Simona Halep a urcat vertiginos în topul mondial în ultimele luni, ajungând pe poziția a 4-a mondială după ce anul trecut, la aceeași dată, nu se regăsea în Top 50. Ba, mai mult, era a patra româncă în WTA, după Sorana Cîrstea, Monica Niculescu și Irina Begu. De la un turneu la altul, Simona a căpătat însă tot mai multă încredere, s-a descoperit practic pe sine cu fiecare victorie pe care a obținut-o, astfel că azi a ajuns o candidată serioasă la câștigarea turneului de Grand Slam de la Roland Garros. Halep a reușit să pătrundă în cele mai înalte cercuri ale tenisului pentru că dispune de multe calități, a făcut sacrificii și a avut grijă să-și formeze o echipă puternică în spate, care o impulsionează, îi dă aripi.
Virginia Ruzici, managerul
FOTO Ruzici a câștigat turneul de la Paris în 1978
La Roland Garros, Simona este înconjurată permanent de 9 persoane, preocupate să o susțină în pregătire, să-i ofere confortul și liniștea de care are nevoie pentru a urca treaptă cu treaptă în turneu. „Șeful” delegației, deși nu s-a pus niciodată problema unui conducător în toată această echipă din spatele jucătoarei, este managerul Virginia Ruzici. Câștigătoarea turneului de la Paris în 1978 deține toate informațiile vizavi de tot ce înseamnă Roland Garros, cunoaște fiecare „cuibușor” și are foarte multe relații. În afară de aceste aspecte, între cele mai valoroase jucătoare de tenis din istoria României s-a creat o relație specială, extrem de închegată. „Vorbim foarte puțin despre tenis, dar Virginia mă ajută foarte mult cum să gestionez momentele importante, cu foarte multe sfaturi, îmi spune să nu pun presiune deloc pe mine. Dacă pui presiune, atunci nu ești relaxată și nu poți să joci cel mai bun tenis. Vorbesc cu ea despre aceste aspecte și mă ajută”, a declarat Simona Halep. Numărul 4 mondial nu a ezitat să-i mulțumească Virginiei Ruzici pentru tot suportul acordat și în fața miilor de francezi care au asistat la meciul cu Stephens.
Wim Fissette, antrenorul
Wim Fissette, antrenorul Simonei Halep, a venit, probabil, cu acele detalii, cu ajutorul cărora jucătoarea poate să facă acum diferența mai ușor în fiecare meci. Când cei doi au început colaborarea, în februarie, românca era deja în Top 10, însă evoluția sub bagheta fostului antrenor al belgiencei Kim Clijsters a produs deja efecte pozitive. Ședințele de pregătire sunt destul de complexe și desfășurate cu zâmbetul pe buze, iar la fiecare reușită a jucătoarei Fissette nu ezită să intervină cu un „Good point!”, „Good serve!” sau alte încurajări.
Wim Fissette (stânga) e un adevărat „om-orchestră”
Teo Cercel și Andrei Cristofor, oamenii care au grijă de condiția fizică a Simonei
Simona are șanse bune să câștige turneul de Grand Slam de la Roland Garros, printre altele, pentru faptul că se regăsește într-o condiție fizică ireproșabilă. De acest lucru se preocupă două persoane, preparatorul fizic Teo Cercel și kinetoterapeutul Andrei Cristofor. Cu primul lucrează la capitolul pregătire fizică încă de la sfârșitul anului 2012, când împreună au întocmit un program de pregătire pe care Simona îl respectă. După turneul de la Doha, pe care l-a câștigat dar în care a suferit și o accidentare, Halep l-a cooptat în echipă și pe Andrei Cristofor, angajat la clinica de medicină sportivă a lui Gelu Cosma. De remarcat faptul că Simona are permanent trei persoane pe teren la antrenament, exact cât are și Maria Șarapova, jucătoare care a cucerit de câțiva ani lumea.
Familia și prietenii, punctul de sprijin
Halep a câștigat în 2013 turnee pe toate suprafețele: iarbă, zgură, hard
Nu în ultimul rând, reprezentanta României are în preajma ei familia și prietenii, care îi oferă foarte multă liniște sufletească. „Am alături familia și câteva persoane foarte importante din viața mea. Ei sunt punctul meu de sprijin atunci când îmi este mai greu”, spune Simona ori de câte ori are ocazia. Scăpată de orice alte griji în afară de tenis, Halep a părut aici, la Paris, destul de relaxată, destinsă de la începutul întrecerilor și până acum. „Tratez turneul ca pe unul obișnuit”, a precizat jucătoarea referitor la presiunea din competiție.
Toate lucrurile decurg optim și sunt toate premisele că Simona nu și-a atins limitele în turneul de la Roland Garros. Nici cu experiența în această fază a competiției n-ar mai trebui să fie o problemă, din moment ce a mai jucat în sferturi într-un turneu de Mare Șlem la Australian Open, deci ar avea toate informațiile necesare despre cum ar trebui gestionată situația, din punct de vedere mental, la acest nivel. Poate unele semne de întrebare legate de psihicul unui jucător s-ar mai ridica într-o eventuală finală, când Simona ar fi nevoită să evolueze cu trofeul în fața ochilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER