Horia Tecău este nevoit să lase hainele obișnuite și să treacă la frac. A intrat într‑o lume selectă, greu accesibilă. I s-au deschis toate ușile, poate participa la fiecare festin, impune respect. Cam așa s-ar traduce participarea într-o finală la Wimbledon, fie și de dublu. Un lucru e cert, iarba londoneză i-a schimbat destinul.
Horia pare un personaj calm, introvertit, dar și hotărât. Așa l-am întâlnit ieri pe noul star al tenisului românesc, aflat într-o scurtă perioadă de relaxare, la Constanța. Deși încearcă să se detașeze puțin de tenis după un sezon încărcat, cu patru finale (n.r. – primele trei câștigate), gândurile îi sunt tot la joc. Traversează cel mai bun moment al carierei, freamătă și pare că vrea să revină rapid pe teren. Un lucru este evident, vrea să profite la maximum de forma sportivă în care se află.
Discuțiile curg inevitabil spre punctul de maxim al carierei. Tecău nu face din finala de săptămâna trecută o sărbătoare, dar nici nu-și ascunde fericirea: „Anul trecut am jucat turul 3 la Wimbledon, iar la momentul respectiv l-am considerat ca pe un rezultat important. Acum am ajuns în finală. Chiar și pe mine m-a luat puțin pe nepregătite. Nu mă așteptam să fac atât de repede acest pas”.
Loc garantat la toate marile turnee
Ce s-a schimbat după prima finală de Grand Slam jucată la seniori? Horia este tranșant: „În primul rând am căpătat mai multă încredere. Mi-am demonstrat mie că pot ajunge și într-o finală de Grand Slam. Apoi s-a schimbat poziția în clasament. Acum sunt alte perspective, am intrarea garantată la toate marile turnee, Grand Slam-uri, Masters Series, nu mai sunt nevoit să trec prin emoțiile calificărilor”.
În urma rezultatului de la Wimbledon, Tecău a urcat până pe locul 26 ATP la dublu, dar acest lucru pare a fi doar un mic pas față de perspectivele care i se arată. „La începutul anului mi-am propus să intru în Top 30, iar acest lucru s-a întâmplat deja. Sunt nevoit să-mi schimb din mers obiectivele. Astfel, mi-am propus, mai nou, să mă calific la Turneul Campionilor alături de Robert Lindstedt”, acesta este obiectivul pe termen scurt.
Pavel și Federer, deschizători de drum
Tecău ne dezvăluie și care a fost momentul de cotitură: „Am decis în 2008 să mă axez doar pe dublu. Andrei Pavel m-a ajutat să intru la turneele mari, el având un clasament bun. M-a și antrenat și a avut un rol important în ascensiunea mea”.
Luna de pregătire din decembrie efectuată la Academia lui Gabriel Trifu în SUA și antrenamentele cu Federer din martie, de la Miami, sunt doar câteva dintre secretele ascensiunii lui Tecău în acest an. „Roger are un caracter incredibil. M-am antrenat de câteva ori cu el. Este un model demn de urmat”, spune apăsat Horia. Viitorul? „Îmi doresc să fiu sănătos. În rest, sunt hotărât și știu ce am de făcut”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER