Turneul Campionilor, la bătaie cu competițiile de Grand Slam: premiu de peste 2,5 milioane de dolari oferit câștigătorului
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Horia Tecău va participa pentru a treia oară în carieră la Turneul Campionilor (9-16 noiembrie), competiție dotată cu premii în valoare de 6,5 milioane de dolari la ediția din acest sezon. În cazul în care va câștiga trofeul, Tecău ar primi un cec în valoare de 558.000 de dolari
Turneul Campionilor de la Londra, cunoscut și ca Barclays ATP World Tour Finals, se anunță o competiție de mare interes în ceea ce privește premiile puse la dispoziție. Jucătorul care va cuceri marele trofeu ar putea primi un cec maxim de 2.695.000 de dolari, în cazul în care nu va pierde niciun meci din 9 noiembrie, data de start, până pe 16 noiembrie, ziua finalei. Banii primiți de un posibil campion neînvins la Londra depășesc ca valoare fondurile acordate la două dintre cele patru turnee de Grand Slam din 2014, Australian Open (2.650.000 de dolari) și Roland Garros (2.639.821 de dolari), apropiindu-se de Wimbledon (2.815.809 de dolari) și US Open (3 milioane de dolari). Datorită acestui fapt, dar și prin prisma meciurilor de cea mai înaltă calitate desfășurate în O2 Arena, Turneul Campionilor este supranumit și „al cincilea Grand Slam”.
Cei mai buni jucători ai anului vor fi repartizați în două grupe
La turneul londonez, aflat la a 45-a ediție, participă cei mai buni opt jucători de simplu ai sezonului și cele mai bune opt echipe de dublu ale anului, într-un format unic pentru circuitul profesionist de la masculin. Cei opt jucători de la simplu vor fi repartizați în două grupe, fiecare va juca cu fiecare, iar primii doi clasați vor avansa în semifinale. Liderul mondial Novak Djokovic se va afla în Grupa A, iar Roger Federer, al doilea jucător al clasamentului, va ocupa un loc în Grupa B. Fiecare dintre cei doi campioni vor primi câte un tenismen aflat pe pozițiile 3-4, apoi 5-6, grupele fiind completate cu jucătorii de pe 7-8. În penultimul act, locul 1 din Grupa A se va întâlni cu locul 2 din Grupa B, iar locul 1 din Grupa B va juca cu locul 2 din Grupa A. Principalul criteriu pentru departajare este reprezentat de numărul victoriilor, urmat de rezultatele directe. În caz de egalitate în trei, se va lua în calcul setaverajul și numărul de game-uri câștigate.
Jucătorii calificați la Turneul Campionilor sunt Novak Djokovic (Serbia), campion en-titre, Roger Federer (Elveția), de șase ori câștigător al competiției (2003, 2004, 2006, 2007), Stanislas Wawrinka (Elveția), Kei Nishikori (Japonia), aflat la prima prezență, Andy Murray (Marea Britanie), calificat pentru a șaptea oară la rând, Tomas Berdych (Cehia), calificat pentru al cincilea an consecutiv, Milos Raonic (Canada), aflat la prima experiență la Londra, și Marin Cilic (Croația), jucător care a obținut biletul în capitala Angliei grație titlului câștigat la US Open. Un tenismen care cucerește cel puțin un trofeu de Grand Slam și nu se află în primii opt jucători ai clasamentului pentru Turneul Campionilor se califică la ediția din anul respectiv în locul sportivului aflat pe locul 8. Rafael Nadal (Spania), finalistul din 2010 și 2013, nu va participa la ediția din 2014 din cauza problemelor fizice.
Tecău s-a calificat la Turneul Campionilor după 8 trofee câștigate
România are un reprezentat la ediția din 2014 a Turneului Campionilor: Horia Tecău, în proba de dublu. Constănțeanul a obținut calificarea pentru a treia oară în carieră la Londra, de această dată alături de olandezul Jean-Julien Rojer, după un sezon excepțional, cu nu mai puțin de 8 titluri cucerite: Zagreb (Croația, 9 februarie) – 3-6, 6-4, 10-2 în finală cu Marx/Mertinak (Germania/Slovacia), Casablanca (Maroc, 12 aprilie) – 6-2, 6-2 în finală cu Bednarek/Dlouhy (Polonia/Cehia), București (România, 27 aprilie) – 6-4, 6-4 în finală cu Fyrstenberg/Matkowski (Polonia), Hertogenbosch (Olanda, 22 iunie) – 6-3, 7-6 în finală cu Lipsky/Gonzalez (SUA/Mexic), Washington (SUA, 3 august) – 7-5, 6-4 în finală cu Groth/Paes (Australia/India), Shenzhen (China, 27 septembrie) – 6-4, 7-6 în finală cu Groth/Guccione (Australia), Beijing (China, 5 octombrie) – 6-7, 7-5, 10-5 în finală cu Benneteau/Pospisil (Franța/Canada), Valencia (Spania, 26 octombrie) – 6-4, 6-2 în finală cu Anderson/Chardy (Africa de Sud/Franța). Un singur român a mai reușit să câștige 8 titluri într-un singur sezon, Ilie Năstase, în anii 70. Fostul lider mondial a cucerit 10 titluri la dublu și 15 la simplu în anul 1973. De asemenea, Nasty este singurul reprezentant al României care a mai participat la Turneul Campionilor la masculin, impunându-se de patru ori. Năstase se poate lăuda cu titlurile de la simplu din anii 1971, 1972, 1973 și 1975.
Tecău și Rojer, în cursa pentru un premiu de 558.000 de dolari
Horia, în vârstă de 29 de ani, a mai jucat la două ediții ale Turneului Campionilor, alături de suedezul Robert Lindstedt, în 2011 și 2011, cei doi fiind eliminați de fiecare dată înainte de semifinale. Grupele din proba de dublu vor fi formate în același mod ca și la simplu, iar cuplului care va triumfa i-ar putea reveni un cec maxim în valoare de 558.000 de dolari. Perechile pe care Tecău și Rojer le vor înfrunta la Londra sunt: Bob Bryan/Mike Bryan (SUA), Daniel Nestor/Nenad Zimonjic (Canada/Serbia), Alexander Peya/Bruno Soares (Austria/Brazilia), Julien Benneteau/Edouard Roger-Vasselin (Franța), Marcel Granollers/Marc Lopez (Spania), Ivan Dodig/Marcelo Melo (Croația/Brazilia) și Lukasz Kubot/Robert Lindstedt (Polonia/Suedia). Nu doar campionul turneului se va alege cu un premiu pe măsură, ci și jucătorii care vor obține victorii în faza grupelor sau în semifinale: 155.000 de dolari, respectiv 475.000 de dolari, la simplu. De asemenea, simpla prezență în cele trei meciuri din grupe este echivalentă cu un bonus de 155.000 de dolari.
Turneul Campionilor se va desfășura în O2 Arena din Londra, un stadion cochet, acoperit, care are o capacitate de 20.000 de locuri. Arena este una multifuncțională și, pe lângă evenimente sportive, găzduiește concerte sau evenimente interactive.