Tenisul rămâne un vis costisitor, în ciuda faptului că forurile mondiale fac eforturi pentru a mări constant fondurile de premiere. Jucătorii din afara Top 100 rulează o afacere falimentară din punct de vedere financiar, iar șansele de supraviețuire ale unor copii talentați, dar săraci, sau fără potență financiară, sunt mici de tot. Punto de Break prezintă povestea italianului Roberto Marcora, un tenismen care a jucat 109 partide în acest an, dar care nu a câștigat decât 22.000 de dolari, încheind astfel cu o gaură uriașă în conturi.
„În acest an am ieșit pe minus. Mereu câștig mai puțin decât cheltui, dar în 2014 și 2015 am ieșit aproape cu balanța. Dacă nu era tatăl meu, unicul meu sponsor, aș fi dispărut din tenis de mult timp. Știu că sunt privilegiat din acest punct de vedere, pentru că nu am primit niciodată vreun sprijin, nici de la vreun sponsor, nici de la Federația Italiană de Tenis. Îi sunt recunoscător tatălui meu, care mi-a finanțat cariera„, a povestit Marcora pentru Punto de Break. Italinaul s-a operat în urmă cu doi la spate și recunoaște că singurul ajutor din exterior vine la turneele Challenger la care ajunge în fazele finale, beneficiind astfel de cazare gratuită.
100 meciuri de simplu a jucat Marcora în 2018 (67 victorii, 33 înfrângeri, 1 titlu Futures în Israel), plus 9 meciuri la dublu (6 victorii, 3 înfrângeri)
Marcora este al 22-lea italian în clasamentul ATP, poziționându-se în prezent pe locul 280 la simplu. Jucătorul în vârstă de 29 de ani a disputat, în întreaga carieră, un singur meci la nivel ATP, zbătându-se pe banii părinților în circuitele Challenger și Futures.
7.409.564 dolari a fost valoarea totală a premiilor în bani obținute de Simona Halep, liderul WTA la final de an. Danielle Collins, o jucătoare de pe poziția 36 WTA a adunat doar 819.625 dolari, chiar dacă în urma sa sunt jucătoare care au trecut de un milion de dolari bani câștigați în 2018. Monica Niculescu, ultima jucătoare din Top 100, a totalizat premii în bani în valoare de 499.099 dolari (totaluri din care se scad taxe și impozite)
15.934.674 dolari a câștigat liderul ATP, Novak Djokovic. Al 40-lea jucător al lumii, francezul Jeremy Chardy, nu a depășit un milion de dolari premii în bani, iar ultimul membru Top 100, Reilly Opelka, a strâns 159.848 dolari (total din care se scad taxe și impozite)
„ATP-ul și ITF-ul au mulți bani. Dar înțeleg faptul că ITF-ul nu dorește să bage mulți bani acolo unde nu există sponsori și oameni care să vină să vadă meciurile. Sigur, ITF-ul ar putea reduce numărul de turnee. Sunt săptămâni în care se joacă și peste 20 de ITF-uri. Dacă limitezi numărul, poate ai mai mulți bani pentru premii, pentru a asigura cazarea jucătorilor și pentru a lua astfel, puțin, din povara noastră” Roberto Marcora
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER