Irina Begu (21 de ani) a trecut, de ieri, la conducerea plutonului tricolor din cursa circuitului WTA, punctele adunate la turneul ITF de la București propulsând-o până pe poziția a 46-a în ierarhia mondială.
Bucureșteanca a escaladat topul (se clasa pe 198 în ianuarie) sub aripa antrenorului Marius Comănescu (45 de ani), fost jucător de Cupa Davis al României în anii 80, perioadă în care făcea echipă cu Florin Segărceanu, Adrian Marcu, George Cosac și Andrei Dârzu. Tot în perioada pre-decembristă a devenit multiplu campion național la dublu, iar în trei rânduri a disputat finala la simplu. S-a lăsat pe la finele anilor 90, dar „printre picături mai joc și acum pentru o echipă de club din Germania”, după cum afirmă chiar el. Turneul ITF din Herăstrău l-a regăsit într-o postură inedită: director al turneului și antrenor al campioanei de la simplu și dublu, Irina Begu.
Marius, te-ai aflat într-o dublă postură. Cum a fost? Greu! Dar ce e mai frumos decât ca eleva ta să câștige și la simplu, și la dublu turneul pe care-l conduci? Bine, a fost nevoie să-mi reprim poate pornirile, pentru că nu mă puteam exterioriza, dar a fost, per total, o competiție reușită, în care implicarea sponsorilor și evoluțiile participantelor de la BCR Open au făcut ca turneul să poarte un parfum de WTA. Circuit în care Irina atrage toată atenția, după ce a mers fără greșeală la Herăstrău… O încărcătură psihică enormă a apăsat pe umerii Irinei. Pentru că a jucat acasă, pentru că poate iubitorii tenisului îi urmăriseră rezultatele, dar niciodată n-o văzuseră pe viu, și pentru că știa că urmează o vacanță după sezonul istovitor. A fost un turneu greu, mai ales din punctul de vedere al recuperării, pentru că ritmul în care s-a jucat a fost unul amețitor.
Dar mulțumirea bănuiesc că e imensă, intrarea în Top 50 și totodată noul lider al româncelor. Știam că există potențial, dar nu a fost ăsta obiectivul nostru – să ajungă numărul 1 în România. Am luat totul pas cu pas în fiecare etapă și poate de asta a venit acest urcuș firesc în ierarhia WTA. Chiar îmi spunea cineva sâmbătă că va ajunge prima româncă în clasament, că a efectuat câteva calcule și am rămas surprins, pentru că noi nu prea obișnuim să facem socoteli. Chiar nu știa nici ea, dar nici eu și chiar nu ne-am prefăcut! De obicei avem grijă de aspectele esențiale în privința pregătirii și poate că acest amănunt a influențat parcursul Irinei. Acum, că avem o bază solidă, ca la o casă clădită, spre exemplu, începem să lucrăm la finisaje.
Care ar fi acestea? Mai sunt detalii de îmbunătățit la jocul ei. Spre exemplu, serviciul trebuie să devină puțin mai aspru și în mod cert mai trebuie să lucrăm și la jocul la fileu. Irina a făcut deja un mare progres, dar trebuie să fim foarte atenți și la refacere și să ne aliniem programului pe care îl adoptă jucătoarele de top, pentru că la ritmul impus de circuitul WTA e foarte dificil să reziști din punct de vedere fizic. De asta jucătoarele sunt acompaniate peste tot în lume de maseur sau de fizioterapeut…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER