Thiem a dat lovitura ‘indoor’, Del Potro a schimbat prefixul, Laver Cup a confirmat cu cifre impresionante, Simon a egalat o bornă stabilită la București, iar Iujnîi a devenit „Colonel” în retragere. Reperele săptămânii în ATP
Într-o săptămână fără mize majore în clasamentul mondial, cu doar două turnee ATP 250 programate, la St. Petersburg și Metz, circuitul masculin a înregistrat, totuși, borne importante.
ProSport vă propune o retrospectivă a reperelor săptămânii recent încheiate în circuitul ATP.
1. Dominic Thiem și-a completat palmaresul: a câștigat primul titlu în sală
Dominic Thiem se detașează din ce în ce mai clar de eticheta de „specialist al zgurii”. Austriacul de 25 de ani a câștigat, duminică, al treilea său titlu pe 2018, la St. Petersburg, într-un turneu disputat pe hard, în sală. Ultimul act a fost mai mult decât o demonstrație de forță, numărul 7 mondial tranșând partida cu Martin Klizan în 69 de minute, 6-3, 6-1. Thiem a fost de neatins la serviciu, neavând de înfruntat vreo minge de break în primul set și cedând, per total, doar 3 puncte pe primul serviciu în 8 ture pe lansare de-a lungul finalei.
Considerat urmașul lui Rafael Nadal pe zgură, Thiem urmează modelul ibericului și se consacră ca sportiv complet în circuit. După ce la US Open a obținut prima calificare în sferturile unui Grand Slam pe o altă suprafață decât zgura, acum iubitul Kristinei Mladenovic se poate lăuda cu faptul că are, între cele 11 titluri ale carierei, victorii în toate tipurile de condiții: zgură (8), iarbă (1), hard – în aer liber (1), hard – în sală (1).
! Știați că Rafael Nadal a câștigat două titluri în sală de-a lungul carierei? Primul succes a venit în 2005, la Masters-ul de la Madrid, pe vremea când turneul se juca la final de octombrie, pe suprafață rapidă, la Madrid Arena (2002-2008), apoi ibericul s-a impus în 2013, la Sao Paulo, pe terenuri de zgură amenajate indoor.
2. Mihail Iujnîi a pus punct unei cariere de 19 ani
Tenisul mondial s-a despărțit săptămâna trecută de unul dintre cele mai puternice caractere ale generației ’80. Mihail Iujnîi a părăsit scena după 19 ani de la debut, oprindu-se la St. Petersburg în turul doi, la o victorie distanță de borna de 500 meciuri câștigate la nivel ATP. Chiar și așa, cel supranumit „Colonelul” este al doilea în topul jucătorilor ruși cu cele mai multe victorii ATP.
Fostul număr 8 mondial a câștigat 10 titluri în carieră, memorabil fiind triumful din ianuarie 2008, de la Chennai, în care moscovitul i-a administrat lui Rafael Nadal cea mai categorică înfrângere într-o finală, 6-1, 6-0, în condițiile în care ibericul venea după o semifinală epuizantă în ziua precedentă, de patru ore, contra actualului său antrenor, Carlos Moya.
Născut la Moscova, rămas la Moscova și antrenat practic întreaga carieră de un antrenor rus, Boris Sobkin, Iujnîi a reușit victorii la 8 lideri mondiali (Nadal, Djokovic, Safin, Roddick, Ferrero, Hewitt, Moya și Kafelnikov), singurul jucător pe care i-a fost imposibil să îl învingă fiind Roger Federer (l-a condus cu 2-1, la US Open 2017, însă scorul întâlnirilor directe a ajuns la 0-17). Cu toate acestea, dincolo de salutul său celebru, milităresc, în onoarea tatălui său, rusul va rămâne în memoria fanilor, pregnant, pentru una dintre cele mai violente răbufniri din istoria tenisului. În 2008, la Masters-ul de la Miami, într-un meci cu Almagro, Iujnîi s-a lovit cu raheta în cap atât de tare, încât a început să sângereze abundent.
3. Laver Cup: show și peste 93.000 de oameni în tribune
Laver Cup, formatul inspirat din celebrul Ryder Cup din golf, care în tenis aduce față în față o selecționată a Europei și o selecționată mondială a celorlalte continente, a înregistrat un nou succes, la ediția a doua.
După ce în 2017 Roger Federer a făcut pereche în premieră cu Rafael Nadal, în 2018 fanii tenisului s-au delectat cu un alt dublu fabulos, Federer – Djokovic. Pentru al doilea an consecutiv, Europa a învins (13-8 în 2018), însă acesta rămâne un detaliu. Imaginile savuroase cu starurile tenisului masculin au făcut din nou înconjurul lumii, iar numele care au răspuns prezent au fost mult mai însemnate decât cele pe care a reușit să le mobilizeze Cupa Davis (din Top 10, doar Marin Cilic și Dominic Thiem au jucat în etapa de la începutul lui septembrie din ultima ediție tradițională a Cupei Davis, în tmp ce la Laver Cup au jucat 6 jucători din Top 10, 8 din Top 15).
În plus, Laver Cup a vândut, pentru trei zile de întreceri împărțite în două sesiuni, peste 93.000 de bilete.
4. Del Potro a împlinit 30 de ani
Juan Martin del Potro a intrat, oficial, în „Club 30”, duminică, 23 septembrie. Argentinianul revenit între cei mai buni patru jucători ai lumii după patru operații la încheieturile mâinilor, a renunțat să joace la Laver Cup, însă prezența sa în fazele finale ale turneelor importante este unul dintre cele mai frumoase cadouri primite în ultimul timp de fanii sportului alb, așa cum a arătat-o și finala de la US Open.
Del Potro este, acum, veteran cu acte în regulă în circuitul ATP.
5. Triplu campion la București, Gilles Simon a câștigat un nou titlu la Metz și a revenit în Top 30
La 33 ani, Gilles Simon a regăsit gustul succesului. Francezul a triumfat pentru a treia oară în carieră la Metz, egalând numărul de titluri câștigate de-a lungul anilor la București. Simon l-a învins în finală cu scorul de 7-6(2), 6-1 pe germanul Matthias Bachinger, asigurându-și astfel revenirea în Top 30, într-un sezon în care, deja,m are 2 trofee. Acesta a fost, per total, al 14-lea titlu al carierei lui Gilles Simon, la simplu.
Evoluând în fața familiei sale, Simon a declarat că intenționează să mai joace cât de mult va fi posibil, iar saltul său, de pe poziția 89 la începutul anului, pe 29, sugerează că Gillou are forța și resursele pentru a redeveni un pion important în circuit.
*! România, un nou titlu în ATP Challenger Tour după doi ani
Dragoș Dima a câștigat, duminică, primul său titlu în ATP Challenger Tour, la Sibiu Open. Până la 26 de ani, Dragoș adunase opt titluri în circuitul ITF, însă victoria în fața olandezului Jelle Sels (23 ani, locul 338 la startul turneului), scor 6-3, 6-2, reprezintă un mare pas înainte, în circuitul care face tranziția din punct de vedere valoric între ITF și ATP. Precedenta victorie a unui român în circuitul ATP Challenger Tour i-a aparținut lui Marius Copil, la finalul lui octombrie 2016, la Budapesta. (detalii AICI).