Tenis | Retrospectiva anului 2015 în recorduri și bornele care se clatină în 2016. Doi jucători sunt pe punctul de a depăși 100 milioane de dolari câștigați din tenis, Simona Halep – la o lungime de un record al Virginiei Ruzici

  • În 2015, Serena Williams și Novak Djokovic au dominat autoritar sportul alb, în probele individuale, în timp ce la dublu, România a trăit bucuria de a avea un nou număr unu mondial – pe Horia Tecău, cel care, alături de Jean Julien Rojer formează dublul anului. 2015 rămâne un an al recordurilor semnate în mare măsură de cei doi sportivi instalați confortabil în fotoliile de lideri mondiali.

ProSport vă invită să tragem linie și să recapitulăm cifrele importante care vor rămâne în cărțile de istorie ale sportului alb și să privim apoi înspre 2016, prin prisma celor mai importante recorduri care vor fi luate la țintă de jucătorii și jucătoarele de tenis.

Serena Williams, „super-woman” în 2015

150 de săptămâni consecutive în fotoliul de lider mondial. Cel mai recent atinsă cifră rotundă pentru mezina Williams (chiar în această săptămână) o duce pe Serena pe poziția a treia a clasamentului tuturor timpurilor în ceea ce privește cea mai lungă perioadă de dominație a unui număr unu mondial în tenisul feminin, potrivit site-ului oficial WTA. Americanca de 34 de ani și-a recâștigat numărul unu mondial pe 18 februarie 2013 și nu poate pierde șefia clasamentului WTA indiferent de ceea ce se va întâmpla la primul turneu de Mare Șlem al anului 2016, în Australia (deci pentru următoarele șase săptămâni). Martina Navratilova a petrecut 156 de săptămâni consecutive pe locul 1 WTA în perioada iunie 1982 – iunie 1985, iar Steffi Graf a avut o domnie de 186 de săptămâni, în perioada 17 august 1987 – 10 martie 1991.

273 de săptămâni în fotoliul de lider mondial, în carieră. Din nou, este vorba despre o prezență pe podiumul all-time pentru Serena, cu un al treilea cel mai lung total de săptămâni petrecute pe prima poziție a clasamentului WTA. În față, aceleași Steffi Graf (377 săptămâni) și Martina Navratilova (332 săptămâni).


Serena Williams a pozat în personaj de film de acțiune

34 de ani, cea mai vârstnică jucătoare care ocupă primul loc în clasamentul WTA. Serena Williams a doborât vechiul record încă de la jumătatea lunii iunie, când se afla pe locul 1 WTA la 33 de ani și 267 de zile.

6 milioane de fani pe Twitter. La jumătatea lunii decembrie, Serena Williams devenea prima jucătoare de tenis cu peste 6 milioane „followers” pe Twitter. La numărul de fani pe Twitter, americanca este depășită dintre protagoniștii sportului alb doar de spaniolul Rafael Nadal, (8,8 milioane de fani).

16 ani – cel mai lung interval scurs de la primul până la ultimul titlu de Mare Șlem cucerit. De la US Open 1999 – Wimbledon 2015.

Cel puțin 50 meciuri câștigate la fiecare dintre cele patru turnee de Mare Șlem. Serena Williams este singura sportivă care se apite lăuda cu această performanță, după ce și-a completat palmaresul la Roland Garros, prin victoria din turul trei.

70 milioane de dolari, totalul premiilor în bani obținuți din tenis, în carieră. Serena Williams este prima și singura jucătoare care a depășit această bornă, în 2015 ajungând până la 74.083.421 dolari strânși din tenis. Doar n acest an, americanca a adunat peste 10 milioane și jumătate de dolari din tenis.

X2. Pe 14 iulie 2015, circuitul WTA înregistra o premieră: Serena Williams, liderul mondial, adunase de două ori mai multe puncte decât cea mai apropiată urmăritoare în clasament.

Novak „Djoko-minator” Djokovic, omul-record în 2015


Sezonul reușit de Novak Djokovic i-a determinat pe spacialiști să se întrebe dacă nu cumva acesta a fost cel mai bun din istoria tenisului. Contracandidați: 2005-ul sau 2006-le lui Roger Federer, 2011-le lui Novak Djokovic, 2013-le lui Nadal, 1974-ul lui Jimmy Connors, 1984-ul lui John McEnroe sau 1979-le lui Bjorn Borg.

21.592.125 de dolari – cele mai mari premii câștigate vreodată într-un singur sezon în tenis

6 titluri de categorie Masters 1.000 câștigate într-un singur sezon în tenis (din nouă posibile) – record absolut în sportul alb. Sârbul s-a impus, în ordine, la Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Roma, Shanghai și Paris

15 finale consecutive în același an. Novak Djokovic este rimul jucător din ATP care reușește o astfel de serie. Practic, liderul mondial a jucat finala în toate turneele în care a luat startul în 2015, cu excepția primei întreceri, din Qatar (Doha – turneu de 250 de puncte). „Nole” a câștigat 11 titluri și a pierdut doar patru finale.

31 de victorii împotriva colegilor de Top 10. Djokovic a stabilit un nou record în ceea ce privește numărul de meciuri câștigate în fața celor mai bine clasați sportivi, având în paralel doar cinci înfrângeri în fața jucătorilor de Top 10. Un procentaj mai bun de reușită a înregistrat doar Roger Federer, în 2005, atunci când elvețianul juca însă în total 17 meciuri împotriva unor adversari din Top 10 și câștiga 15.

Al 3-lea jucător care joacă patru din patru finale în turneele de Mae Șlem într-un sezon, după Rod Laver și Roger Federer. Djokovic a ratat însă titlul la Roland Garros, fiind învins surprinzător de Stan Wawrinka, după ce în sferturi trecuse de „Regele Zgurii”, Rafael Nadal.

10 trofee din primele două categorii valorice (Grand Slam, Masters) într-un singur sezon – performanță unică în istoria tenisului.

Simona Halep, recorduri pe bandă rulantă pentru România, în 2015

10 milioane premii totale în bani din tenis. Simona Halep este primul nume din tenisul românesc care a strâns premii totale în valoare brută de peste 10 milioane de dolari din turnee. Cu peste 4,5 milioane de dolari câștigați în 2015, constănțeanca a ajuns la un total de 11.127.535 de dolari, din premii. Din punct de vedere al câștigurilor, Halep a adunat doar în acest an mai mult decât a strâns al doilea cel mai bine plătit român în activitate – Victor Hănescu – cel care s-a oprit la un total de 4,3 milioane de dolari (brut) câștigați din tenis. Pentru comparație, Andrei Pavel, socotit cel mai bun produs masculin al tenisului românesc de la Ilie Năstase încoace, s-a retras cu 5.123.329 de dolari în conturi, în timp ce primul lider mondial din tenisul masculin, Ilie Năstase, a strâns în tenis, într-o altă epocă, suma de 2.076.761 de dolari. La feminin, Virginia Ruzici, fostă câștigătoare la Roland Garros, a adunat 1.183.728 de dolari de pe urma turneelor, iar Irina Spîrlea, fost număr 7 mondial, a strâns 2.652.068 de dolari.

300 de victorii WTA. Halep este doar a treia jucătoare tricoloră care a depășit borna de 300 de victorii în circuitul WTA, prin succesul din sferturile de finală ale turneului de la Toronto (Canada). Monica Niculescu a depășit borna 400 de succese, iar Sorana Cîrstea i se alătură Simonei în „Club 300” – cu 324 victorii.

Primul titlu într-un turneu Premier Mandatory pentru România, la Indian Wells. Seria Premier Mandatory a fost introdusă în 2009, iar Simona Halep, la startul colaborării cu Darren Cahill, a reușit să câștige cel mai important titlu al carierei sale și să treacă primul astfel de turneu în palmaresul unei sportive din România.

Alte borne impresionante atinse în sportul alb în 2015

1.000 de victorii pentru Roger Federer, prag atins prin succesul din finala turneului de la Brisbane, în fața lui Milos Raonic, în pregătirea Australian Openului.

100 parteneri la dublu pentru Leander Paes. Indianul de 42 de ani a făcut pereche inclusiv cu Horia Tecău, iar Marcel Granollers, la Nottingham, a fost coechipierul cu numărul 100.

500 victorii ATP pentru toți cei patru membrii „Big Four”. Andy Murray a câștigat în primăvară meciul cu numărul 500, la Miami, și  s-a alăturat astfel clubului 500 victorii, acolo unde Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic sunt membri cu ștate vechi.

700 victorii pentru Venus Williams. Fostul lider mondial a devenit doar a noua jucătoare din istoria tenisului feminin care intră în club 700, acolo unde, dintre jucătoarele încă în activitate, se mai regăsește doar Serena Williams – cea care reușea victoria cu numărul 700 la Miami, tot în 2015.

10.442 ași – Ivo Karlovic a zdrobit recordul celor mai multe servicii as reușite în carieră, deținut de croatul Goran Ivanisevic (cu 10.131 ași). 1.447 de ași a reușit Karlovic în 2015, în 63 de partide.

Primul jucător născut în anul 2000 care a câștigat un punct ATP. Canadianul Felix Auger Aliassime, 14 ani, a reușit la jumătatea lunii martie să treacă cu succes de calificările turneului Challenger din Drummondville, câștigând trei partide. A devenit astfel cel mai tânăr jucător din istorie care a obținut calificarea într-un turneu Challenger, dar nu a putut debuta pe tabloul mare, fiind nevoit să abandoneze din cauza unei întinderi la mușchii abdominali.

Ce recorduri ar putea deveni istorie în 2016?

100 milioane de dolari premii în bani? Această bornă este luată la țintă și cel mai probabil va fi spulberată rapid, în ordine, de Roger Federer și de Novak Djokovic. Elvețianul a strâns deja premii totale în valoare de 97.303.556 de dolari, și mai are nevoie doar de 2,7 milioane pentru a deveni primul jucător de tenis care ajunge la câștiguri brute cu nouă cifre. Novak Djokovic, cu câștiguri de 94.050.053 de dolari, este la șase milioane de dolari distanță de aceeași bornă a câștigurilor brute. Saltul îi este la îndemână sârbului, în condițiile în care în 2015 a câștigat peste 21 milioane de dolari!

50 de titluri pe zgură? Rafael Nadal a ratat în 2015 egalarea recordului de 49 de titluri pe suprafața roșie, deținut de Guillermo Vilas. „Regele Zgurii” va încerca să își recucerească coroana la French Open, iar stabilirea unui nou record îi este la îndemână, mai ales în condițiile în care ibericul anunță că a depășit problemele de anxietate, iar jocul său pe suprafață din finalul lui 2015, chiar și indoor, a arătat promițător. Totodată, ibericul îl va egala pe Guillermo Vilas la numărul de victorii la Roland Garros (75) dacă se califică în semifinalele competiției pariziene.

62 prezențe consecutive pe tabloul principal de la Turneele de Mare Șlem? Francesca Schiavone (35 ani, locul 114 WTA) ia startul în calificările turneului de la Melbourne având un obiectiv important – egalarea recordului lui Ai Sugiyama, de 62 de prezențe consecutive pe tablourile principale ale turneelor de Grand Slam din tenis.

Noi recorduri de starturi în turneele de Mare Șlem? Venus Williams o poate depăși pe Amy Frazier în topul celor mai multe turnee de Mare Șlem jucate în Era Open. Cu patru prezențe pe tablou în 2016, „V” ar sări de la borna 68 la 72, cu 1 în plus față de Frazier (71). În competiția masculină, tot cu un sezon complet de Grand Slam, Roger Federer l-ar egala pe Fabrice Santoro pe prima poziție a unui top similar, la 70 de turnee de Grand Slam jucate.

Primul jucător cu 300 victorii în turneele de Mare Șlem? Roger Federer este la trei lungimi distanță de a deveni primul jucător din istoria tenisului masculin cu 300 de victorii în Grand Slam-uri. Jimmy Connors este al doilea înn acest top, departe, la 233 succese, în timp ce dintre jucătorii actuali, Novak Djokovic are 207 victorii, iar Rafael Nadal – 198.

Un nou record pentru Serena Williams? Serena Williams ar trebui să rămână în fotoliul de lider mondial până după Wimbledon pentru a devenit liderul mondial cu cea mai lungă domnie. Totodată, cu 22 de victorii dintr-un maxim posibil de 28 în turneele de Mare Șlem, americanca ar stabili un nou record în ceea ce privește cele mai multe succese în aceste turnee.

Borne de atins în 2016 de către jucătorii români

Simona Halep, la un titlu distanță de recordul Virginiei Ruzici. Cu 11 titluri câștigate în carieră, Simona Halep este la doi pași de a deveni cea mai titrată jucătoare de tennis a României. Managerul său, Virginia Ruzici, a adunat în carieră 12 trofee la simplu, dintre care unul de Mare Șlem. Simona are trei titluri adjudecate în 2015, două în 2014 și șase în 2013.

3 candidate pentru Top 300 victorii în carieră. Alexandra Dulgheru este la șase victorii distanță de borna 300 victorii (294 victorii), Irina Begu la zece lungimi (290 victorii), iar Andreea Mitu la 24 de lungimi (276 victorii WTA, cu 31 în 2015). Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir sunt reprezentantele fostei generații care s-au oprit foarte aproape de această bornă – cu 291 și respectiv 290 de victorii în WTA. Și Horia Tecău este aproape de această bornă, la dublu masculin: are 288 victorii și mai are nevoie de 12 succese.

Primul an de un milion de dolari? Irina Begu a ratat la mustață plafonul de un milion de dolari premii în turnee în 2015, adunând doar 956,716 dolari.

30 de titluri pentru Horia? Horia Tecău și Jean Julien Rojer încep cursa de apărare a numărului unu mondial în ianuarie. Campion în premieră la Wimbledon, Horia Tecău are toate motivele să spere că va atinge borna de 30 de titluri ATP în carieră, la dublu masculin, întrucât în ultimii șase ani, de la primul trofeu ridicat deasupra capului, nu a încheiat niciodată cu mai puțin de trei titluri pe an (3 în 2013 și 2015, 4 în 2011 și 2012, 5 în 2010 și 8 în 2014).

100 de victorii pentru Florin Mergea. „Dodo” are în prezent 98 de victorii în circuitul ATP și poate depăși rapid această bornă alături de Rohan Bopanna.

Publicat: 01 01. 2016, 12:59
Actualizat: 01 01. 2016, 13:00