Tenisul românesc, pe un butoi de pulbere! Șeful FRT îi face praf pe antrenori: „Avem o problemă!” Ce „surpriză” le pregătește: „Introducerea unei licențe obligatorii”
George Cosac, președintele Federației Române de Tenis (FRT), este nemulțumit de antrenorii din țara noastră, căror la pregătește o „surpriză”, prin introducerea unei licențe obligatorii.
Tenisul românesc se scaldă în continuare în ape tulburi! Antrenorii de tenis din România sunt criticați de șeful FRT, care a lăsat să se înțeleagă că tehnicienii s-au plafonat și nu doresc să acumuleze noi informații.
Tenisul românesc, pe un butoi de pulbere! Șeful FRT îi face praf pe antrenori: „Avem o problemă!” Ce „surpriză” le pregătește: „Introducerea unei licențe obligatorii”
George Cosac s-a arătat nemulțumit de autosuficienţa şi lipsa de implicare în ceea ce înseamnă perfecţionare a antrenorilor de tenis din România! Cosac a dezvăluit că l-a invitat pe reputatul tehnician Miguel Crespo să le vorbească antrenorilor români, însă aceștia nu s-au îngrămădit să îl asculte pe spaniol:
„Eu zic că avem o problemă a antrenorilor în tenisul românesc şi asta vine datorită faptului că nu sunt pasionaţi pentru a trece la un nivel superior, de a studia şi de a deveni mai performanţi. Cel mai simplu exemplu este faptul că anul trecut noi l-am invitat pe Miguel Crespo, un foarte apreciat antrenor, cu foarte multe cărţi scrise, din cadrul departamentului de dezvoltare al Federaţiei Internaţionale de Tenis, şi au venit foarte puţini antrenori.
Faptul că ei consideră că nu mai au nimic de învăţat, dar din păcate sunt departe de ceea ce înseamnă antrenorul de astăzi, face să avem şi această gaură majoră în rândul antrenorilor. Faptul că ei se mulţumesc cu puţin”, a declarat George Cosac pentru Agerpres.
Ce „surpriză” li se pregătește antrenorilor români: „Introducerea unei licențe obligatorii”
FRT încearcă introducerea unei licenţe obligatorii pe care să o deţină toţi antrenorii, dar ideea nu este ușor de implementat: „Noi încercăm să introducem o obligativitate în a fi prezenţi la aceste cursuri, încercăm să facem în cadrul federaţiei o licenţă a FRT, astfel încât toţi antrenorii să treacă pe acolo. Din păcate, spre deosebire de alte discipline sportive, antrenorul de tenis nu intră în teren să îşi conducă sportivul, stă în afara terenului, deci nu îl poţi atinge cu faptul că nu îi dai voie să intre în teren să îşi conducă sportivul, aşa cum se întâmplă la cele mai multe discipline sportive.
Sunt foarte puţini care îşi doresc să facă cu adevărat performanţă, pentru că performanţa cere sacrificii şi cere investiţii, în timp ce un antrenor de la iniţiere sau chiar pentru sportivi avansaţi se mulţumeşte să rămână în limitele cunoştinţelor pe care le posedă. Ca număr sunt destui antrenori şi anual ies pe piaţă antrenori, dar din păcate lipsa dorinţei de a progresa, de a fi mai buni, de a deveni mai competitivi şi de a face performanţă ne duce să nu avem specialişti şi oameni bine pregătiţi.
Sigur că şi salarizarea este o problemă, dar, din nou, tenisul are particularităţile sale, prin faptul că sportivii, prin părinţi, sunt cei care plătesc antrenorul, şi este o negociere directă, contractul se face direct între sportiv şi antrenor. Marea lor majoritate antrenează 2, 3, 5 sportivi de un nivel mediu, merge doar cu unul către performanţă, iar ceilalţi îi asigură acest confort financiar prin contractul prin care este remunerat lunar”, a mai spus președintele FRT despre situația antrenorilor români.