Stea între stele!** Tecău a reușit duminică o performanță atinsă de doar trei români: Năstase, Țiriac și Ruzici
Horia Tecău a intrat de ieri în istoria turneului de Grand Slam de la Australian Open. El a devenit primul român care a câștigat un titlu la Melbourne, după ce s-a impus în proba de dublu mixt, în care a făcut pereche cu Bethanie Mattek-Sands (ambii 27 de ani). În final, dublul româno-american a dispus cu 6-3, 5-7, 10-3 de cuplul Elena Vesnina / Leander Paes (Rusia / India).
Axa București – Washington s-a transformat într-un adevărat crez pentru politica țării noastre, dar și-a extins „tentaculele” și pe alte domenii de activitate. Pe terenul de tenis, alianța româno-americană produce de multă vreme rezultate menite să scrie istorie, cel puțin pentru un stat ca România, care se regăsește tot mai rar la cel mai înalt nivel și în sport. Ilie Năstase și Rosemary Casals au format primul dublu mixt româno-american care la începutul anilor ’70 cucereau în două rânduri Wimbledon-ul. Exemplul lor a fost reeditat ieri la Melbourne de Horia Tecău și Bethanie Mattek Sands, după ce s-au găsit absolut întâmplător la Australian Open, la panoul de înscriere, formula fiind găsită după un anunț de mică publicitate.
Sărbătoarea amânată pentru altădată
Tecău și Mattek-Sands au câștigat la Australian Open la a doua aparție împreună într-un turneu, precedenta evoluție fiind tot la Melbourne, în 2011. „N-am mai jucat dublu mixt de anul trecut. Este foarte greu să joci și simplu, și dublu, și mixt într‑un turneu. Am fost aproape să renunț și acum. Este interesant să ai un astfel de trofeu în palmares”, a povestit americanca, fericită că nu a cedat la primul impuls.
Pe picior de plecare spre aeroport, Horia Tecău n-a apucat să-și savureze pe deplin primul succes într-un turneu de Grand Slam. „Sunt puțin grăbit, trebuie să fug la aeroport în jumătate de oră, dar va mai dura ceva acest sentiment și vreau să mă bucur de el. Este bine că am «spart gheața», mai ales că știu cât de greu este. De acum înainte sper să vină și alte titluri”, a declarat românul după finală.
Horia Tecău a evidențiat faptul că momentul culminant al acestui succes s-a produs în sferturi, când a intrat în teren la puțin timp după ce a fost eliminat în semifinale la dublu, unde a făcut pereche cu Robert Lindstedt. „Bethanie m-a ajutat mult să trec peste acel moment”, a concluzionat Tecău.
Succes românesc după o pauză de 34 de ani
Prin această victorie, Tecău a intrat într-o galerie selectă a jucătorilor români, care-i mai cuprinde pe Ilie Năstase, Ion Țiriac și Virginia Ruzici. Horia este primul român care câștigă o finală de Grand Slam după Revoluție. Ultima performanță de acest gen i-a aparținut Virginiei Ruzici, în urmă cu aproximativ 34 de ani. Fosta mare jucătoare s-a impus în 1978 în două probe la Roland Garros, atât la simplu, cât și la dublu feminin. Până la Tecău, ultima finală de dublu mixt cu români s-a jucat în 1979, la Roland Garros, când Virginia Ruzici și Ion Țiriac au făcut pereche și au ajuns până în ultimul act.
S-a ales cu 125.000 de dolari
Dacă în cazul trofeului, Horia va trebui să facă schimb cu Bethanie Mattek Sands pentru a-l păstra, în schimb, în privința banilor, învingătorii de la mixt vor face pe jumătate un premiu de 135.500 de dolari. Horia Tecău s-a ales cu un câștig de aproximativ 57.000 de dolari și pentru calificarea în semifinalele probei de dublu, astfel că, în total, românul a strâns aproape 125.000 de dolari la Melbourne.
Horia Tecău se va regăsi începând de azi în TOP 10 la dublu, după ce a jucat semifinală la Australian Open și a adunat 720 de puncte.