Turneul Campionilor 2019. Grupa Andre Agassi: Nadal, învins! Zverev începe cursa de apărare a trofeului cu un 2-0 de pus în ramă! Tsitsipas a câștigat cu Medvedev

Grupa Andre Agassi la Turneul Campionilor 2019. Ziua a doua de întreceri la Nitto ATP Finals a programat debutul grupei liderului mondial, Rafael Nadal. Ibericul s-a prezentat pe teren cu un joc departe de nivelul maxim, acuzând pauza forțată de accidentarea de la abdomen suferită la Masters-ul de la Paris. În aceste condiții, deținătorul trofeului, Alexander Zverev, a reușit în premieră în carieră să îl învingă pe Nadal. Cei mai tineri doi jucători din ”lotul Londra”, Zverev (22 ani) și Tsitsipas (21 ani) s-au instalat pe primele două poziții ale Grupei Andre Agassi.

Rezultatele de duminică în Grupa Andre Agassi, în ziua a doua de la Turneul Campionilor 2019:

De remarcat că, deocamdată, toate cele patru meciuri de simplu disputate la Nitto ATP Finals 2019 s-au încheiat în minimum de seturi.

Clasamentul Grupei Andre Agassi după prima etapă a fazei grupelor la Turneul Campionilor 2019:

  1. Alexander Zverev– 1 victorie, 2-0 seturi
  2. Stefanos Tsitsipas – 1 victorie, 2-0 la seturi
  3. Daniil Medvedev – 1 înfrângere, 0-2 la seturi
  4. Rafael Nadal – 1 înfrângere, 0-2 la seturi

Astfel, programul Grupei Andre Agassi pe mai departe va fi:

  • miercuri: Alexander Zverev – Stefanos Tsitsipas (1-3 la „directe”) și Rafael Nadal – Daniil Medvedev (2-0 la „directe”).
  • vineri: Alexander Zverev – Daniil Medvedev (4-1 la „directe”) și Rafael Nadal – Stefanos Tsitsipas (4-1 la „directe”)

♦ GAME, SET, MECI ȘI VICTORIE la debutul în Grupa Andre Agassi pentru Alexander Zverev. 6-2, 6-4 cu Rafael Nadal, într-o oră și 25 de minute.

♦ Speranțe înnăbușite prompt de Zverev. Într-un moment greu al game-ului opt, la 30-30, pe serviciul doi, Zverev a inventat un 1-2 letal, mingea sa prinzând linia și la serviciu, și la forehandul inside-out. Cu o nouă demonstrație de control cu dreapta, Zverev s-a apropiat la un game de victorie, la 6-2, 5-3, cu Nadal urmând însă la lansare.

♦ Ajungând la 20 de lovituri câștigătoare în 13 game-uri și jumătate, Zverev a sprintat spre 40-0. Nadal a răspuns cu un forehand din colecția clasică, însă germanul i-a dat cu ușa peste degete, cu dreaptă torpilată în diagonală în punctul următor. 6-2, 4-2.

♦ Nadal apelează la scurtă pentru a-și procura minge de game pe serviciu, însă are nevoie să mai lovească de alte două ori pentru a înfrânge excelnta gardă a germanului. Passing-ul câștigător este însă urmat de a 13-a greșeală neforțată a ibericului, care face eforturi pentru fiecare punct adjudecat. Ibericul apără minge de break și, după ce a folosit și smash-ul, și voleul, închide game-ul cu al doilea său as, după opt minute de luptă, reducând diferența, 2-3, în setul secund.

♦ Nadal face un pas în față și oprește seria câștigătoare a lui Zverev.

♦ Deținătorul trofeului confirmă rapid break-ul, reușind o primă finalizare din apropierea plasei. Zverev pune în dreptul său al șaselea game consecutiv.

♦ Zverev începe cu break și setul secund, câștigând a treia oară consecutiv pe serviciul liderului mondial.

♦ SET ZVEREV, 6-2. Sascha închide primul set în 34 de minute, cu doar patru puncte cedate pe serviciu, în Grupa Andre Agassi la Turneul Campionilor.

♦ Dublu break Zverev! Un nou forehand ratat cu mult de iberic, dincolo de culoarul de dublu, i-a oferit dublu break-ul lui Zverev. Nadal a câștigat doar 7 din 16 puncte începute cu primul serviciu (44%).

♦ Zverev ajunge la zece puncte câștigate consecutiv, până la 3-2 și 4-0. Chiar dacă Nadal obține un punct, break-ul este confirmat, neamțul ajungând la 4-2.

♦ BREAK, ZVEREV! Deținătorul trofeului se impune la zero la retur. Reverul îl ajută pe neamț, în timp ce Nadal ratează consecutiv cu forehand-ul, mai întâi trimițând prea tare în lung de linie, apoi îngropând mingea în fileu.

♦ Zverev răspunde cu multă dezinvoltură pe serviciu. Avantajul îi aparține clar la forța lansării, închizând primele două ture pe lansare la 15. Frecvența primului său serviciu stă la 90%. 2-2

♦ Trecând pe la egalitate, Nadal își apără din nou lansarea, pentru 2-1 pe tabelă. Zverev a reușit să câștige cel mai lung schimb de mingi al game-ului, sancționând lungimea modestă a răspunsurilor ibericului. Forehandul în lung de linie este însă din nou imprecis, iar Nadal scapă fără breakpoint.

♦ Nadal începe meciul în stil necaracteristic, servind spre teu și avansând la fileu. Zverev profită, însă ibericul risipește din emoții în punctul imedial următor, cu un as la exterior. Game-ul inaugural îi revine liderului mondial, la 15, Zverev fiind imprecis cu dreapta.

♦ Germanul a câștigat tragerea la sorți și îl trimite la serviciu în start de meci pe Nadal, care a reintrodus târziu lansarea în antrenamentele sale.

♦ ORA 22:00 Așteptarea a luat sfârșit! Rafael Nadal joacă la Turneul Campionilor 2019! A lăsat în urmă accidentarea la mușchii abdominali și deschide împotriva deținătorului trofeului, Sascha Zverev.


♦ GAME, SET, MECI ȘI VICTORIE la debutul în Grupa Andre Agassi pentru Stefanos Tsitsipas. 7-6(5), 6-4 cu Daniil Medvedev, într-o oră și 42 de minute.

Grecul încheie partida spectaculos, cu joc convingător, în forță, din apropierea plasei.

BREAK Tsitsipas! Grecul preia conducerea în setul secund, 5-4, câștigând trei puncte consecutiv.

♦ După aproape șapte minute, cu două mingi de break anulate, Medvedev trece un test important în game-ul șapte al setului doi, revenind în avantaj, la 4-3.

♦ Tsitsipas duce scorul la 3-3 în setul doi, trecând de două ori pe la egalitate.

♦ Setul doi începe cu aceeași notă dominantă la serviciu. 2-2

♦ SET, Tsitsipas, 7-5 în tiebreak.

Cu un retur excelent, lung și percutant Tsitsipas a obținut primul mini-break, pentru 2-0. Rusul a recuperat însă, la finele unui raliu intens de 22 de lovituri, în care grecul a avut inițiativa cu dreapta, dar Medvedev a făcut diferența, cu schimbare de direcție spre reverul advers. Tsitsipas a schimbat totuși terenul la 4-2, după un nou retur devastator. Cu un prim punct făcut contra primului serviciu advers, Medvedev a egalat la 4. Tsitsipas a găsit un unghi în exterior cu voleul câștigător pentru a-și procura minge de set, pe care o fructifică pormpt.

♦ Primul set se decide la tiebreak. Tsitsipas nu a putut converti unica minge de break ivită. 6-6.

♦ Tsitsipas ajunge la schimbarea mingilor cu 4-3 în cont, fără să fi cedat punct în spatele primului serviciu (13/13).

♦ Medvedev are viață grea la primă tură pe serviciu, însă anulează prompt breakpoint-ul lui Tsitsipas și își apără de acolo lansarea. Deloc surprinzător, Stefanos impresionează cu serviciul și cu jocul la fileu, iar Daniil punctează prin câteva mișcări defensive impecabile.

♦ Start-joc în Grupa Andre Agassi. Cel mai tânăr participant la ATP Finals 2019 deschide partida la serviciu.


Programul etapei întâi a grupei Andre Agassi la Turneul Campionilor 2019:

  • Ora 16:00 – Daniil Medvedev – Stefanos Tsitsipas
  • Ora 22:00 – Rafael Nadal – Alexander Zverev

Ambele partide de luni reiau rivalități dezechilibrate. Palmaresul la „directe” este identic: Nadal îl conduce 5-0 pe Zverev, iar Medvedev tot cu 5-0, pe Tsitsipas.

Grupa Andre Agassi la Turneul Campionilor 2019: Daniil Medvedev versus Stefanos Tsitsipas

Medvedev și Tsitsipas sunt debutanți la Turneul Campionilor. Rusul a strălucit după US Open, în timp ce grecul a fost fără discuții revelația debutului de sezon.

La Monte Carlo, Medvedev câștiga un meci superb în fața lui Tsitsipas, 6-2, 1-6, 6-4, trecându-și în cont a doua victorie a carierei versus Top 10 ATP. Rusul l-a învins din nou pe grec în semifinalele de la Shanghai, în drumul spre al doilea său trofeu Masters 1000 al sezonului și al carierei.

Medvedev este liderul sezonului ATP în ceea ce privește numărul de victorii, cu 59 de meciuri câștigate. De asemenea, el este primul rus calificat la ATP Finals după Nikolai Davydenko, în 2009.

Tsitsipas este câștigătorul ediției 2018 al NEXTGen Finals.

Match-up-ul este cât se poate de ofertant, având în vedere geniul tactic al rusului, abilitățile sale de a ajusta, a da orice minge înapoi și a descompune ritmul adversarului, dar și agresivitatea grecului, desprinsă din era romantică a tenisului construit în jurul filosofiei serviciu-voleu.

Grupa Andre Agassi la Turneul Campionilor 2019: Rafael Nadal versus Alexander Zverev

Rafael Nadal este așteptat să îi dea replica de la distanță sârbului Novak Djokovic. Intrat la startul Turneului Campionilor cu 640 puncte avans în duelul pentru adjudecarea primului loc mondial la final de an, ibericul mai are acum doar 440 de puncte virtuale avans, după victoria netă a sârbului din Grupa Bjorn Borg, în fața lui Matteo Berrettini, de duminică.

Prima întrebare este în ce formă fizică se va prezenta la start Nadal, aflat încă în căutarea primului său trofeu la Super 8-ul tenisului masculin.

Sâmbătă, antrenorul lui Nadal, Carlos Moya, preciza că refacerea elevului său după accidentarea la mușchii abdominali suferită la Paris decurge normal. Liderul mondial a reluat antrenamentele, reintroducând treptat și servicii. Moya mai puncta că „Nadal este acum la 80% din potențial, dar trebuie să ajungă la 100% până luni„.

Sezonul lui Zverev a fost mai degrabă modest, cu un singur trofeu la Geneva. Prezența la demonstrativul Laver Cup, alături de Federer și Nadal, l-a revitalizat însă pe german. Sascha nu a mai învins liderul la zi în clasamentul mondial din finala ATP Finals 2018 (n.r. – victorie la Djokovic).

La ultimul meci direct – finala de la Roma, din 2018, Zverev a avut avantaj de un break în fața lui Nadal înainte ca ploaia să intervină și să îi ofere ibericului șansa de a se regrupa și a întoarce soarta meciului.

  • Lleyton Hewitt, Roger Federer și Novak Djokovic (de câte trei ori) sunt sportivii care au reușit să își apere trofeul la Turneul Campionilor de la începutul anilor 2000.

Criteriile de departajare în grupe la Turneul Campionilor 2019:

  1. Numărul de victorii.
  2. Numărul de meciuri disputate. Bilanțul „două victorii și o înfrângere” „bate” un bilanț perfect al unui jucător care nu a disputat decât două meciuri. De asemenea, 1-2 este mai bun decât 1-0 sau 1-1.
  3. Meciul direct, în caz de egalitate între doi jucători.
  4. La egalitate între trei sportivi, este eliminat automat jucătorul cu mai puține meciuri disputate și se face mai departe departajarea între ceilalți doi. În caz de egalitate la numărul de meciuri disputate, se iau mai departe în considerare: procentajul de seturi câștigate, apoi procentajul de game-uri câștigate și, în cele din urmă – pozițiile în clasamentul mondial. În momentul în care unul dintre criteriile enumerate în caz de egalitate în trei departajează jucătorul aflat în avantaj, următorii doi sportivi sunt departajați în baza criteriilor egalității între doi sportivi.

Ce trebuie să știți despre ediția cu numărul 50 a Turneului Campionilor:

  • Turneul Campionilor a avut patru câștigători diferiți în ultimii patru ani.
  • Roger Federer are cele mai multe trofee ATP Finals (șase), ultimul obținut în 2011.
  • Pentru prima dată în istorie, la Turneul Campionilor au ajuns jucători din opt țări europene diferite.
  • Rosterul este echilibrat din mai multe puncte de vedere. Pentru prima dată din 2009 încoace, 4 jucători din 8 nu au împlinit încă 24 de ani. În plus, 4 jucători din 8 au peste 1,90 m.
  • Pentru prima dată din 2003 încoace, toți jucătorii din Top 5 ATP ajung la întrecerea de final de an având câte patru titluri câștigate în sezon.
Publicat: 11 11. 2019, 23:55
Actualizat: 11 11. 2019, 23:58