„Sunt sincer, a fost coaching!” Mouratoglou a recunoscut că arbitrul de scaun a văzut bine momentul care a făcut-o pe Serena Williams să își piardă cumpătul în finala de la US Open. Americanca a mai clacat însă la New York și s-a mai certat cu oficialii
Scandalul s-a aprins în finala feminină de la US Open de la un gest făcut în tribună de Patrick Mouratoglou. Arbitrul Carlos Ramos a văzut semnul făcut în game-ul doi al setului secund de cel care este cunoscut de toți fanii tenisului drept „The Coach” și imediat a sancționat-o pe Serena Williams cu avertisment. Americanca s-a dus-glonț la arbitru, și l-a anunțat: „Eu nu trișez ca să câștig. Prefer să pierd. Să știi asta„. Imediat, la finalul partidei, Patrick Mouratoglou a recunoscut într-un interviu pentru ESPN că, într-adevăr, arbitrul a văzut corect.
„Sunt sincer, a fost coaching, dar nu cred că ea s-a uitat la mine și cred că de aceea a fost atât de categorică spunând că nu i-am transmis nimic! Dar, am făcut doar ceea ce fac 100% dintre antrenori în 100% din meciuri. Trebuie să punem punct acestei ipocrizii. Și Sascha a făcut coaching la fiecare punct. Mă surprinde, pentru că acest arbitru a fost la mai toate finalele lui Nadal, iar Toni face coaching la fiecare punct, dar atunci nu a dat niciun avertisment. Chiar nu înțeleg. Eu nu am mai primit niciodată avertisment pentru coaching. Nu înțeleg de ce… într-o finală de Grand Slam” a declarat Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams începând cu 2012.
Americanca a insistat să îi spună arbitrului că nu a fost coaching, i-a cerut socoteală, a cerut să fie anulat acel code violation și chiar și la final de partidă a anunțat că așteaptă scuze.
Serena Williams a primit un al doilea avertisment pentru că și-a aruncat racheta și, astfel, a primit punct de penalizare. Americanca a continuat tirada împotriva arbitrului, iar Ramos a dictat într-un final, la 6-2 și 4-3 pentru Osaka, al treilea avertisment – după ce fusese numit hoț și mincinos („Mi-ai furat un punct. Ești un hoț”). Automat, Williams a primit conform regulamentului un game pierdut pentru trei code violations – adică avertismente pentru comportament nesportiv. Serena Williams a început să se plângă oficialilor ajunși imediat pe teren, susținând în continuare că este furată, în mod repetat și că „mulți bărbați fac lucruri mult mai grave și lor nu li se întâmplă asta, pentru că sunt bărbați„.
Precedentul 2011. US Open
Serena Williams a făcut scandal și într-o altă finală pierdută la US Open, în 2011, în fața australiencei Sam Stosur, 6-2, 6-3. În primul game al setului doi, servind la 30-40, Serena Williams a lovit un forehand feroce, un winner ca și făcut, dar s-a grăbit să strige Come on! înainte ca Stosur să fi avut șansa de a lovi la rândul său și înainte ca mingea să atingă a doua oară terenul. Eva Asderaki a decis că punctul îi aparține australiencei, aplicând la literă regulamentul și considerând că Serena și-a încurcat adversara.
„Te disprețuiesc”, i-a strigat Serena Williams, care a continuat dialogul la schimbul de terenuri. „Nu te mai controlezi. Ești hater și urâtă pe interior„.
Precedentul 2009. Tot la US Open
Serena Williams a fost în centrul scandalului într-o semifinală cu Kim Clijsters. Sportiva din Belgia era la două puncte de victorie, americanca servea, dar de la linie, pe serviciul doi, s-a strigat greșeală de picior, consemnând astfel o dublă greșeală. Serena a reacționat violent, s-a îndreptat spre Shino Tsurubuchi (arbitra de linie) și a înjurat-o zeci de secunde. Americanca a amenințat că o omoară prin asfixiere cu o minge de tenis. Williams a primit un avertisment similar cu cel din finala cu Naomi Osaka. Și atunci însă, americanca nu era la prima abatere, ci la a doua, astfel încât cumulul de avertismente i-a adus punct de penalizare, suficient pentru a pune punct partidei și pentru a o trimite pe Clijsters în finală.
Serena Williams a plătit o amendă de 10.500 de dolari pentru ieșirea sa necontrolată, însă s-a luat în calcul chiar și interzicerea sa la US Open.
Și încă unul. US Open 2004
Când Serena Williams le-a spus oficialilor de la US Open ajunși pe teren în finala de sâmbătă cu Naomi Osaka că i se întâmplă de fiecare dată lucruri nedrepte la New York, americanca și-a adus cel mai probabil aminte și de problemele din sfertul de finală de la US Open 2004, cu Jennifer Capriati. Arbitra de scaun Mariana Alves a greșit în setul decisiv al partidei câștigate de Capriati, corectând eronat o decizie de la linie. Americanca a protestat și atunci, dar tenisul reține că acesta a fost unul dintre punctele de cotitură care au înclinat balanța în favoarea introducerii tehnologiei Hawk Eye în tenis. Serena Williams a primit atunci scuze din partea șefului arbitrilor pentru arbitrajul precar.