Aventura Simonei Halep la Miami s-a terminat după două meciuri, Simona fiind învinsă de Agnieszka Radnwanska în turul al treilea, dar despre competiția americană se poate spune că a fost, într-un fel, una experimentală pentru liderul mondial. De ce? După foarte multă vreme, Simona a decis să nu mai apeleze la sfaturile lui Darren Cahill în timpul meciurilor, iar în spatele hotărârii pare că se află o strategie bine pusă la punct de comun acord.
Strategul australian a stat foarte aproape de teren în timpul meciului cu poloneza Radwanska și, deși era clar în setul al treilea că românca are nevoie de indicații care să o repună pe linia de plutire, on court coaching-ul așteptat de toată lumea nu a mai venit. Iar explicația nu este o eventuală relație rece între cei doi, ci un plan bine pus la punct de Halep și de staff-ul ei în vederea turneelor de Mare Șlem.
Cum la Roland Garros, Wimbledon și US Open nu se va putea baza pe intervențiile mentorului ei, Simona a folosit turneul de la Miami pentru a vedea cum se descurcă singură în situații de criză, ce decizii poate lua în momente greu de depășit din punct de vedere psihologic și cum se poate calma fără ajutorul antrenorului de la Antipozi. Iar detaliul a fost remarcat și de presa străină, care scrie că o astfel de tactică nu a fost cea mai inspirată în fața unei jucătoare precum Radwanska: „Simona a arătat de mai multe ori, mai ales în setul al treilea, că are negoie să fie ghidată. Dar decizia de a nu apela la un on court coaching a fost o strategie pusă la cale cu antrenorul, astfel încât să observe cum se descurcă și singură. De data asta, nu a mers. Poate ar fi trebuit să aleagă o astfel de tactică în fața altor adversare, nu în fața vulpoaicei Radwanska”, notează site-ul lastwordontennis.com.
Exemplul Kasatkina
Iar decizia luată de Simona Halep și Darren Cahill nu este una singulară în circuitul WTA, foarte multe dintre jucătoarele de top punând foarte mare preț pe turneele de Grand Slam și făcând tot posibilul pentru a avea controlul asupra detaliilor care pot face diferența la o astfel de competiție. Un alt exemplu este al Dariei Kasatkina, rusoaica de 20 de ani care a ajuns până în finala de la Indian Wells, turneul premergător celui de la Miami. La o vârstă încă fragedă, la care mai are, evident, multe de învățat pentru a se transforma într-o tenismenă de top, „Dasha” e consiliată rareori de antrenorul Philippe Dehaes, care a explicat, săptămâna trecută, că a renunțat la discuțiile din timpul meciului pentru a-și lăsa eleva să se acomodeze cu situația pe care o întâlnește la turneele de Grand Slam, unde on court coaching-ul nu este permis: „Vreau să învețe să se descurce sub presiune și să ia singură cele mai bune decizii. Asta e cel mai important”, spunea Dehaes.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER