Tenisul nu se oprește în România nici măcar când joacă Simona Halep

În ziua în care Simona Halep a trecut la Roland Garros fără mari probleme de Svetlana Kuznețova, iar România a ajuns din nou, după 34 de ani,  în semifinalele unui turneu de Grand Slam, tenisul nu s-a oprit pe terenurile din complexul Centrului Național de Tenis. Cele zece terenuri de zgură erau ocupate de iubitorii sportului aflat într-o creștere evidentă a popularității în România de când Simona Halep își revendică tot mai încrezătoare statutul de urmașă a lui Ilie Năstase și a Virginiei Ruzici.

Miercuri, la ora 15:00, când pe arena Suzanne Lenglen trebuia să se dea startul meciului Simonei, Aida și Alesia își începeau în complexul de lângă Stadionul Național antrenamentul de aproximativ 90 de minute sub supravegherea antrenoarei lor Roxana Mohănescu. Aida are opt ani și practică acest sport de doar o lună. Deși se declară o fană a Simonei Halep, nu s-a „băgat” în  a face aprecieri cu privire la jocul celei mai bune sportive din România anul trecut. Alesia are nouă ani și un plus de experiență față de colega sa mai mică. Vine la tenis de șase luni. Lucrul de care este cea mai mândră este faptul că o cunoaște personal pe Simona: Nașa mea are un restaurant chiar lângă terenurile de antrenament și am întâlnit-o pe Simona acolo. Venea mereu să mănânce după antrenamente. Am făcut cunoștină cu ea, este foarte de treabă„.


Elevele Aida (în albastru) și Alesia au 12 ședințe pe lună cu antrenoarea Roxana Mohănescu (centru)

„Am fi vrut s-o vedem pe Simona, dar trebuie să ne antrenăm”

Cele două mici aspirante la o carieră de succes în tenis și-ar fi dorit să vadă meciul Simonei, dar antrenoarea lor le-a spus că este cazul să treacă la treabă. Drumul spre finalele de Grand Slam trece pe terenul de antrenament, nu prin fața televizorului. „În ultima vreme nu prea am reușit să ne antrenăm din cauza ploii, deci trebuie să profităm de vremea bună. Cele mici au programate 12-15 ședințe de antrenament pe lună. Și eu mi-aș fi dorit să văd meciul, dar nu ne permitem să amânăm treaba noastră”.

Pe celelate terenuri, bărbați bine trecuți de 40 de ani își urmează pasiunea și dau drumul loviturilor inspirate de la Nadal și Djokovic. Chiar dacă sunt foarte departe de cei doi mari campioni, iar condiția fizică le joacă feste, lovesc mingea cu zâmbetul pe buze, mulțumiți că îmbină utilul cu plăcutul: menținerea unei siluete decente și practicarea sportului preferat.

Cum a împăcat ploaia antrenamentele cu televizorul


Raluca Olaru, la ora „sfertului” Simonei Halep de la Roland Garros

 

Aflată pe poziția 722 în clasamentul WTA, Raluca Olaru (25 de ani) se afla și ea pe terenul cu numărul 10 din complexul de la Centrul Național de Tenis. Alături de ea, o echipă formată din doi antrenori și un fizioterapeut, dar și doi tineri parteneri de antrenament abia intrați în ciruitul seniorilor: Oana Simion și Tudor Bilciurescu, ambii în vârstă de 18 ani. Raluca exersa pe rând toate loviturile, fără niciun moment de relaxare. Nici ea nu-și permitea să renunțe la antrenament în favoarea televizorului.
Antrenorii au stat cu gura pe ea pe toată durata antrenamentului. În momentul în care Oana și Tudor formau o echipă împotriva Ralucăi, aveau tendința de a o menaja pe Raluca, lucru taxat de antrenor: „N-o mai ajutați, loviți normal!”. După un antrenament epuizant de peste două ore, jucătoarea care în 2009 se clasa pe poziția 53 (cea mai bună din carieră) și-a strâns lucrurile în grabă, mai ales că ploaia din Franța se mutase în România.

Deznodământ: ploaia care a căzut la Paris le-a permis, totuși, atât micuțelor Aida și Alesia, cât și Ralucăi Olaru să poată vedea din fața televizorului victoria Simonei Halep în fața Svetlanei Kuznețova.

Articol scris de Ovidiu Dumitrescu

Publicat: 05 06. 2014, 15:38
Actualizat: 05 06. 2014, 15:39