Tenisul bate filmul! TOP 10 momente care au cutremurat sportul alb
Tenisul a fost considerat încă de la începuturi un sport al gentlemenilor, datorită eleganței și fairplay-ului care domnesc în arenele sale. De aceea a primit și denumirea de „sportul alb”, însă lucrurile nu au fost imaculate din totdeauna, întâmplările care au produs teroare fiind nelipsite. De asemenea, unii dintre celebrii jucători ai istoriei au fost izbiți în plin de dramele pe care le oferă sportul, sau viața în general. ProSport vă prezintă un top al celor mai șocante întâmplări din istoria tenisului.
10. Centralul de la Wimbledon, bombardat în timpul războiului (1940)
În timpul celui de-al doilea război mondial, mai exact în anul 1940, o bombă a aterizat pe terenul central de la Wimbledon. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
9. O angajată de la Wimbledon a pătruns complet dezbrăcată pe central, în debutul finalei din 1996
Nu a fost un moment dramatic, însă cu siguranță fanii tenisulului au fost uluiți. Prima ispravă de acest gen, consumată în cadrul prestigiosului turneu londonez, s-a produs înaintea finalei dintre Mal Washington și Richard Krajicek (1996). Cei doi se pregăteau pentru tradiționalele fotografii de început, când o studentă și în același timp angajată a turneului, a pătruns pe iarbă îmbrăcată cu un șorț de bucătărie, de care s-a lipsit ulterior. Acest lucru a făcut deliciul spectatorilor aflați pe central, dar și celor doi finaliști.
8. Spectator, împușcat în picior, la US Open (1977)
S-a întâmplat în anul 1977, la Forest Hills, New York, în timpul meciului de la US Open dintre John McEnroe și Eddie Dibbs. Un spectator care se afla în tribună a fost împușcat în coapsa piciorului stâng. McEnroe, care avea 18 ani la vremea respectivă, l-a îndemnat pe adversarul său să părasească arena, arătându-se foarte speriat. Victima se numea James Reilly (33 de ani) și a fost transportată la cel mai apropiat spital, unde i s-a îndepărtat glonțul, starea sa devenind stabilă. Poliția nu l-a descoperit pe atacator, dar s-a ajuns la concluzia că acesta a tras din afara stadionului. Mulți dintre spectatorii aflați în arenă nici măcar n-au sesizat focul de armă.
7.Arbitru de linie, ucis de mingea servită de Edberg (1983)
S-a întâmplat în timpul finalei juniorilor de la US Open, dintre suedezul Stefan Edberg și australianul Simon Youl. Unul dintre arbitrii de linie, Dick Wertheimer, în vârstă de 60 de ani, a recepționat un as servit de Edberg într-o zonă sensibilă. Practic, forța loviturii l-a trântit de pe scaun, izbindu-se violent cu capul de suprafața dură a terenului. Imediat, arbitrul și-a pierdut cunoștința, iar în drum spre spital a suferit și un atac de cord care avea să-i fie fatal.
6. Piciorul lui Thomas Muster, zdrobit de mașina unui șofer beat (1989)
În anul 1989, Thomas Muster se afla în vârful formei sportive, fiind cel mai talentat și promițător tânar la acel moment, până când s-a produs un accident tulburător. Austriacul se găsea la Miami, pregătindu-se pentru o finală cu Ivan Lendl. Atunci când își descărca lucrurile din portbagajul mașinii sale, un șofer beat, Norman Sobie, l-a izbit în plin pe Muster. În urma impactului, ligamentele piciorului său stâng au fost demolate, iar unii medici s-au declarat sceptici, chiar asupra faptului dacă Thomas va mai putea merge vreodată. Doar la două săptămâni distanță, campionul de la Roland Garros a revenit pe terenul de tenis, lovind mingea din scaunul cu rotile. Muster a spus imediat după accident: „Sunt tânăr și puternic, iar asta mă va ajuta să revin”. Încrederea în forțele proprii s-a dovedit esențială, revenind după doar 22 de săptămâni într-un meci oficial. Șase ani mai târziu, Muster a devenit lider mondial, rămânând în istorie ca unul din cei mai devotați și ambițioși sportivi.
5. Artur Ashe, diagnosticat cu virusul HIV (1991)
Artur Ashe s-a identificat cu o legendă pentru tenisul din SUA, nu doar pentru triumful său de pe terenul de tenis (trei titluri de Grand Slam), ci și pentru implicarea din afara lui. Ashe s-a luptat puternic pentru ca jucătorii de culoare să fie acceptați în sportul alb. În anul 1991, Ashe a fost diagnosticat ca având SIDA, sângele lui fiind infectat în urma transfuziei de sânge din timpul unei operații la inimă. A murit doi ani mai târziu, la vârsta de 49 de ani.
4. Tentativa de suicid a lui Bjorn Borg (1989)
Bjorn Borg era cunoscut ca un jucător „cool” al tenisului mondial, iar fanii săi au suferit un șoc când acesta a fost transportat de urgență la spitalul din Milano. Ziarele de la acea vreme au scris că Borg a ajuns în starea respectivă ca urmare a unei tentative de a-și lua viața. Persoanele din anturajul suedezului au negat această idee, susținând că multiplul campion de la Wimbledon a suferit o toxiinfecție alimentară. Totuși, adevărul a ieșit la ivealâ când doctorii au găsit 60 de somnifere în stomacul său.
3. Moartea lui Vitas Gerulaitis (1994)
Fostul număr trei mondial, Vitas Gerulaitis, ducea o viață plină de excese, dar nu drogurile sau alcoolul au fost cele care i-au adus sfârșitul. Americanul de origine lituaniană a decedat la vârsta de 40 de ani, în somn, ca urmare a unei intoxicații cu monoxid de carbon. Gazele nocive au provenit de la o sursă de încâlzire defectă, care era instalată în proprietatea lui Gerulaitis.
2. Jucătoare de origine evreiască se sinucide (1933)
Acesta a fost unul dintre cele mai șocante momente din istoria tenisului. În anul 1933, Hitler a comandat ca toți evreii să fie dați afară din serviciile publice, sau profesiile pe care le exercitau. Federația Germană de Tenis, la fel ca celelalte organizații sportive, a pus în practică ordinele naziștilor, iar cei care nu erau arieni, au fost interziși în a mai reprezenta culorile Germaniei. Doi dintre cei mai buni jucători germani de la acea vreme, Daniel Penn, care și-a servit exemplar țara în Cupa Davis, și Nelly Neppach, campioana Germaniei din 1925, au fost găsiți dintr-o dată persoane non grata. Șocant este faptul că cei doi au fost considerați eroi locali pâna la respectivul ordin, dar și mai revoltător este că celelalte organizații sportive internaționale nu au luat atitudine. Doar jucătorii britanici Fred Perry și Bunny Austin au redactat o scrisoare de protest pentru ziarul The Times. Astfel, Penn a fost nevoit să fugă din țară, exilându-se în Marea Britanie. Din păcate, Neppach nu a fost atât de norocoasă. A suferit o depresie atât de puternică din cauza dramei pe care o trăia, încât a decis să își curme viața.
1. Monica Seleș, înjunghiată pe teren (1993)
30 aprilie 1993 – Ziua când sportul alb a fost pătat de un eveniment care nu va putea fi șters cu buretele prea curând. Monica Seleș se afla pe prima poziție a clasamentului în momentul respectiv și disputa un meci cu bulgăroaica Magdalena Maleeva, la Hamburg, în fața a 6000 de spectatori. Seleș se pregătea să revină pe teren după o pauză dintre game-uri, când Gunther Parche, un strungar șomer din Germania, a pătruns pe teren și a înfipt cuțitul în spatele iugoslavei de 19 ani. După atac, a urmat un strigăt înfiorător de durere al Monicăi, iar Parche a fost imobilizat imediat de forțele de ordine, mâna acestuia fiindu-i ruptă după altercație. Psihopatul a declarat în timpul procesului că a vrut să o determine pe Seles să se retragă, el fiind un suporter fanatic al lui Steffi Graf. Paradoxal, respectivul a primit doar doi ani de închisoare cu suspendare, motiv pentru care Monica Seles n-a mai revenit niciodată pe un teren de tenis în Germania. Rana suferită de campioana din fosta Iugoslavie nu i-a produs consecințe fizice importante, dar psihicul ei a avut de suferit enorm. Seleș s-a retras din tenis, din cauza unei depresii, a revenit în anul 1995, pentru ca în 1996 să câștige Australian Open. Însă, performanțele de opt turnee de Grand Slam câștigate până în momentul nefericitului eveniment s-au dovedit imposibil de egalat.