Traseul Simonei Halep la Turneul Campioanelor 2019. Cine are cele mai mari șanse să triumfe în „Grupa Mov” și ce se întrevede pentru tabloul eliminatoriu
Traseul Simonei Halep (5 WTA) la Turneul Campioanelor 2019 pornește în „Grupa Mov”, alături de Karolina Pliskova (2 WTA), Bianca Andreescu (4 WTA) și Elina Svitolina (8 WTA). Pe hârtie, românca, învingătoare la Wimbledon, este favorită a grupei, având palmares favorabil contra adversarelor directe.
Traseul Simonei Halep la Turneul Campioanelor 2019: avantaj la „directe” în fața adversarelor din Grupa Mov
Cumulat, Simona Halep are 11 victorii în carieră în fața adversarelor din Grupa Mov și doar 7 înfrângeri.
Karolina Pliskova este deschizătoarea de grupă prin prisma pozițiilor din clasamentul mondial. Halep a învins-o însă de 7 ori în 10 partide. Totuși, este 1-1 în meciurile din 2019, cehoaica luându-și revanșa la Miami după meciul superb câștigat de tricoloră în Fed Cup.
Bianca Andreescu este necunoscuta din grupă pentru Simona Halep, fiind singura din „lotul Shenzhen” pe care românca nu a înfruntat-o în circuit. Reprezentanta Canadei are un bilanț fabulos pe 2019 în fața jucătoarelor din Top 10 (8-1) și Top 5 (4-1). Doar Naomi Osaka a reușit, dintre membrele Top 10, să o învingă pe Andreescu în 2019.
Elina Svitolina este la egalitate, 4-4, cu Simona Halep, însă românca și-a adjudecat ambele partide din acest an. Svitolina nu a făcut față unei super-reveniri în semifinală, la Doha, în decisiv, iar românca a mai reușit o victorie netă în semifinale la Wimbledon (doar patru game-uri cedate).
Istoricul meciurilor directe în Grupa Mov
Simona Halep: 7-3 cu Pliskova, 0-0 cu Andreescu, 4-4 cu Svitolina, 11-7 la general
Bianca Andreescu: 1-0 cu Pliskova, 0-0 cu Halep, 1-0 cu Elina Svitolina (ambele meciuri, cu Pliskova și Svitolina sunt din 2019), 2-0 la general
Karolina Pliskova: 3-7 cu Halep, 0-1 cu Andreescu, 5-3 cu Svitolina, 8 – 11 la general
Elina Svitolina: 4-4 cu Halep, 0-1 cu Andreescu, 3-5 cu Pliskova, 7-10 la general
- Pliskova și Svitolina nu s-au înfruntat în 2019.
Astfel, dacă istoricul match-up-urilor ar fi respectate, Andreescu și Halep sunt favorite să meargă în semifinale din Grupa Mov.
Istoricul meciurilor directe în Grupa Roșie
Barty: 2-2 cu Osaka, 2-4 cu Kvitova, 0-0 cu Bencic, 4-6 la general
Osaka: 2-2 cu Barty, 1-0 cu Kvitova, 1-3 cu Bencic, 4-5 la general
Kvitova: 4-2 cu Barty, 0-1 cu Osaka, 4-1 cu Bencic, 8-4 la general
Bencic: 0-0 cu Barty, 3-1 cu Osaka, 1-4 cu Kvitova, 4-5 la general
Dacă istoricul match-up-urilor ar fi respectate, Kvitova are mai mari șanse de a merge mai departe în semifinale din Grupa Mov. Lupta dintre Barty, Osaka și Bencic ar fi acerbă pentru al doilea loc calificant în semifinale.
- Chiar dacă îl va avea din nou Darren Cahill alături de ea, Halep nu este considerată favorită la trofeu nici de către bookmakeri, nici de către jurnaliștii americani. La ultimele trei apriții la WTA Finals (2015, 2016 și 2017), Halep a câștigat câte un singur meci în grupe.
- Statistica arată că nicio câștigătoare a unui Slam nu a câștigat Turneul Campioanelor în ultimii patru ani.
Traseul Simonei Halep la Turneul Campioanelor 2019. De ce trebuie să privim cu o doză de reținere „calculele hârtiei”: regula „hazardului” a dominat Turneul Campioanelor în ultimii patru ani
Ultimele patru ediții ale Turneului Campioanelor au consemnat victorii ale unor sportive considerate outsidere. În 2015 s-a încoronat Agnieszka Radwanska (numărul cinci mondial), iar în 2016 – Dominika Cibulkova (numărul 7 mondial), ambele având câte două înfrângeri în grupe. În 2017 s-a impus Wozniacki, locul 6 mondial, cu câteva luni înainte să își treacă în cont primul titlu de Mare Șlem al carierei, iar în 2018 a triumfat tot a șasea jucătoare a lumii la startul turneului – Elina Svitolina.
În fiecare dintre aceste cazuri, victoria de la Turneul Campioanelor a reprezentat cel mai important titlu stagional pentru jucătoarele învingătoare. Niciuna dintre ele nu câștigase vreun titlu de Mare Șlem în sezon – nici măcar în carieră.
Regula hazardului le-ar avantaja pe Karolina Pliskova, locul 2 WTA, dar ale cărei trofee – patru la număr – nu au depășit categoria Premier 5, și pe Elina Svitolina – ultima calificată la WTA Finals 2019, jucătoare fără trofeu în 2019.
Din grupa Roșie, cu Barty, Osaka, Pliskova și Bencic, ultimele două ar fi jucătoarele care ar putea obține victorii surpriză, cu un plus pentru Bencic.
- Serena Williams este ultima jucătoare care și-a apărat trofeul la Turneul Campioanelor, în 2014. Ea este și ultima jucătoare care a încheiat cu titlu la WTA Finals un sezon cu victorie în Grand Slam-uri.
- Primele două clasate din fiecare grupă de patru se califică în semifinale. Distribuția semifinalelor e stabilită prin încrucișare, locul 1 versus locul 2 din cealaltă grupă. Astfel, câștigătoarea Grupei Roșii va juca împotriva locului doi din Grupa Mov, iar locul doi din Grupa Roșie va înfrunta câștigătoarea Grupei Mov.
- Doar Petra Kvitova și Elina Svitolina au câștigat o ediție precedentă a Turneului Campioanelor.