Dominic Thiem, „bestia nera” pentru Federer în 2019. Elvețianul nu a găsit soluție pentru jocul austriacului nici la Turneul Campionilor, cedând mai drastic decât la Miami și Madrid

Dominic Thiem a reușit debutul perfect la ediția 2019 a Turneului Campionilor, învingându-l cu dublu 7-5 pe elvețianul Roger Federer, după o oră și 40 de minute de luptă echilibrată. Austriacul în vârstă de 26 de ani nu a scăpat niciun moment de sub control soarta partidei, obținând a treia victorie din tot atâtea meciuri directe pe 2019 în fața elvețianului.

Colaborarea lui Thiem cu Nicolas Massu pare să fi produs antidotul perfect pentru meciurile cu Federer. Chiar dacă suprafața de joc și condițiile sunt mai degrabă favorabile elvețianului în O2 Arena, Thiem a evoluat cinic, reușind să sancționeze scăderile din jocul Regelui Turneului Campionilor (Federer fiind cel mai titrat tenismen, cu șase victorii). Seturile s-au decis de manieră similară, Thiem obținând break-ul decisiv la 5-5 în ambele manșe. Astfel, după victorii în set decisiv la Miami și Madrid (cu mingi de meci salvate de austriac în Spania), Dominic a înregistrat un succes mai clar, în minimum de seturi.

Aflat la a patra participare la Turneul Campionilor, Thiem a reușit în premieră să își câștige meciul de debut.

De partea cealaltă, Federer pierde doar pentru a cincea oară meciul inaugural în grupă la Super 8, din 17 participări. 2007 este singurul an în care elvețianul, învins în primul meci de Fernando Gonzalez (Chile), a reușit să câștige trofeul. În 2008, Federer era învins la debut de Gilles Simon și apoi scos din faza grupelor de un meci pe muchie cu Andy Murray. În 2013 și 2018, învins în primul meci de Djokovic și, respectiv, Nishikori, Federer a avansat totuși până în semifinale.

Thiem l-a învins pe Federer. Cum și-a construit austriacul victoria cu 2-0 la debutul în Grupa Bjorn Borg

12 lovituri câștigătoare nu i-au fost suficiente lui Federer pentru a se impune în primul set. Elvețianul a plătit tribut celor două game-uri modeste pe serviciu din startul meciului – greșeală pe care însă a corectat-o, egalând la 2, apoi de la 5-5. Mai economicos, cu raport winners / unforced errors de 4 la 7, Thiem a degajat siguranță într-un prim set în care marjele au fost minime.

Eficiența reverului lui Thiem în duel direct cu cel al lui Federer a fost una dintre cheile partidei. Importantă a fost și rata de conversie la mingile de break: 3 din 5 pentru Thiem, 1 din 4 – Federer.

Setul secund a adus dispute mai aprige la retur, Federer reușind în două rânduri să aibă avantaj pe lansarea austriacului. Thiem a gestionat însă just momentele, a jucat la fel de eficient cu dreapta de pe linia de fund a terenului și din preajma plasei, iar în clipele decisive a luat cele mai bune decizii, reușind să nu cedeze în cele mai lungi game-uri ale partidei de pe lansare. La 5-5, Thiem a forțat și, cu trei lovituri câștigătoare curate, a făcut diferența.

Chiar dacă Federer și-a procurat două mingi de rebreak, calmul Thiem a trecut cu bine linia de finiș. Austriacul a reușit, în setul doi, să echilibreze bilanțul final al loviturilor câștigătoare (21-24, față de 4-12 în primul set). Federer și Thiem au încheiat partida cu câte 22 de greșeli neforțate. Dreapta lui Dominic a fost însă mai precisă decât a lui Federer (13 winners/6 unforced errors, față de 11/13).

11 puncte a câștigat Thiem pe serviciul doi al lui Federer, din 21 jucate.

5 puncte în plus a câștigat Thiem față de Federer (77 la 72).

 Înfrângerea în fața lui Thiem îl forțează pe Federer la o victorie, marți, în fața lui Matteo Berrettini, dar și în fața lui Novak Djokovic – joi.

  • Cu 57 de victorii, Federer deține recordul pentru cele mai multe victorii la ATP FInals.
  • Deși are cele mai multe titluri la ATP Finals, Federer nu s-a mai impus din 2011 în Super 8.
  • Federer a pierdut 6 dintre cele 11 meciuri jucate în 2019 împotriva jucătorilor prezenți la Londra.
  • Roger Federer a câștigat singurul meci direct de până acum cu Matteo Berrettini.
  • Dominic Thiem nu a trecut până acum niciodată de faza grupelor la Turneul Campionilor, din trei încercări.
  • Novak Djokovic, lider în Grupa Bjorn Borg după prima zi, a jucat finală la ultimele șase prezențe la Turneul Campionilor (2012-2018). Sârbul nu a fost însă prezent la ATP Finals în 2017.

Criteriile de departajare în grupe la Turneul Campionilor 2019:

  1. Numărul de victorii.
  2. Numărul de meciuri disputate. Bilanțul „două victorii și o înfrângere” „bate” un bilanț perfect al unui jucător care nu a disputat decât două meciuri. De asemenea, 1-2 este mai bun decât 1-0 sau 1-1.
  3. Meciul direct, în caz de egalitate între doi jucători.
  4. La egalitate între trei sportivi, este eliminat automat jucătorul cu mai puține meciuri disputate și se face mai departe departajarea între ceilalți doi. În caz de egalitate la numărul de meciuri disputate, se iau mai departe în considerare: procentajul de seturi câștigate, apoi procentajul de game-uri câștigate și, în cele din urmă – pozițiile în clasamentul mondial. În momentul în care unul dintre criteriile enumerate în caz de egalitate în trei departajează jucătorul aflat în avantaj, următorii doi sportivi sunt departajați în baza criteriilor egalității între doi sportivi.
Publicat: 11 11. 2019, 00:36
Actualizat: 11 11. 2019, 01:22