Turneul „Tenis pentru Fapte Bune” a fost declarat deschis, sâmbătă dimineață, de către campioana olimpică a natației românești, Camelia Potec. Organizat de Asociația „The Social Incubator” pe terenurile de tenis de la Pescariu Sports&Spa, pentru susținerea cauzei copiilor instituționalizați, Tenisul pentru Fapte Bune a fost, sâmbătă, și va fi și duminică, tenis cu zâmbetul pe buze. Cornel Ilie s-a lăsat provocat de Gabriela Ruse la un set de tenis demonstrativ la simplu, iar Alexandra Cadanțu și Monica Roșu au fost protagonistele unui meci demonstrativ de dublu.
„A fost tenis cu zâmbetul pe buze. Sper să fie cu zâmbetul pe buze în primul rând pentru cei cărora le este adresat turneul. Pentru mine, care nu sunt jucător profesionist și am venit doar să mă bucur de sportul ăsta și să mă bucur că joc cu un jucător profesionist, a fost, clar, tenis cu zâmbetul pe buze, dar și puțin încrâncenat, cât am putut eu. Este un eveniment fericit, sper să aducă bucurie unor adolescenți. M-am bucurat foarte mult când am auzit câți oameni s-au înscris, înseamnă că s-au strâns și bani și că sunt și foarte mulți pasionați de sportul ăsta. Este o investiție pe două dimensiuni, și pentru copiii care vor fi ajutați, dar și prin faptul că există oameni care vor să facă sportul ăsta din ce în ce mai mult„, a tras primele concluzii Cornel Ilie, solistul trupei Vunk și un mare amator de tenis, pentru ProSport.
Peste 60 de oameni s-au înscris încă de la primele ore în competiție pentru a susține o Asociație care oferă îndrumare și mentoring unui segment defavorizat, ajutând la integrarea pe piața muncii și adresându-se tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani. Chiar unul dintre protagoniștii demonstrativului meciului de dublu, coechipierul Monicăi Roșu, a fost Florin Stancu, cel care a descoperit tenisul alături de o familie care i-a oferit asistență, ajungând astfel să muncească acum pentru obținerea unei diplome de antrenor de tenis.
„Este un proiect de suflet pentru mine, acest turneu este finalizarea cu succes pentru acest an și începutul unei serii întregi de astfel de evenimente. Va deveni, sper eu, un turneu pe care îl vom organiza în fiecare an și va deveni o tradiție„, spune Cristina Nedelcu, triplă campioană mondială la gimnastică aerobică și inițiatoarea proiectului.
„Am cunoscut Asociația și tinerii asociației acum aproximativ trei ani. Am fost uimită de modul în care toată echipa se implică și de toate procedurile prin care ei îi trec pe tineri, pentru a le transforma viața. Am fost la un moment dat speaker motivațional pentru ei și am rămas alături de Asociație. I-am cunoscut personal, le-am cunoscut poveștile, iar unii dintre ei au deja povești de succes: au intrat în Asociație și aceasta pur și simplu le-a transformat viața. Au devenit tineri independenți, și-au găsit locuri de muncă la care sunt foarte fericiți. Asta se întâmplă: Asociația îi ajută să identifice un loc de muncă după abilitățile și dorințele lor. Îi ajută să dobândească abilități, să își termine studiile, prin consiliere psihologică, traininguri, ședințe motivaționale, o grămadă de work-shop-uri. Proiectul ăsta înseamnă enorm pentru mine, m-am implicat cu toată ființa mea, am dedicat întreg anul acestui eveniment. Acum sunt în mijlocul lui, mă bucur foarte tare de tot ceea ce am realizat, auzim numai felicitări și suntem foarte mândri că am reușit să ajungem la atât de multă lume, să le facem cunoscută cauza. Eu, după ce am citit statisticile sumbre – să le spunem – despre faptul că România este pe locul întâi în topurile traficului de persoane și am aflat că majoritatea persoanelor vin din acest mediu defavorizat, sunt copii care părăsesc orfelinatele, m-am întristat foarte tare și am spus ‘ok, eu îmi doresc ca, mai departe, contribuția mea față de societate să fie aici și să facă o diferență‘”, a explicat Cristina Nedelcu.
Un artist complet, Cornel Ilie a vorbit pentru ProSport despre potențialul pe care cele două industrii – sportul și muzica – îl au de a mobiliza energii în evenimente de acest tip, cu implicații social-caritabile. „Sportul și muzica au aceeași putere. Ca sportiv ai, cred eu, un capital de imagine mult mai mare, mai ales dacă ești un sportiv performant. Și artiștii, și sportivii sunt mai credibili decât foarte multe alte categorii din țara asta, sau domenii. Este mai ușor să endorsezi un eveniment, o cauză. Este mai ușor să te creadă pe tine ca artist și ca sportiv, pentru că nu este niciun alt interes să faci chestia asta comparativ cu partide, cu administrații, unde deja apare o umbră tot tipmul – or ajunge, oare, acolo? Cred că sunt două domenii sincere în România”, spune solistul de la Vunk.
„Când am gândit proiectul, Simona încă nu câștigase Roland Garros-ul (n.r. – 2018), dar asta a fost ca o minune, ca un plus adus acestui proiect. Eu am făcut gimnastică aerobică de performanță și cred că orice sport își aduce astfel contribuția. Tenisul cu atât mai mult, pentru că aici, în România, există o înclinare spre acest sport, în mod special. Însă orice sport asta face: adună oamenii, îi ajută să își uite diferențele și, cum spunem noi, fair-play-ul contează cel mai mult. În momentul de față am considerat că tenisul ar fi cel mai popular sport. Eu am luat vreo zece lecții de tenis în viața mea, îmi place foarte mult să urmăresc finalele băieților, pentru că mi se par mai spectaculoase, dar cred că la anul voi juca. Atât de mult mi-a plăcut ce s-a întâmplat anul ăsta, atât de mulți oameni au vorbit cu mine despre faptul că s-au pregătit pentru a juca la turneu, încât m-au ambiționat să mă antrenez și eu, să joc și eu și la anul să fiu și eu pe teren„, a concluzionat Cristina Nedelcu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER