Tecău și-a dezvăluit obiectivul:** „Vreau să fiu numărul unu!”

La o zi distanță după ce a cucerit Australia în pereche cu Bethanie Mattek-Sands, Horia Tecău a disputat ieri a doua finală de Grand Slam, de această dată la București, pe Aeroportul Henri Coandă. Adversarii n-au fost frații Bryan, ci armata de jurnaliști, mai numeroasă chiar și decât la un meci important de Cupa Davis, în fața căreia a trebuit să facă față tirului de întrebări.

Cel care s-a așezat lângă Năstase, Țiriac sau Ruzici în cartea de aur a tenisului românesc găsește puterea să zâmbească, chiar dacă pleoapele îi sunt aproape închise. Vine după un maraton de aproape de 30 de ore de zbor, timp în care nu a dormit deloc. „Cred că am fost prea entuziasmat și nu am putut dormi în avion. Sunt foarte fericit că am reușit primul titlu de Grand Slam din cariera mea și primul titlu al României după atâția ani”, își începe discursul Horia Tecău.

Dedicație pentru tata

Deși este impresionat de numărul mare de camere de luat vederi și jurnaliști pe care îi are în față, tenismenul român intră bine de tot în „finală” și returnează perfect la fiecare întrebare. Punctele sunt câștigătoare, fie că trebuie să explice performanța și nivelul sportiv la care a ajuns, fie să răspundă întrebărilor ce țin de latura mondenă. Horia se ține tare pentru că știe că îi are în „lojă” și pe părinții lui, veniți să-l încurajeze cum ar face-o și la o finală de Grand Slam. „Dedic victoria părinților mei, ei sunt temelia carierei și educației mele. Le datorez foarte mult. Tatăl meu împlinește peste câteva zile 55 de ani, chiar dacă arată de 35. Vreau să-i dedic lui acest trofeu și sper să vină și altele”, a precizat jucătorul. În tot acest timp, Tecău senior tremură de emoții și varsă câteva lacrimi.

Horia, singurul sub 30 de ani în Top 10

Horia continuă să trimită mingile în terenul advers cu o viteză amețitoare, dar încearcă să facă puncte și din serviciu. „Sper ca acesta să nu fie ultimul meu titlu de Grand Slam. În continuare, îmi doresc prima poziție în clasamentul de dublu și să câștig cât mai multe turnee”, își prezintă Tecău „loviturile” pe care le pregătește pe termen lung.

De ieri, românul a urcat pe locul 8 în ATP, cea mai înaltă poziție ocupată până în prezent. Apoi, în Top 10, Tecău este singurul jucător care are sub 30 de ani. În rest, majoritatea sunt trecuți bine de 30 ani, unii sunt chiar la granița de 40 de ani! Biologic, aceștia vor fi nevoiți să se retragă din circuit. Atu-ul lui Horia rămâne însă potențialul imens de care dispune și încă neexploatat la maxim. Așadar, are toate șansele să creadă că într-o zi va fi cel mai bun jucător de dublu din lume.

Până la capăt cu Lindstedt

Horia Tecău a găsit cheia succesului alături de suedezul Robert Lindstedt, cu care își dorește o colaborare cât mai lungă. Deocamdată, cei doi au „semnat” încă un parteneriat pentru un sezon întreg.

Horia Tecău a câștigat un titlu de Grand Slam la dublu-mixt, dar a fost la o minge și de finala la dublu masculin, alături de Robert Lindstedt. Românul explică forma excelentă pe care o traversează și prin prisma colaborării pe care o are cu suedezul. „Suntem deja în al treilea sezon împreună, am început să ne cunoaștem foarte bine și pot spune că jucăm cel mai bun tenis de când facem dublu. Amândoi am fost foarte supărați după semifinala pierdută la Australian Open, însă am vorbit după meci și am fost fericiți de cum am jucat. A fost și unul dintre cele mai bune rezultate ale noastre”, ne-a povestit Tecău.

Cum pot profita

În debutul acestui sezon, mai mulți jucători de dublu din topul mondial au decis să-și schimbe partenerii. Horia Tecău a fost însă categoric în această privință. „Nu m-am gândit în niciun moment să fac pereche și cu altcineva. Suntem în creștere și vom merge până la capăt în 2012, în această formulă. Alți jucători au decis să joace în alte echipe, dar cu excepția lui Paes și Stepanek, care au câștigat la Melbourne, ceilalți au avut probleme. Durează ceva timp până noile perechi se vor acomoda, iar noi sperăm să profităm din plin de acest aspect”, a punctat Tecău.

Lindstedt, bun de cinste

Din cauza unor probleme la spate, Robert Lindstedt nu a jucat și la dublu-mixt, precum Tecău, iar după eliminarea din semifinale la dublu, suedezul a fost nevoit, din cauza românului, să stea încă patru zile la Melbourne. „Dacă tot a stat patru zile după mine, în finală m-a susținut să câștig”, a glumit Horia, care a continuat: „Chiar m-a ajuta cu sfaturi foarte bune înaintea finalei”. Deși Tecău s-a ales cu un trofeu la Melbourne, tot suedezul este bun de cinste. „A intrat în Top 10 și a rămas să facă cinste cu o masă. Eu aleg doar restaurantul”, a conchis Tecău.

Cum a ratat Horia să poarte jambiere?

Succesul repurtat la Australian Open i-a determinat pe Horia Tecău și Bethanie Mattek-Sands (stânga) să joace în aceeași formulă și la alte turnee de Grand Slam. Stitul nonconformist al americancei era să-și pună amprenta și asupra românului. De fapt, a lipsit doar o minge ca Tecău să intre în teren cu jambiere până la genunchi, ca și partenera lui. „În 2011 am avut o înțelegere. Dacă jucăm finala, intru cu jambiere. Am avut minge de meci, dar am ratat”, ne-a destănuit Horia.

Pavel și Trifu, baza lui Horia Tecău

Horia Tecău nu a uitat ieri să-i remarce pe Andrei Pavel și Grabriel Trifu ca oameni foarte importanță în ascensiunea lui. „Andrei m-a sunat permanent la Australian Open, nu numai după ce am câștigat. El m-a ajutat enorm să ajung până în acest punct. Cu clasamentul lui am intrat în mai multe turnee de dublu, iar într-un an am ajuns până pe locul 40”, a punctat Horia. Cum l-a ajutat România să urce în ierarhia de dublu? Tecău a evitat elegant să spună că nu l-a ajutat cu nimic, dar l-a menționat pe Gabriel Trifu, antrenorul care de trei ani îl pregătește în fiecare iarnă la academia din Florida. Întâmplător sau nu, Pavel și Trifu tocmai au fost îndepărtați de FR de Tenis din echipa de Cupa Davis a României.

Top 5 până la finele lui 2012

Horia Tecău și-a propus să fie numărul unu în lume, însă știe că până în acest punct mai are de traversat câteva etape. Pentru 2012, românul și-a fixat câteva obiective intermediare. „Până la sfârșitul anului îmi doresc să ajung în TOP 5 și o nouă participare în Turneul Campionilor”. Jocurile Olimpice reprezintă o altă prioritate pentru Horia Tecău. După clasamentul de azi, el este calificat direct la Londra și poate face echipă cu Victor Hănescu la dublu masculin sau cu Monica Niculescu la dublu-mixt.

Publicat: 31 01. 2012, 09:38
Actualizat: 31 01. 2012, 09:39