Stare de alertă în tenisul masculin | Jucătorii care ocupau primele patru locuri în clasamentul ATP în urmă cu exact un an s-au operat toți în ultimele 12 luni. Novak Djokovic, cel mai nou nume adăugat pe listă
În urmă cu exact un an de zile, conform actualizării de pe 30 ianuarie 2017, primele patru poziții în clasamentul ATP erau ocupate, în ordine, de Andy Murray, Novak Djokovic, Stan Wawrinka și Milos Raonic. 12 luni mai târziu, niciunul dintre acești jucători de tenis nu se mai regăsește în Top 10 și, în plus, toți au fost supuși unor intervenții chirurgicale. Djokovic tocmai a făcut public anunțul, pe rețelele de socializare, că după șase luni în care a așteptat ca terapia să îi vindece cotul, a decis să apeleze la ‘o intervenție chirurgicală minoră’.
„Vă sunt dator cu niște vești în ceea ce privește recuperarea mea. Trag după mine această accidentare de doi ani, timp în care am consultat mai mulți medici. Au fost mai multe păreri, diagnostice diferite, sugestii diferite. Nu a fost ușor pentru mine să aleg ce voi face. Am luat șase luni de pauză la finalul sezonului trecut, în speranța că voi putea reveni complet refăcut, dar, din păcate, am continuat să simt dureri. Mi-a lipsit competiția – este în sângele meu – și de aceea am încercat să joc la Australian Open. Am căzut însă de acord cu echipa mea că, de îndată ce voi termina de concurat în Australia, voi încerca metode diferite, iar în urmă cu câteva zile am acceptat să fac o intervenție chirurgicală minoră la cot. Se pare că sunt acum pe drumul cel bun spre recuperare. (…) Mereu am avut grijă de corpul meu, iar corpul m-a recompensat cu niște ani incredibili în circuit. Sunt foarte optimist și încântat să urmez cursul recuperării pentru a putea reveni în locul pe care îl iubesc cel mai mult„, a transmis Novak Djokovic prin intermediul contului de Instagram.
Andy Murray a avut o soartă apropiată cu cea a lui Djokovic: britanicul a pus capăt sezonului 2017 imediat după Wimbledon, însă a luat decizia de a se opera la șold abia în luna ianuarie a acestui an. Murray a coborât pe locul 20 în clasamentul ATP, însă presa britanică a tras mai multe semnale alarmante – mergând până într-acolo încât să anunțe că Andy ar putea să își încheie chiar și cariera din cauza acestei accidentări.
Stan Wawrinka s-a operat la genunchi, în luna august a lui 2017. Sezonul lui s-a încheiat tot după Wimbledon 2017, iar revenirea de la Australian Open 2018 a fost una destul de ezitantă. Elvețianul a recunoscut că încă se resimte, iar parcursul său s-a încheiat încă din turul doi. Deținătorul a trei titluri de Mare Șlem a coborât pe locul 15 în clasamentul ATP.
Milos Raonic a fost nevoit să se opereze în septembrie 2017, la încheietura mâinii stângi. În 2018, a jucat trei partide la simplu și dublu și a câștigat un singur set. Între timp, a alunecat până pe locul 31 ATP.
Și Kei Nishikori, locul cinci în clasamentul ATP în urmă cu un an de zile, a avut probleme la încheietură, însă niponul a ales să evite cu orice preț operația. S-a oprit din jucat turnee în 2017 în luna august și nu a fost gata să joace la Australian Open. A luat o decizie radicală: să revină în circuitul Challenger, acolo unde jucătorii din Top 30 nu apar niciodată pe tablou, iar în această săptămână joacă la Dallas, în Statele Unite: este calificat în semifinale, acolo unde îl va avea de înfruntat pe americanul-revelație Mackenzie McDonald, care l-a împins în turul doi de la Australian Open pe Grigor Dimitrov în set decisiv. Nishikori se află pe poziția 27 ATP în acest moment.
Tenisul a intensificat chiar de-a lungul turneului de la Australian Open discuțiile despre uzura fizică ridicată la care sunt supuși jucătorii profesioniști de-a lungul a 11 luni de sezon competițional, dar și din princina condițiilor extreme în care se joacă.