Transylvania Open, pierderi uriașe și spectatori veniți degeaba la Cluj. Patrick Ciorcilă: „Am fost șocat. Aveam sold-out pe 5 zile”. De ce n-a mai venit Muguruza | INTERVIU

Directorul turneului Transylvania Open, Patrick Ciorcilă, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ProSport despre problemele pe care le-au creat noile restricții pandemice în organizarea competiției disputate la Cluj.

Lipsa de spectatori la Transylvania Open va aduce pierderi foarte mari turneului de tenis, iar foarte multe sportive de top au spus pas participării după ce România a fost curprinsă de valul 4 al pandemiei de Covid-19.

Patrick, cât de dezamăgit ești pentru că Transylvania Open nu se poate juca cu spectatori? 

Sincer, am fost șocat. Am reușit să pregătim cel mai puternic turneu WTA organizat vreodată în România, cu jucătoare de top mondial pe care publicul românesc nu a avut niciodată șansa să le vadă live, decât la competiții din afara țării. Este un eveniment de interes internațional, în care am investit enorm și la care am lucrat cu sufletul.

Noi am luat absolut toate măsurile de siguranță necesare și suplimentare. Capacitatea sălii a fost redusă de la 9.000 de locuri, la 1.500 de locuri pe zi, tocmai pentru a respecta legea și măsurile de siguranță. Am comunicat din start că fiecare spectator trebuie să stea la o distanță de cel puțin 1 metru unul față de celălalt, iar copii mai mici de 12 ani nu au acces în sală. Nu mai vorbim de faptul că întreg staff-ul și toate persoanele implicate în organizarea și desfășurarea turneului au schema completă de vaccinare și sunt testate periodic.

Toate conferințele de presă au loc online, iar jucătoarele nu intră în contact direct cu publicul sau reprezentanții media. Am făcut în primele două zile 300 de teste și nicio persoană cu factor de risc nu a intrat în zona de desfășurare a evenimentului. În plus, WTA are o aplicație de Health and Security prin care se poate face check-in zilnic.

Transylvania Open, pierderi uriașe. Patrick Ciorcilă:„O puternică lovitură financiară. Am avut sold-out pentru 5 zile”

Ce înseamnă această decizie pentru Transylvania Open? 

Pentru noi este o puternică lovitură financiară. Am investit suplimentar sume mari de bani pentru a asigura măsurile de siguranță în contextul pandemiei.

Dar nu doar asta ne doare. Am pregătit o mulțime de activități și momente surpriză pentru public pentru a ajuta oamenii să dezvolte un apetit pentru sport și educație sportivă. Ca să nu mai vorbim de faptul că toate jucătoarele îți doresc să joace într-o sală în care să aibă alături fanii.

Câte bilete ați vândut? 

Am avut sold out pentru 5 zile ale turneului, iar în restul zilelor majoritatea biletelor s-au vândut. Noi ne-am bucurat să vedem că oamenii din România au un apetit tot mai mare pentru sport și pentru tenis în particular.

Transylvania Open, televizat pe trei continente

Ce se va întâmpla cu cei care și-au luat deja bilet?

Vom reveni cu o comunicare pe acest subiect în zilele următoare. Bineînțeles, așa cum nu este vina noastră pentru această situație, nu este nici vina celor care au cumpărat. Când ies din sala, mă opresc oameni pe stradă, veniți din toata România și din afară, care aveau bilete si cazări plătite la Cluj-Napoca. Veniseră aici și erau extrem de supărați pentru că nu pot intra în sală.

La cât estimezi că vor fi pierderile financiare, din acest motiv? 

Încă analizăm, vom comunica pe acest topic. Însă am pierdut nu doar financiar, ci si la nivel de imagine… Mai ales ca țară, acesta este un turneu WTA care se desfășoară în România, să nu uităm asta. În schimb, muncim mult ca acest turneu să se vadă excelent pe tv. Să nu uitam că ne vedem pe tot Globul, pe canale de top, cum ar fi Amazon în Anglia, Tennis Channel în Statele Unite, ESPN in America de Sud sau DAZN în Germania.

Nume mari n-au mai vrut să joace fără spectatori

S-au retras jucătoare importante. Are legătură cu creșterea numărului de cazuri Covid-19 din România?

Cu siguranta acest aspect a influențat, mai ales ca multe dintre ele îsi făcuseră și rezervări, țineam legătura cu ele. Tot ce știu e că erau decise să vină și imediat după anunțul făcut de autoritățile din România legat de competițiile sportive au anunțat retragerea. Toată situația pandemică e dificilă, și peste toate astea să joci fără public e chiar dificil pentru un sportiv.

Cum sunt protejate jucătoarele?

Jucătoarele sunt testate și au parte de un circuit special. Un număr limitat de persoane din organizare intră în contact cu ele, iar acele persoane sunt testate o dată la 3 zile.

Toate conferințele de presă sunt organizate online. Cred că toată lumea se teme de acest virus și cu siguranță și jucătoarele încearcă să se protejeze cât de mult, mai ales că suntem pe final de sezon, iar miza este mare. O îmbolnăvire poate să le schimbe întreg parcursul și să le afecteze munca depusă în tot cursul anului.

Publicat: 27 10. 2021, 14:54