Turneul Campionilor | „Micul” Goffin e mare: îl învinge pe Rafael Nadal, în decisiv, după patru mingi de meci ratate în setul doi. Lupta pentru #1, la dublu, s-a încheiat. Grigor Dimitrov l-a învins pe Thiem. Filmul unei zile intense + clasamentul grupei

Turneul Campionilor |
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Grupa „Pete Sampras” a programat, luni, primele două dueluri. Grigor Dimitrov s-a instalat la conducere, urmat de David Goffin.
  • Grigor Dimitrov (6 ATP) a debutat cu victorie dramatică în fața lui Dominic Thiem (4 ATP) – 6-3, 5-7, 7-5.
  • Liderul mondial Rafael Nadal a fost învins de David Goffin (8 ATP) după un meci în care s-a văzut că nu prea a fost pregătit pentru acest turneu. Primul jucător de categorie -80 kg calificat la ATP Finals de la Gilles Simon încoace a reușit marea surpriză a primei runde de meciuri din faza grupelor și, totodată, victoria carierei: a învins pentru prima dată în carieră jucătorul aflat pe prima poziție ATP.
  • Marcelo Melo și Lucasz Kubot au debutat cu victorie la Turneul Campionilor, în fața perechii Dodig / Granollers și și-au asigurat matematic prima poziție la final de sezon.

01:15 Clasamentul grupei „Pete Sampras” după primele două meciuri:


00:52 VICTORIE MARE pentru David Goffin. Belgianul a reușit, parcă cu o oră mai târziu decât ar fi trebuit, să câștige meciul împotriva liderului mondial, Rafael Nadal – 7-6(5), 6-7(4), 6-4. Două ore și 37 de minute a durat partida.


00:50 David Goffin va trebui să închidă meciul la serviciu, pentru că Nadal și-a mai apărat o dată lansarea. Belgianul are mingile la 5-4 în decisiv.


00:42 Niciunul dintre jucători nu trece de 65% procentajul la primul serviciul. Cu 64% procentaj de reușită pe prima minge și 46% pe a doua, Nadal mai câștigă o tură pe lansare și strânge scorul la 3-4. Două ore și jumătate de joc. Brad Gilbert remarcă dificultățile în deplasare ale ibericului.


00:38 Turnirul continuă: Goffin a avut minge de 5-1, dar Nadal găsește niște unghiuri fantastice și, cumva, reușește să deturneze game-ul, să ia un break inapoi, să strângă scorul și să anime tribuna. Este 4-2 pentru Goffin, iar Rafa urmează la serviciu.


00:32 Nadal grăbește închiderea punctelor și declanșarea atacului decisiv, iar de aici apar erorile și două mingi de dublu break pentru Goffin. Pe prima o salvează cu serviciu la teu, pe a doua este surprins cu un retur luat devreme de belgian. 4-1 pentru David


00:29 Goffin confimă break-ul cu un game alb pe serviciu. La ultima minge, Nadal nici măcar nu a luat startul spre lovitură.


00:25 Break Goffin, 2-1 în decisiv. Belgianul îl hărțuiește pe Nadal, îl împinge în defensivă, iar ibericul alege în disperare o scurtă la a treia minge de break din game. Decizia îi este fatală, pentru că mingea sa ajue ngdeparte în culoarul de dublu.


00:18 Câte un punct cedat de cei doi protagoniști în start de set decisiv în primul game pe serviciu. Vedem un retur dat ca un trasor de Nadal, în cross câștigător de lângă tribună, apoi o minge complet ratată, lovită cu rama. 1-1. Două ore și 5 minute pe cronometru.


00:10 DECISIV! Nadal câștigă tiebreak-ul, 7-4. este trecut de miezul nopții în România, iar tenisul ne ține în priză. O oră a durat setul doi, în cap, iar Nadal și Goffin trebuie să dea re-start, pentru că meciul a devenit un sprint de care pe care. Vom intra în a treia oră de tenis. Goffin a avut bandaj pe genunchi de la început, Nadal nu este la sută la sută. Cine rezistă?


00:01 Nadal luptă ca un leu și, de la 0-40 joacă fantastic cu forehandul. Salvează mingile de meci cu numerele 2, 3 și 4, egalează și forțează tiebreak-ul.


23:52 Nadal rezistă mai departe: Goffin a avut minge de meci și victoria în mână, însă nu a găsit terenul. Rafa sărbătorește acest 5-5 smuls cu efort și grimase. Fizicul îl incomodează, dar luptă pentru victorie. 5-5.


23:45 Nadal rezistă, dar revine? Goffin a servit pentru victorie, a fost la două puncte de 2-0, dar și-a pierdut game-ul pe dublă greșeală. Ibericul va servi pentru 5-5


23:37 Goffin, la un game de victorie. Belgianul câștigă primul punct al game-ului opt cu un passing fabulos, de tip banana-shot marca Nadal. Rafa ratează de două ori, iar Goffin face break, cu retur câștigător în cros. Va servi la 5-3


23:30 Tribuna și-a ales favoritul: încearcă să îi dea energie liderului mondial, în speranța unui decisiv. Goffin este însă la conducere pe tabelă, în raliu și ca tonus. 7-6, 3-2


23:25 Nadal apasă mai mult pe serviciu și reușește un prim joc alb în partidă. Goffin are deja două pe serviciu în acest set. 2-2.


23:20 Ce start de set doi: Goffin deschide cu game alb, apoi forțează egalitatea într-o tură de lansare începută de Rafa cu 40-0. Ibericul scapă fără break, însă este mereu în defensivă, mult în spatele liniei de fund și ușor lent.


23:10 SET GOFFIN! 7-5 este scorul în tiebreak, unul cu erori uriașe de ambele părțile, o intervenție decisivă a fileului în favoarea lui Goffin și prea puține soluții pentru Nadal. 35 de erori neforțate înghesuite în acest set de peste 55 de minute (16 Nadal, 19 Goffin).


23:00 Goffin clachează sub presiune și ratează închiderea setului. Nadal este încurajat de tribună, și, cu două duble greșeli din partea numărului unu, face rebreak. Ibericul va servi primul în tiebreak.


22:55 Goffin revine la jocul inspirat, sancționând mingile scurte ale liderului mondial. Ibericul câștigă primul punct în game, grație unui passing perfect plasat, încearcă unghiuri scurte apoi și este pedepsit și ajunge la 15-40 după două erori costisitoare. Este la un pas de dublă greșeală pe prima, dar Goffin este păcălit și astfel salvează prima minge de break. Goffin însă joacă perfect raliul următor și, cu un forehand inside-out obține al doilea său break. Va servi pentru primul set, la 6-5


22:49 Rafael Nadal menține conducerea în set, la 5-4. A câștigat de cinci ori meciul de debut la Turneul Campionilor și doar de două ori a fost învins.


22:45 Goffin închide prima jumătate de oră a meciului cu al cincilea as și un prim game alb pe lansare. 4-4. Este omul responsabil cu loviturile câștigătoare, în principal datorită celor patru ași în plus.


22:41 Al treilea game consecutiv pentru Nadal. Ibericul se impune pe serviciu la 30. Profilul serviciul aratămai bine pentru Goffin, însă ibericul își croiește drum înapoi în set. 4-3 pentru iberic.


22:38 Nadal recuperează break-ul, cu largul concurs al belgianului. Goffin face dublă greșeală la 15-30 și, deși Nadal nu pune loviturile suficient de adânc în teren, Goffin trimite în plasă și pierde breakul câștigat în primele 13 minute. 3-3


22:33 Game pentru Nadal, care din nou are nevoie de servicii inspirate pentru a obține puncte. Rămâne fidel ideii atacului la fileu și reduce diferența pe tabelă, 2-3.


22:30 David Goffin este decis: la 1,80 m face as după as, îi lasă un singur punct în game-ul pe lansare lui Nadal – pe o dublă greșeală și are 3-1 pe tabelă, după doar 13 minute!


22:25 BREAK Goffin. Primul punct pe serviciul lui Rafa îi revine din nou belgianului, însă Rafa reușește un prin atac bun cu forehandul, care rezolvă practic punctul – lăsându-l în poziție  ideală pentru smash. Goffin atacă mingea a doua a ibericului, pune retur decisiv în lung de linie, își oferă două mingi de break și, cu un nou retur luat devreme, îl pune în încurcătură pe Nadal, care greșește și pierde break. 2-1 pentru belgian.


22:23 Goffin își câștigă fără emoții tura de serviciu și egalează pe tabelă. 1-1 după opt minute de joc.


22:15 Start ezitant pentru Nadal. Rafa vrea să fie agresiv și atacă pe primul punct la fileu, însă este pasat de Goffin. Favorizând serviciul la teu, ibericul câștigă următoarele trei puncte, oferindu-și primele mingi de game. Goffin forțează egalitatea, intrând în teren. A câștigat primele trei raliuri ale meciului, în timp ce Nadal s-a bizuit pe serviciu. Încă o servă la teu, încărcată de efect, îi aduce avantaj ibericului, iar Rafa își trece în cont în cont primul game – la un over-rule din scaun controversat: arbitrul a dat mingea lui Goffin afară, iar belgianul nu a contestat, deși, conform reluării oferite de televiziune, bonus, ar fi avut departe. Este 1-0 pentru Nadal.


22:10 Primele vești bune: Rafael Nadal a intrat fără bandaj pe genunchi, ceea ce înseamnă că sunt mai multe șanse pentru un spectacol de calitate. Liderul mondial deschide cu serviciul.


22:00 Rafael Nadal începe asaltul pentru trofeul care îi lipsește din palmares. Marcelo Melo și Lucasz Kubot au câștigat meciul de debut la Turneul Campionilor și au tranșat lupta pentru încheierea anului pe prima poziție la dublu.


20:15 La Turneul Campionilor este momentul pentru un nou meci de dublu – între Marcel Granollers și Ivan Dodig – de o parte a fileului, și liderii mondiali Lukasz Kubot și Marcelo Melo. meciul vedetă al zilei face parte din ultimul capitol scris de Rafael Nadal în cariera sa sub comanda unchiului său Toni Nadal. Iată ce ne așteaptă, de la ora 22:00.


18:35 VICTORIE pentru GRIGOR DIMITROV, care devine astfel primul lider în grupa Pete Sampras. Bulgarul a făcut dublă greșeală pe prima minge de meci, are o doză de ghinion pe a doua, pentru că a dominat schimbul cu dreapta și ratează milimetric winner-ul, primește apoi cadou a treia minge de meci de pe dreapta austriacului și, pe aceasta, o câștigă grație forehandului. 6-3, 5-7, 7-5 este scorul cu care Dimitrov îl învinge pe Dominic Thiem la debutul său absolut la ATP Finals. Durata meciului – două ore și 21 de minute.


18:32 Nebunie la O2 Arena: Grigor Dimitrov va servi a doua oară pentru victorie, după ce Thiem dă cu piciorul break-ului recuperat cu trudă, prin două duble greșeli consecutive. Bulgarul ia break alb și are serviciul la 6-5 în decisiv.


18:30 Dimitrov nu poate câștiga meciul. Nu a ajuns nici măcar la minge de meci, reverul său dă un rateu mare la minge de break pentru Thiem și, cu noroc, austriacul supraviețuiește în set și în meci. 5-5 în decisiv. și când te gândești că ultimul mekci direct dintre cei doi s-a încheiat cu tiebreak decisiv!!!


18:25 Grigor Dimitrov va servi la 5-4 în setul decisiv. Are 80% puncte câștigate pe serviciul doi în decisiv, 67% procentaj de reușită pe primul


18:20 Duel cu garda jos. De data asta, Dimitrov ezită în debutul game-ului pe serviciu. Ratează de două ori, însă la 0-30 rezistă în defensivă până când Thiem se încumetă prea mult și trimite lung. Dominic greșește apoi cu dreapta cros, mai departe nu are șanse cu passingul pe lângă Dimitrov. Cu patru puncte consecutive, Dimitrov revine de la 0-30 și câștigă game-ul de 5-3 în decisiv.


18:16 BREAK, Dimitrov. Bulgarul câștigă din nou pe serviciul lui Thiem. A reușit o scurtă fantastică și este la două game-uri de victorie. Și iată PUNCTUL MECIULUI, la minge de break. parcă a fost mai frumos decât punctul din primul set, din game-ul de 2-2.


18:12 Dimitrov strânge pumnul. A ratat două mingi de break, dar a trecut rapid peste dezamăgire și a trecut fără emoții de tura de serviciu.


18:05 Kiki Mladenovic este ‘on fire’, așa cum nu a fost pe final de sezon 2017 pe terenul de tenis. 


18:02 Thiem vrea să facă spectacol, cu o lovitură printre picioare la un lob inspirat al lui Grisha. Nu îi iese, bulgarul egalează la 2 în decisiv, iar austriacul dă semne de frustrare, lovind cu piciorul în mantinelă.


17:55 Pentru a treia oară pe 2017, duelul Thiem – Dimitrov ajunge la set decisiv. Austriacul servește primul în decisiv, are 2-1, însă verifică ceva la picior. Până și calmul antrenor al lui Thiem a sărit în sus înaintea decisivului.


17:45 AVEM DECISIV! Thiem lungește punctele, îl domină pe bulgar și are 20 – 11 raliuri câștigate de pe linia de fund a terenului, iar reverul lui „Grisha” eșuează în fileu. Thiem se montează, mijește ochii în așteptarea serviciul, cu trei mingi de set în față, se trage doi pași înapoi, returnează cros și urmărește cum dreapta lui Dimitrov, în lung de linie, este complet ratată. Thiem s-a impus cu 7-5, după 51 de minute.


17:40 Suspansul vine: Thiem trăiește periculos: se confruntă cu minge de break, riscă și câștigă cu dreapta. Găsește apoi serviciul apăsat, care îl lasă fără reacție pe Dimitriv, iar Mladenovic respiră în tribună. Dominic are asigurat tiebreak-ul în setul doi.


17:37 Prelungiri. Setul doi ajunge la 5-5, iar Thiem încă nu pare că a accesat „zona” care i-a adus victoriile carierei.


17:28 Primul game alb pe serviciu pentru Dominic Thiem îl duce pe austriac la 4-3. Cifrele statisticii de la primul serviciu s-au răsturnat: acum austriacul stă mai bine la frecvența primei mingi, a trecut de 50%, în timp ce Dimitrov este la 48% frecvența serviciul întâi.


17:25 Dimitrov este împins la egalitate, dar egalează. 3-3 în setul doi. Thiem a crescut nivelul de joc, a avut 30-0 pe serviciul advers și a ajuns de două ori la egalitate pe retur.


17:17 O oră de la startul partidei. Setul doi avansează pe serviciu. Thiem profită de faptul că a servit primul și simte satisfacția de a fi la conducere pe tabelă. 3-6 și 3-2 după 60 de minute de joc.


16:55 SET Grigor Dimitrov, 6-3. Bulgarul nu lasă să se vadă emoțiile debutului la Turneul Campionilor. Nu a avut de înfruntat nicio minge de break în 39 de minute și nu i-a dereglat lui Thiem și dreapta, după ce reverul a dat primele rateuri.


16:50 Dimitrov rezistă impresionant, rămâne la controlul punctelor și ajunge la un game de câștigarea manșei inaugurale. 5-2


16:45 Break Dimitrov! Dominic Thiem are primul serviciu în service – joacă doar una din trei mingi cu primul serviciu, iar bulgarul profită. Ia break și se desprinde pe tabelă la două game-uri. 4-2.


16:40 Dimitrov are procentaj de 71% frecvența primei mingi și trece cu puține emoții la 3-2


16:35 Austriacul a reacționat prompt, cu atac în teren, cu dreapta. Cel mai spectaculos punct al meciului a fost inițiat de Dominic, dar s-a încheiat cu o amortizată fantastică a lui Dimitrov. Totuși, plusul de agresivitate este benefic pentru Thiem, care împinge scorul pe tabelă la 2-2.


16:30 Trei game-uri în 13 minute încheiate la O2 Arena. Dimitrov schimbă terenul la 2-1, după ce i-a dat o temă de reflectat lui Thiem.


16:25  Reverul lui Thiem este încă dezacordat, spre deosebire de cel al lui „Grisha”, care deja se poate lăuda cu un retur imparabil. Thiem ratează terenul advers de pe backhand, și presat de Dimitrov, și neforțat, iar după un start solid de game – grație serviciului, pierde trei puncte la rând și este nevoit să apere minge de break. Tot serviciul este cel care îl scoate din bucluc, sub privirile îngrijorate ale Kristinei Mladenovic și apoi îl duce, după șapte minute de luptă, la 1-1.

Tot ce putem să îi dorim lui Dominic este ca lipsa de formă sportivă să nu fie contagioasă: iiubita sa a câștigat un singur meci din luna iulie până în prezent, deși nu a absentat din circuit!


16:15 Grigor Dimitrov începe partida la serviciu și pune pe tabelă primul game, închizând cu rever câștigător de păstrat pentru highlights-urile acestui meci.

 A


16:10 Iată cum s-a pregătit Dominic Thiem pentru meciul său de debut de la ediția 2017 a Turneului Campionilor. Cine nu ar fi vrut să îi fie partener în acest meci încins în miez de noapte?


16:00 Salut. Ziua de luni a început la O2 Arena cu un succes al inepuizabililor Mike și Bob Bryan – 7-5, 6-7(3), 10-8 în fața perechii lui Jamie Murray și Bruno Soares.Startul primului meci de simplu se amână, astfel, cu 15 minute.


Duel de rever clasic, cu o mână, între nume ‘fresh’: Thiem sau Dimitrov?

Dominic Thiem este jucătorul cu cele mai multe înfrângeri pe 2017, între sportivii din grupa Pete Sampras, în timp ce Grigor Dimitrov este codașul în ceea ce înseamnă numărul de victorii.

 

Dominic Thiem

Grigor Dimitrov

Data nașterii

3 septembrie 1993 (24 ani)

16 mai 1991 (26 ani)

Locul nașterii

Wiener Neustadt, Austria

Haskovo, Bulgaria

Înălțime

1,85 m 

1,91 m

Cea mai bună clasare

4 ATP (6 noiembrie 2017)

6 ATP (6 noiembrie 2017)

Titluri de Mare Șlem

0

0

Victorii / înfrângeri pe 2017

48 – 25

44 – 19

Palmares vs Top 8 în 2017

3 victorii, 5 înfrângeri. Thiem nu a mai întâlnit jucători de Top 8 de la Roland Garros – acolo unde a reușit „șocul turneului” – victorie la Novak Djokovic. Dominic a arătat în 2017 că o victorie în fața unui jucător din „Big 4” îl sleiește de puteri – scenariul de la Roland Garros (victorie la Djokovic, înfrângere imediat după la Nadal, cu 0-6 în setul 3) a fost o repetiție a celui de la Roma și de la Barcelona. La Foro Italico, Thiem i-a administrat lui Nadal (4 ATP) singura înfrângere pe zgură pe 2017, apoi nu a câștigat decât un singur game în fața lui Djokovic (2 ATP). La Barcelona, Thiem l-a învins pe Murray (1 ATP), dar a pierdut imediat la Nadal (5 ATP). Ibericul l-a mai învins o dată pe Thiem, în finala de la Madrid. Pe hard, Thiem a întâlnit o singură dată un sportiv din Top 8 și a pierdut în fața lui Wawrinka (3 ATP) – la Indian Wells.

3 victorii, 3 înfrângeri. Dimitrov a început perfect anul, legând trei victorii în fața sportivilor de Top 8 în drumul spre trofeul de la Brisbane: i-a învins, pe rând, pe Thiem (8 ATP), Raonic (3 ATP) și Nishikori (5 ATP). Bulgarul s-a mai întâlnit de trei ori cu Nadal și a pierdut de fiecare dată, însă doar la Shanghai și Beijing ibericul era în Top 8 (pe prima poziție chiar), nu și la Australian Open. Federer l-a învins și el pe Dimitrov, la Wimbledon, atunci când se afla pe poziția a 5-a.

Participări la Turneul Campionilor

a doua prezență la ATP Finals, are un singur meci câștigat în grupă, în 2016, la Monfils

debutant la ATP Finals

Dimitrov – Thiem este și un duel al semifinaliștilor în Turneele de Mare Șlem ‘barați’ de Nadal: bulgarul a fost învins de actualul lider mondial la Australian Open, austriacul – la Roland Garros. Cei doi promit spectacol, pentru că s-au întâlnit de două ori în 2017, și-au împărțit victoriile și de fiecare dată s-a jucat decisiv. Per total, Thiem conduce cu 2-1 în palmaresul întâlnirilor directe cu jucătorul care era așteptat de mult timp la ATP Finals, dar care își face debutul absolut abia la 26 de ani.

Dominic Thiem, reperele carierei

  • este al doilea cel mai de succes jucător de tenis al Austriei, după Thomas Muster (fost număr unu mondial, un adevărat specialist pe zgură)
  • deși cele mai mari victorii ale lui Thiem au venit pe suprafața roșie, Dominic este un jucător complet, cu titluri pe trei suprafețe – zgură, hard (Acapulco 2016) și iarbă (Stuttgart 2016)
  • în 2011, a jucat finala juniorilor la Roland Garros. Cea mai bună clasare a sa în clasamentul juniorilor a fost poziția a 2-a. A pus capăt aventurii la juniorat cu trei turnee câștigate – inclusiv prestigiosul Orange Bowl.
  • este al treilea jucător al Austriei intrat în Top 10 ATP, după Muster și Jurgen Melzer
  • este doar al doilea jucător după Stan Wawrinka care i-a învins pe zgură pe toți cei din „Big 4”: Nadal, Federer, Djokovic, Murray
  • a jucat semifinală la Roland Garros în 2016 și 2017

Anul trecut, era ceva foarte nou pentru mine și presiune mai mare – pentru că mă calificasem ultimul și eram pus față în față cu toate starurile circuitului – ceva total nou. Anul acesta este foarte diferit: sunt al patrulea calificat, deci nu mai sunt eu ultimul, ousider-ul. Mă simt mai bine și sper să mă bucur, să joc mai bine decât am făcut-o anul trecut. Cu Dimitrov am avut două meciuri foarte bune anul ăsta, sper că va fi la fel și al treilea„,
Dominic Thiem

Grigor Dimitrov, reperele carierei

  • este primul jucător din Bulgaria care și-a trecut în CV un titlu ATP, iar momentan are șapte trofee
  • pe 8 septembrie 2008 era cel mai bun junior al lumii (numărul unu), din postura de deținător al trofeelor de la Wimbledon și US Open
  • este cel mai de succes jucător de tenis al Bulgariei – primul reprezentant al acestei țări care depășește un milion de dolari bani câștigați din tenis (între timp a depășit 10 milioane), primul bulgar în Top 10, primul bulgar care a trecut de faza turului trei la un Grand Slam – două semifinale la activ.

Sunt chiar încântat să mă aflu aici. Este un vis împlinit. În trecut, am ratat calificarea pentru un loc. Mereu a fost obiectivul meu să ajung aici și să performez. Dominic este unul dintre cei mai buni jucători, dacă ești aici este clar că ai făcut lucrurile bine. Abia aștept meciul. Este bine să ajungi la final de sezon, să te lupți cu cei mai buni. Dar cel mai mult mă interesează ce se întâmplă de partea mea a fileului„,
Grigor Dimitrov

Nadal și Goffin, pentru a treia oară față în față în 2017

Rafael Nadal are nevoie de trei victorii la Turneul Campionilor pentru a ajunge la borna de 70 de victorii pentru a șasea oară în carieră (la fel ca în 2005, 2007, 2008, 2010 și 2013). Ibericul este cel mai obișnuit cu aerul rarafiat de la Turneul Campionilor, jucătorul din această grupă cu cele mai multe victorii pe 2017, dar și cele mai multe succese în fața colegilor de Top 8 (ibericulo are, oricum, al patrulea cel mai mare procentaj în fața sportivilor din Top 10 din istoria tenisului masculin).

 

Rafael Nadal

David Goffin

Data nașterii

3 iunie 1986 (31 ani)

7 decembrie 1990 (26 ani)

Locul nașterii

Manacor, Mallorca / Spania

Rocourt, Belgia

Înălțime

1,85 m 

1,80 m

Cea mai bună clasare

1 ATP (18 august 2008 – prima urcare pe locul 1)

8 ATP (6 noiembrie 2017)

Titluri de Mare Șlem

16 (1 la Australian Open, 10 la Roland Garros, 2 la Wimbledon, 3 la US Open)

0

Victorii / înfrângeri pe 2017

67 – 10

54 – 22

Palmares vs Top 8 în 2017

8 victorii, 4 înfrângeri. Rafael Nadal a pierdut primul duel, cu Milos Raonic (3 ATP) – la Brisbane. I-a învins pe Monfils (6 ATP) și Raonic (3 ATP) la Australian Open, apoi pe Cilic (8 ATP) – la Acapulco, înainte de a fi învins de Roger Federer (ajuns pe locul 6 ATP) – la Miami. Pe zgură, Nadal l-a învins pe Djokovic (2 ATP) – la Madrid, a pierdut la Thiem (7 ATP) – la Roma, apoi a legat două victorii consecutive în fața jucătorilor de Top 8 la Roland Garros – cu Thiem (7 ATP) și Wawrinka (3 ATP). Revenit pe hard, Rafa l-a învins pe Dimitrov (8 ATP) – la Beijing, în timp ce la Shanghai l-a învins pe Cilic (5 ATP), înainte de a pierde în finală la  Roger Federer (2 ATP).

3 victorii, 4 înfrângeri. Goffin a strălucit la Australian Open, unde, în optimi l-a învins pe Thiem (8 ATP). Pe zgură, Goffin a jucat de două ori meciuri consecutive cu jucători de Top 8: la Monte Carlo a reușit victoria sezonului în fața lui Djokovic (2 ATP), apoi a fost învins de Nadal (7 ATP). Apoi, l-a învins pe Raonic (6 ATP) la Madrid și din nou a pierdut meciul imediat următor la Nadal (5 ATP). Cilic (8 ATP) – la Roma, apoi Federer (2 ATP) – la Basel l-au învins pe Goffin.

Participări la Turneul Campionilor

a 8-a prezență, două finale (2010 și 2013)

prima prezență din postura de „titular”. În 2016 a intrat pentru un meci în grupe în locul accidentatului Monfils

Nadal și Goffin vor juca pentru a treia oară unul împotriva celuilalt în 2017, pentru prima dată departe de covorul roșu de zgură. Belgianul nu i-a câștigat set ibericului, însă trebuie spus că David a fost extrem de aproape și doar o eroare mare de arbitraj l-a scos din minți și din ritm în setul întâi al duelului de la Monte Carlo, grăbind momentul revenirii lui Nadal în partidă. Meciul doi, de la Madrid, a fost unul spectaculos, chiar dacă s-a încheiat rapid.

Rafael Nadal, 8 repere ale carierei

  • cele mai multe titluri câștigate de un adolescent: 11 trofee ATP, în 2005, la 19 ani. Rafael Nadal nu a mai reușit să câștige decât o singură dată în carieră 10 titluri (în 2013). Rafa i-a smuls acest record lui Mats Wilander (9 titluri în 1983, tot la 19 ani)
  • este primul jucător de tenis care câștigă de zece ori același turneu – a făcut-o de trei ori în 2017: la Monte Carlo, Barcelona și Roland Garros
  • 91,7% este procentajul meciurilor câștigate în carieră pe zgură de Rafael Nadal – cel mai mare al tuturor timpurilor. pe locul 2 – Bjorn Borg, cu 86% procentaj de reușită
  • 53 – este jucătorul cu cele mai multe titluri ATP pe zgură
  • 81 meciuri câștigate consecutiv pe zgură, între aprilie 2005 și mai 2007 – cea mai lungă serie de invincibilitate pe o suprafață
  • la 24 de ani a devenit cel mai tânăr jucător care și-a completat setul de turnee de Mare Șlem în carieră (prin victoria din 2010 de la US Open)
  • Nadal a avut nevoie de cele mai puține participări pentru a reuși ‘career Grand Slam-ul’ – 26 de participări, față de 41 – Roger Federer și 46 – Andre Agassi
  • 10 sezoane consecutive (2005 – 2014) a câștigat cel puțin un titlu de Mare Șlem pe sezon – precedentul record era deținut de Roger Federer, Pete Sampras și Bjorn Borg (serii de opt ani)

„După ce i s-a întâmplat lui David la Roland Garros (n.r. accidentare bizară la gleznă, care l-a forțat la abandon instant), ar fi fost nedrept ca el să nu fie aici. Mă bucur că și-a revenit și joacă din nou bine. Sper ca luni să nu joace foarte bine, dar merită să fie aici. Eu sunt pregătit, sunt aici ca să câștig, altfel nu aș fi venit”,
Rafael Nadal

David Goffin, reperele carierei

  • este primul jucător din Belgia intrat în Top 10 ATP
  • este cel mai „ușor” jucător calificat la Turneul Campionilor în ultimii 9 ani, dar și primul sportiv de sub 80 de kg din top 10 de la Gilles Simon încoace
  • este primul „Lucky Loser” de la Dick Norman în 1995, la Wimbledon, care s-a calificat în optimile de finală ale unui turneu de Mare Șlem. A fost vorba despre debutul lui Goffin la Roland Garros, cu victorii pe main draw la Stepanek, Clement și Kubot și un „final” cu set smuls lui Federer. Coincidența face ca Norman, precedentul „lucky loser” ajuns atât de departe la un Grand Slam, să fi fost tot belgian.

„Este cel mai dificil adversar pe care îl puteam întâlni la debutul meu la Turneul Campionilor. Nu va fi ușor. Sunt însă convins că pot juca tenis de bună calitate împotriva lui”,
David Goffin

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
100.000.000 € pe an! Genoa îl costă o avere pe Dan Șucu: ”Mai sunt datorii de vreo 60 de milioane”
100.000.000 € pe an! Genoa îl costă o avere pe Dan Șucu: ”Mai sunt datorii de vreo 60 de milioane”
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
De la FCSB, la
De la FCSB, la "U" Cluj! Mutarea care ar urma să se producă zilele acestea
Unde s-au dus banii cu care Şucu a preluat Genoa! A anunţat obiectivul în Serie A, după suma mare investită:
Unde s-au dus banii cu care Şucu a preluat Genoa! A anunţat obiectivul în Serie A, după suma mare investită:…
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia de afaceri
Oana Mizil arată incredibil la 49 de ani! După despărțirea de Marian Vanghelie, s-a schimbat radical! Imagini incendiare cu femeia…
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ sub bradul de Crăciun: 'Să-și ceară iertare...'
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE anunţ sub bradul de Crăciun: 'Să-și ceară iertare...'
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
A luat taxiul de la Suceava la Iaşi, după ce i-a fost anulat zborul. Cât a plătit
A luat taxiul de la Suceava la Iaşi, după ce i-a fost anulat zborul. Cât a plătit
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Cristina Demetrescu ne spune care este zodia care va trăi cel mai frumos an din viață în 2025
Cristina Demetrescu ne spune care este zodia care va trăi cel mai frumos an din viață în 2025
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
VIDEO Atentat terorist la un târg de Crăciun. O mașină a spulberat mulțimea: printre morți, și un copil
VIDEO Atentat terorist la un târg de Crăciun. O mașină a spulberat mulțimea: printre morți, și un copil
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×