Favoritul principal al BCR Open, Victor Hănescu, a explicat pentru ProSport motivele pentru care nu a fost în cea mai bună formă la turneul bucureștean.
„Hane”, ai părăsit prematur BCR Open. Ce s-a întâmplat? În primul rând, am fost foarte obosit, am jucat de vineri până duminică, trei zile la rând la Cupa Davis în Suedia, și am evoluat abia luni seara în București. Apoi am avut dificultăți în acomodarea cu jocul pe zgură, am jucat șapte săptămâni pe hard, iar acum am venit și am jucat meci pe zgură fără să apuc să fac măcar un antrenament de acomodare. BCR Open vine într-un moment nepotrivit pentru tine? Nu aș putea spune asta, îmi face mare plăcere să joc în fața publicului de acasă. De altfel, în ediția din 2007 am ajuns până în finală. În condițiile de anul acesta era însă foarte greu ca vreunul dintre români să ajungă în fazele finale. Eu m-am lovit de această problemă și anul trecut, când calendarul a fost și mai încărcat cu Jocurile Olimpice.
Poziția turneului în calendar este una nepotrivită? Este puțin forțată. Vine exact la finalul sezonului de hard din America și la începutul sezonului de sală din Europa și Asia. În condițiile astea, doar specialiștii pe zgură care nu joacă foarte mult pe hard se pot prezenta în formă bună. Pentru ceilalți este un turneu de sacrificiu.
Erau de bătut suedezii în Cupa Davis? Vi s-a reproșat ceva? Nu ni s-a reproșat nimic, fiecare din noi a dat tot ce a avut mai bun. După prima zi eram în grafic, apoi la dublu Andrei a hotărât să joc eu alături de Horia Tecău. Nu am jucat rău, dar am pierdut două seturi la tie-break și cred că acolo s-a făcut diferența.
În Grupa I Euro-africană jucăm cu câștigătoarea dintre Ucraina și Letonia… Sunt două formații tinere, cu câte un lider de echipă, Stakhovski la ucraineni și Gulbis la letoni, și un jucător, doi teoretic mai slabi. Nici cei dintâi nu au însă foarte multă experiență în Cupa Davis și eu zic că suntem favoriți.
Ce părere ai despre noua conducere FRT? Este o schimbare binevenită. Se vede o organizare mai bună. La Cupa Davis au apărut contractele individuale, acum totul e clar. De asemenea, se încearcă sprijinirea jucătorilor din loturile naționale. Tu te-ai antrenat în permanență în România. Se poate face performanță la noi? Eu sunt poate un caz fericit. La noi sunt foarte puțini specialiști, atât în tenis, dar mai ales în pregătire fizică. Și pe mine m-ar fi ajutat acum foarte mult să beneficiez de mic de serviciile unui preparator fizic specializat în tenis.
A fost cel mai bun sezon și mă bucur mult că mi‑am regăsit nivelul de joc. Cred că pot ataca un loc în Top 20 Victor Hănescu
Tocmai mi-am terminat o casă în București și sper să mă mut până la sfârșitul anului. Când am timp liber, mă relaxez la pescuit sau merg la teatru Victor Hănescu
articol scris de Adrian Cruciat
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER