Tatăl Biancăi Andreescu face mărturisiri după victoria fiicei sale de la US Open. „Cred că aparține elitei tenisului. Acasă vorbim în română. Abia aștept să revenim la anul și să ne apărăm titlul!” + sacrificiile și relația cu Halep
Nicu Andreescu, tatăl proaspetei campioane de la US Open – Bianca Andreescu, a vorbit despre succesul fiicei sale într-un interviu în limba română realizat de Grigore Culian, editor New York Magazin. A fost o bucurie imposibil de pus în cuvinte, au fost multe sacrificii în drumul spre performanță și a fost și un moment în care, în tribună, tatăl Biancăi și-a acoperit cu mâinile urechile, pentru a bloca valul de scăndări pro-Williams, aflăm de la Nicu Andreescu.
Bianca Andreescu a reușit să termine luna august neînvinsă în circuit, cu un impresionant bilanț de 13 victorii și zero înfrângeri, câștigând ambele turnee în care a luat startul (Rogers Cup, la Toronto și US Open – la New York). De asemenea, cu doar câte un turneu Premier Mandatory și Premier 5 rămase de disputate, sportiva canadiană de origine română este singura jucătoare din WTA care a reușit să câștige câte un turneu din primele trei categorii de concursuri de elită ale circuitului (Grand Slam, Premier Mandatory și Premier 5, având și trofeu în primăvară, la Indian Wells).
Iar amândouă victoriile din august ale Biancăi au fost trăite alături de părinți, Nicu și Maria Andreescu, ambii prezenți în tribune, mai ales în condițiile în care fiica lor ratase practic întâlnirile cu Roland Garros-ul și Wimbledon-ul, din cauza accidentării la umăr (Bianca a jucat un singur meci la Paris, înainte de a se retrage).
„E greu de descris acel feeling (n.r. – sentimentul după ce Bianca a câștigat US Open-ul). Nu sunt cuvinte, nu credeam că poate să reușească această performanță (n.r. – înainte de turneu), mai ales că a fost accidentată, a stat patru luni. Dar ea a vrut să devină mai puternică și se pare că a reușit. Umărul ei acum e foarte bine. Și nu e nicio surpriză, după ce s-a întâmplat la Indian Wells și la Toronto, cred că Bianca aparține elitei tenisului. E ceva de nedescris bucuria pe care am avut-o după finala de la US Open. Acum, acest rezultat îi dă speranțe, îi dă o mai mare încredere în sine și sperăm că va continua așa (n.r. – cariera Biancăi)”, a spus Nicu Andreescu.
„Să fiu sincer, a fost ideea mea ca Bianca să facă tenis, și, bineînțeles, soția m-a susținut. Au fost foarte multe sacrificii (n.r. – pentru ca Bianca să facă tenis), foarte multe sacrificii pentru noi, ca familie, dar mai ales pentru Bianca. Foarte, foarte multe sacrificii! Am crezut în ea, am susținut-o și rezultatele se cunosc„, a explicat în română Nicu Andreescu, plecat din România în Canada în 1995, cu cinci ani înainte de nașterea Biancăi.
- Maria și Nicu Andreescu au luat drumul Canadei „la scurt timp după terminarea facultății. Soțul meu a primit o ofertă de muncă și așa am ajuns acolo„, povestea Maria Andreescu, într-un dialog cu ProSport în timpul ediției 2017 a Wimbledon-ului, la debutul absolut al Biancăi pe tabloul principal într-un turneu de Mare Șlem.
Bianca Andreescu este un produs sută la sută al puternicul sistem canadian, care a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii zece ani, însă Nicu Andreescu nu a uitat nici de începutul care se leagă de România, acolo unde fiica sa a pus prima dată racheta de tenis în mână, explicând și cum se face că fiica sa a reușit să ofere câteva interviuri în limba română, fără trac. „Bianca a început tenisul în România, când avea șase ani. Soția s-a mutat acolo, am vrut să începem un business și soția s-a mutat cu Bianca acolo. Acolo (n.r. – la Pitești) a început tenisul. Timp de doi ani și jumătate a făcut primele clase primare acolo. De acolo știe și limba și știe să și scrie, nu doar să vorbească (n.r. – limba română). Faptul că noi vorbim acasă românește o ajută, faptul că mergem în România în fiecare an, toată familia noastră e acolo, bunicii – în Vâlcea. Mergem acolo în fiecare an și trebuie să vorbească românește acolo. Asta a ajutat-o foarte mult! Când călătorește tot mai mult și e tot mai puțin acasă, vorbește mai puțin românește. Se pare însă că n-a uitat limba, deocamdată, și sper să nu o uite„, a transmis Nicu Andreescu.
Pentru că încrederea nu poate fi altfel decât la cele mai înalte cote, în condițiile în care, cu doar nouă turnee disputate și jumătate din sezonul de Grand Slam finalizat comparativ cu principalele rivale, Bianca Andreescu a urcat pe locul 5 în clasamentul mondial, fiind neînvinsă într-un meci finalizat pe teren de la finalul lunii februarie – de la Acapulco, Nicu Andreescu a încheiat cu un mesaj pentru US Open 2020. „Abia aștept să revenim la anul și să ne apărăm titlul!”
Bianca Andreescu este prima jucătoare din Canada care câștigă un titlu de Mare Șlem, dar și prima sportivă născută în anii 2000 care se impune într-un Grand Slam. Ea a avut parte de o primire de gală în orașul natal, Mississauga, fiind felicitată de prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cel care a avut un mesaj superb și pentru Maria și Nicu Andreescu.
„Bianca și Simona nu se cunosc foarte bine. S-au întâlnit o dată în Toronto, acum doi ani parcă… Nu în Toronto, în Montreal, cred. S-au antrenat, au avut o acțiune pentru copii. Deci, nu că sunt prietene, nu pot să spun lucrul ăsta. Dar Simona a felicitat-o după ce a câștigat Indian Wells și mi se pare că și după Toronto. Și Bianca a felicitat-o pentru Wimbledon. Deci, nu e o prietenie cum se spune, dar se cunosc”
Nicu Andreescu, despre relația dintre Bianca Andreescu și Simona Halep