„The Coach”, analiză impresionantă înainte de primul meci al Simonei Halep la Paris. Mouratoglou: „Este specialistă pe zgură!”. Ce așteaptă antrenorul Serenei de la româncă: „Poate că a venit momentul ca ea să ne reamintească…”

Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams, a analizat în cadrul rubricii „The Coach”, din emisiunea zilnică a postului Eurosport de prezentare a acțiunii de la Roland Garros, jocul Simonei Halep, iar tonul descrierii făcute de francez este unul cât se poate de pozitiv. Mouratoglou o consideră pe Simona una dintre foarte puținele specialiste pe suprafața roșie din circuitul WTA, regăsește în jocul ei aspecte ale jocului care asigură succesul zguriștilor în circuitul ATP și așteapată de la româncă un triumf, sugerând totodată faptul că sportiva pregătită de Darren Cahill o poate lua drept model pe Francesca Schiavone, italianca învingătoare în 2010 care, ajunsă la 36 de ani, a disputat cel mai probabil ultimul meci la French Open ieri, fiind învinsă pe terenul celui mai mare succes al carierei – Philippe Chatrier – de Garbine Muguruza, deținătoarea trofeului.

„Puține jucătoare din circuitul WTA pot fi considerate ‘specialiste pe zgură’, dar Simona Halep este, cu siguranță, una dintre ele. După un start dezamăgitor de sezon, românca a regăsit succesul pe suprafața roșie: și-a apărat titlul la Madrid și a făcut finală în turneul de la Roma. Ea intră la Roland Garros cu un record impresionant, 14-2 pe zgură în acest sezon. Cu Williams, Azarenka și Șarapova absente, ea este, cel mai probabil, principala favorită a turneului”, își începe pledoaria „The Coach”, care mai apoi intră în detalii tehnico-tactice.

Pe zgură, Simona arată tipare de joc similare cu cele ale zguriștilor din circuitul masculin. În ciuda staturii minione, Simona își folosește dreapta agresiv pentru a-și devansa și a-și depăși adversarele din spatele terenului. În finala de la Madrid, împotriva lui Mladenovic, 63% dintre loviturile Simonei au fost forehanduri, și doar 37% dintre lovituri au venit de pe rever. Simona a fugit 3,5 metri în partea de teren acoperită de rever pentru a lovi cu dreapta și pentru a impune astfel ritmul schimburilor„, afirmă Mouratoglou.

Pentru a întări spusele francezului, merită remarcată o statistică prezentată în timp real în timpul meciului lui Rafael Nadal la debutul de la Paris. „Regele Zgurii”, deținătorul unui număr record de 9 titluri la French Open și cel mai titrat sportiv din toate timpurile pe suprafața roșie, a acoperit cu lovitura de forehand 9,9 metri în timpul meciului cu Benoit Paire. Dimensiunea terenului de simplu (între cele două linii laterale) este de 8,23 m.

Revenind la analiza lui Patrick Mouratoglou privind jocul lui Halep, francezul explică și cum reușește Simona să „ia fața” unor jucătoare mult mai înalte și mult mai puternice.

Privind poziționarea loviturilor Simonei în finala cu Mladenovic, se observă faptul că a reușit să o deplaseze pe franțuzoaică frumos, din colț în colț, împărțind practic terenul de țintă în două (n. concluzia este trasă după următorul raționament, susținut grafic: împărțind terenul în trei fășii verticale egale, 51% dintre loviturile Simonei au aterizat în treimea stângă, țintind reverul lui Mladenovic, iar 42% au ajuns în treimea dreaptă, aproape de cea de-a doua tușă laterală; practic, doar 7% dintre ‘groundstroke’-urile Simonei au ajuns pe centrul terenului. Și, din nou, același tip de diagramă descria și plasamentul loviturilor lui Nadal pe zgură). Abilitatea ei incredibilă de a redirecționa mingea, cuplată cu acuratețea plasamentului îi permite Simonei să domine raliurile și să compenseze lipsa forței. Cinci dintre cele șase jucătoare pe care le-a învins în drum spre titlul de la Madrid generează viteză mai mare pe lovitura de forehand decât Simona. În medie, Halep a lovit mingea cu dreapta cu 113 km/h, cu 6 km/h mai încet decât Mladenovic (119 km/h, în medie) și cu 13 km/h mai încet decât Coco Vandeweghe (126 km/h)”, închide analiza tehnicianul care va împlini 47 de ani pe 8 iunie.

Mouratoglou dă și verdictul: „În ultimii șase ani, French Open-ul a fost dominat de jucătoare de forță, de ‘power players’. Dar în 2010, spre surprinderea tuturor, Francesca Schiavone a arătat lumii că există și o altă cale de a câștiga Roland Garros-ul. Poate că a venit momentul ca Simona să ne reamintească acest lucru!

39 de ani au trecut de la singura victorie românească în proba individuală feminină la Roland Garros, În 1978, Virginia Ruzici, actualul manager al Simonei Halep, o învingea în finală pe Mima Jausovic, 6-2, 6-2.

Rezultatele Simonei Halep (4 WTA) la Roland Garros:

  • a noua participare consecutivă la Roland Garros, a opta prezență pe  tabloul principal
  • cel mai bun rezultat: finală, în 2014, pierdută 4-6, 7-6(5), 4-6, la Maria Șarapova.
  • rezultatul din 2016: optime de finală, pierdută la Sam Stosur (cap de serie 21), 6-7(0), 3-6
  • palmares în fața jucătoarelor de Top 10: 3 înfrângeri din 3 partide jucate
  • puncte strânse pe zgură în acest sezon: 1770 (Stuttgart – semifinală, Madrid – titlu, Roma – finală)

Simona Halep (4 WTA) debutează astăzi la Roland Garros, împotriva Janei Cepelova (89 WTA), în ultimul meci programat pe arena principală, Philippe Chatrier.

Publicat: 30 05. 2017, 11:46
Actualizat: 30 05. 2017, 12:04