualizat: 10 12. 2014, 18:24