Trofeul interzis românilor. Urmașii lui Năstase continuă să rateze titlul de simplu de la Openul bucureștean

De la prima ediție a turneului de tenis organizat de Arenele BNR nu a fost consemnat niciun câștigător de origine română în proba de simplu. Duminică, finala a fost câștigată de bulgarul Grigor Dimitrov (favorit 1, 16 ATP), scor 7-6, 6-1 cu cehul Lukas Rosol (43 ATP). ProSport vă spune povestea românilor care au făcut pași uriași spre trofeu, dar au capotat în încercarea de a captura titlul de la Arenele BNR.

Istoria competiției sponsorizată acum de Ion Țiriac și Ilie Năstase nu se identifică în prezent cu vreun campion român la simplu, În pofida faptului că România se poate mândri cu primul lider mondial din istoria ATP. Rând pe rând, Dinu Pescariu, Adrian Voinea, Andrei Pavel sau Victor Hănescu au pierdut șansa de a-și trece numele pe lista câștigătorilor Openului bucureștean. Aceasta conține tenismeni precum Goran Ivanisevic, Thomas Muster, David Ferrer sau Gilles Simon.

Doi semifinaliști în 2005

Iubitorii tenisului au sperat într-un ultim act 100% românesc acum 9 ani, când Andrei Pavel și Victor Hănescu erau calificați în semifinalele competiției. Centralul din Cotroceni a fost umplut până la refuz în speranța unei finale care să aducă triumful așteptat de 12 ani. Victor a început foarte bine, a câștigat primul set cu 7-5 și părea să fie desprins în învingător după un break în setul secund. La 5-3, Hăne a avut trei șanse de meci, dar le-a ratat și a urmat o perioadă de picaj. A pierdut setul la tiebreak și a cedat inițiativa în manșa decisivă. Rusul a revenit incredibil și a triumfat cu 5-7, 7-6(2), 6-3.

Scenariul dramatic al primei semifinale s-a repetat și în cazul lui Pavel. Cneazul a jucat cu Florent Serra din Franța, un jucător experimentat pe zgură. După un prim set adjudecat la tiebreak, acesta  a căzut fizic și psihic și a pierdut ultimele două seturi cu 2-6, 3-6. Tenismanul din Hexagon urma să câștige ediția 2005 după o victorie în minimum de seturi în fața lui Andreev, 6-3, 6-4.

Finala lui Hănescu

În 2007, Victor a disputat prima finală de simplu de la București în care a jucat un român. Parcursul sfert-finalistului de la Openul francez din 2005 a fost excelent, iar drumul spre ultimul act a fost presărat cu victime de marcă precum Florian Mayer sau Gael Monfils. Prestația din semifinale a fost entuziasmantă , iar Gael s-a înclinat după 6-2, 6-3 pentru Hăne. În finală, urma un rendez-vous cu un alt francez, Gilles Simon

Debutul finalei a fost perfect, iar 5000 de români începeau să spere. 6-4 pentru Hănescu și un break în față în a doua manșă. Dar, asemănător semifinalei cu Andreev, a urmat o cădere inexplicabilă. Nu a mai reușit să câștige decât două game-uri, iar Simon a profitat. A făcut un tenis-procentaj excelent, a rămas tare din punct de vedere psihic și asta a contat decisiv, în condițiile în care Victor nu și-a regăsit jocul după desprinderea din setul doi. Tabela a arătat 6-4, 3-6, 2-6, iar micuțul jucător născut în Nice își trecea în palmares primul titlu la București.


3 ediții– Gilles Simon a câștigat de trei ori turneul de la Arenele BNR (2007, 2008, 2012)


Pavel, de trei ori în penultimul act

Pe lângă meciul cu Serra din 2005, Andrei Pavel a mai atins de două ori semifinalele turneului din România. Interesant este că fiecare întâlnire s-a întins pe durata a trei seturi, iar primul act a fost acontat de Cneaz de fiecare dată. În 1996, în calea către trofeu a stat fostul lider mondial, Carlos Moya. Spaniolul a acces în finală dupa 4-6, 6-3, 6-0, dar în ultimul act a fost învins de conaționalul Alberto Berasategui.

În 2002, Pavel a fost învins de Jose Acasuso, în urma unui nou meci dramatic, desfășurat după același tipar. Un nou debut perfect, cu un 6-4 pentru român, a fost urmat de o revenire a adversarului. Setul secund a fost dus în tie-break, unde argentinianul s-a dovedit mai prudent. 7-4 în tie-break și un nou moment de picaj al favoritului arenei avea să urmeze. Acasuso a triumfat după 6-1 în decisiv, iar finala de la București rămânea doar un vis pentru Cneaz.

4 titluri – românii au triumfat de patru ori în proba de dublu a turneului ( Andrei Pavel și Gabriel Trifu – 1998, Horia Tecău și Robert Linstedt – 2012, Horia Tecău și Max Mîrnîi – 2013, Horia Tecău și Jean-Julien Rojer – 2014)

Articol scris de Cătălin RUSU

Fotografii: Andreea ALEXANDRU

 

Publicat: 28 04. 2014, 17:05
Actualizat: 28 04. 2014, 17:06