Românca Julia Moldovan (28 de ani) este un exemplu pentru jucătoarele de tenis care nu reușesc să ajungă în top! Motivată de pasiunea pentru sportul alb, românca a făcut trecerea de la sportivă la fizioterapeută și a ajuns să colaboreze cu Ivan Ljubicic (Croația, 43 de ani), antrenorul lui Roger Federer (Elveția, 40 de ani).
Julia Moldovan este o fizioterapeută foarte bine cotată în lumea tenisului, ajungând la acest nivel după ce a urcat toate treptele profesionale. Julia a jucat tenis de performanță, apoi a absolvit Facultatea de Fizioterapie, făcând practica la Kinetic Sport&Medicine. A urmat o perioadă plină de provocări, în care a activat ca fizioterapeut la competiții Challenger, în cadrul turneului ATP de la București, dar și în staff-ul Simonei Halep.
De aproximativ doi ani lucrează la academia de tenis ultramodernă a lui Ivan Ljubicic din Losinj (Croația), iar Julia Moldovan a dezvăluit pentru ProSport cum a ajuns șefa cabinetului de fizioterapie din cadrul academiei, lucrurile pe care le-a învățat de la antrenorul lui Federer, dar și de la alți campioni ai tenisului.
Julia Moldovan îi admiră pe Roger Federer și Maria Sharapova, dar când a ajuns la vârsta majoratului a realizat că îi va fi imposibil să calce pe urmele rusoaicei. Astfel, a agățat racheta în cui și s-a reprofilat, devenind o sursă de inspirație pentru jucătoarele și jucătorii care nu reușesc, din varii motive, să-și facă loc în elită. Julia a demonstrat că în lumea tenisului se pot găsi și alternative: „Nu cred că e neapărat un secret în asta. Când am terminat liceul, nu știam ce vreau să fac, știam doar că nu mă văd într-un birou între patru pereți și purtând tocuri în fiecare zi (râde). Încă mai jucam tenis și voiam să mă mut la București, de la Cluj, iar un membru al familiei mi-a sugerat Facultatea de Fizioterapie. Sinceră să fiu, crezând că va fi ușor, m-am înșelat grozav și, neavând altă variantă pregătită, i-am urmat sfatul.
Deși îmi plăcea mult să joc, mi-am dat seama destul de repede că nu am mari șanse să devin următoarea Maria Sharapova și după o lună, două de la începutul facultății m-am lăsat de tenis. Cu toate acestea, am rămas în lumea tenisului deoarece am început imediat practica la clinica lui Gelu Cosma, Kinetic Sport&Medicine, unde veneau foarte mulți tenismeni din București și din întreaga țară, iar 10 ani mai târziu, sunt tot în aceeași lume. Îmi amintesc cu drag ce emoții am avut la început, când eram încă în facultate și am avut șansa să lucrez cu jucători români precum Victor Hănescu, Horia Tecău, Victor Crivoi, Simona Halep, dar și atunci când am lucrat la primele turnee ca fizioterapeut principal sau fizioterapeut personal al unui jucător… Emoții!”, a povestit Julia , în exclusivitate pentru ProSport.
Julia Moldovan a relatat cum a ajuns să colaboreze cu Ivan Ljubicic, fost număr 3 ATP, actualmente antrenorul principal al marelui Roger Federer: „Aș putea spune că am avut puțin noroc să fiu în locul potrivit la momentul potrivit. În decembrie 2019 m-am dus în Italia să petrec o săptămână și să învăț de la Dalibor Sirola (preparator fizic) și Claudio Zimaliga (osteopat), ambii lucrând cu Jannik Sinner și Maria Sharapova la momentul respectiv.
După câteva zile, Dalibor m-a recomandat lui Ivan și am plecat direct la Praga pentru o săptămână de antrenament cu unul dintre jucătorii manageriați de Ivan. Au urmat apoi alte două săptămâni de probă, în ianuarie 2020, la Australian Open, iar de acolo m-am întors cu o ofertă de colaborare pe care am acceptat-o imediat”.
Julia a descris condițiile fantastice de la Ivan Ljubicic Tennis Academy: „Condițiile de la Academia de tenis Ljubicic sunt perfecte pentru a-i oferi oricărui jucător șansa de a-și atinge potențialul maxim. Avem 9 terenuri de zgură, 3 de hard și încă unul de hard care va fi gata peste o lună. Cazarea și mâncarea sunt într-un hotel de 4 stele, pe malul mării Adriatice. Avem două săli de fitness, una clasică și una proiectată special pentru jucătorii de tenis. Cabinetul de fizioterapie, pe care am norocul să îl conduc, are, cred eu, tot ceea ce este nevoie pentru a ajuta sportivii să se recupereze în cel mai scurt timp posibil – câteva exemple ar fi terapie cu câmp electromagnetic, laser, ultrasunet, Tecar etc.”.
Românca a învățat mai multe lucruri foarte importante de la Ivan Ljubicic: „Modestia, bunătatea și pasiunea pentru tenis! Deși a fost unul dintre cei mai buni jucători din lume și este antrenorul lui Federer de 6 ani, cu aceeași pasiune vine la academie și petrece ore în șir pe teren cu jucători de toate vârstele și nivelurile. De asemenea, pe mine și, cred ca pot să vorbesc în numele întregii echipe, ne tratează de la egal la egal și ne face să ne simțim parte din familia Ljubicic Tennis Academy, nu parte dintr-un business”, a adăugat românca.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER