Simona Halep își continuă evoluția în Statele Unite ale Americii, din postura de lider mondial. După un parcurs până în semifinale la Indian Wells, constănțeanca în vârstă de 26 de ani ia la țintă al doilea turneu Premier Mandatory al sezonului, de la Miami, care completează „The Sunshine Double”.
Liderul mondial a ratat ultimul meci la Indian Wells, împotriva japonezei Naomi Osaka, evoluând cu mult sub potențial, însă și-a asigurat deja prima poziție în clasamentul WTA și după întrecerea de la Miami și, automat, pentru startul sezonului de zgură.
ProSport vă prezintă tot ce trebuie să știți despre turneul de la Indian Wells:
1. „Winter Wimbledon”
Miami Open își dispută, în 2018, ediția cu numărul 34. Chiar dacă acum face parte din ‘The Double Sunshine’, în anii ’80, când Butch Buchholz, fost jucător de tenis forțat să se retragă din cauza accidentărilor cronice la cot, punea bazele turneului, întrecerea era cunoscută dreptă „Winter Wimbledon”. Americanii erau dispuși să ofere 1,5 milioane de dolari anual, în baza unui contract pe cinci sezoane, pentru ca la Miami se dădea start sezonului de turnee majore, în condițiile în care Australian Open-ul se disputa în luna decembrie.
2. Turneul se dispută la Tennis Center din Crandon Park, Key Biscayne, Florida
Este ultima ediție organizată la Crandon Park, gazda turneului încă din 1987. În 2019, întrecerea se va muta la Hard Rock Stadium, tot la Miami – gazda echipei de fotbal american, Miami Dolphins.
3. „Se joacă pe zgură mov!”
Turneul de la Miami a fost ținta unei serii lungi de atacuri. În frunte cu britanicul Greg Rusedski, mai multe voci autorizate din tenis au declarat că hard court-ul de la Miami este prea lent. Combinația de temperaturi ridicate și umiditate sporesc disconfortul pentru starurile tenisului.
Apogeul valului de critici s-a înregistrat în 2015, când jurnaliștii și jucătorii au denumit suprafața de joc ‘zgură mov’ – aluzie la zgura albastră montată de Ion Țiriac la Madrid și considerată un dezastru, fiind înlocuită după doar un an.
Una peste alta, la Miami se joacă pe cel mai lent hard court din sezonul de tenis profesionist.
4. Două săptămâni, ca un Grand Slam și finală feminină programată sâmbătă
Turneul de la Miami are alocate două săptămâni și programează în paralel întreceri în ambele circuite, WTA și ATP (Masters 1000). Tablourile principale debutează marți 20 martie, cu meciuri din primul tur de la feminin, atunci când se încheie și meciurile din calificări. Începând de miercuri – 21 martie, până vineri – 30 martie, partidele sunt programate în două sesiuni.
5. Turneul care ‘ne mănâncă ultimele seri de martie’
6 ore este diferența de fus orar dintre București și Miami
Similitudinea cu un turneu de Mare Șlem este una evidentă: finala feminină este programată sâmbătă, cu o zi înaintea celei masculin, iar semifinalele se joacă joi.
! Ca și la Indian Wells, capii de serie intră în competiție direct în turul doi. Astfel, Simona Halep nu va intra pe teren mai devreme de ziua de joi.
6. Miza financiară
7.972.535 de dolari pun la bătaie organizatorii pentru întrecerea feminină, exact cât au pregătit și pentru turneul Masters 1000 din circuitul ATP. Campioana va primi 1.340.860 de dolari, iar finalista – 654.380 de dolari.
7. Regina de la Miami
Serena Williams este regină absolută la Miami, cu opt titluri câștigate (2002, 2003, 2004, 2007, 2008, 2013, 2014, 2015). Americanca are două trofee în plus față de recordul de la masculin, de 6 titluri, deținut în paralel de Andre Agassi și Novak Djokovic. Din 2009, atunci când în WTA s-a introdus actuala împărțire a turneelor, iar Miami a devenit întrecere de nivel Premier Mandatory, Serena Williams și Victoria Azarenka au câte trei trofee, Kim Clijsters, Agnieszka Radwanska și Johanna Konta – câte un trofeu.
8. Turneul interzis Șarapovei
Maria Șarapova este ținta unui adevărat blestem la Miami: a jucat cinci finale și le-a pierdut pe toate. Rusoaica a anunțat în ultimul moment că nu va lua startul la ediția 2018 a turneului de la Miami, din cauza unei accidentări la brațul stâng.
9. Pe urmele Virginiei
Dacă la Indian Wells prima participare românească i-a aparținut Cătălinei Cristea, la Miami a dat start joc Virginia Ruzici, chiar la ediția inaugurală, din 1985. Cea care a descoperit-o pe Simona Halep și i-a fost alături în construirea carierei, din postura de manager, a câștigat două meciuri la acea ediție a turneului de la Miami, fiind învinsă în turul trei, al șaisprezecimilor. Martina Navratilova a ridicat trofeul.
10. Finala ediției precedente: Johanna Konta – Caroline Wozniacki, 6-4 6-3
Deținătoarea trofeului ajunge la Miami cu un bilanț în sezon de șase victorii și cinci înfrângeri. Nu a reușit în 2018 să câștige două meciuri la rând în circuitul WTA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER