Tsitsipas este al doilea semifinalist la Turneul Campionilor 2019. Nadal scapă miraculos din duelul cu Medvedev! Câștigă în tiebreak, revenind de la 1-5 în decisiv | LIVE TEXT, Grupa Andre Agassi

Turneul Campionilor, ziua a patra. Nadal luptă pentru supraviețuire, Medvedev vrea prima victorie a carierei la Super 8, Tsitsipas și Zverev se înfruntă pentru biletul de semifinale

Turneul Campionilor, ziua a patra. Stefanos Tsitsipas, 21 de ani, l-a învins pe deținătorul trofeului, Alexander Zverev și i s-a alăturat austriacului Dominic Thiem în semifinalele Nitto ATP Finals. Grecul a câștigat duelul cu cea mai mică medie de vârstă din ultima decadă la Turneul Campionilor, avansând pe tabloul eliminatoriu la prima participare la Super 8-ul de final de an din tenisul masculin. În primul meci al zilei, liderul mondial, Rafael Nadal, a obținut o victorie dramatică în fața rusului Daniil Medvedev, salvând minde de meci și revenind de la 1-5 în decisiv. Astfel, ibericul reintră în lupta pentru semifinale și va încerca să obțină biletul pentru careul de ași, vineri, chiar în fața lui Tsitsipas.

Rezultatele de miercuri în Grupa Andre Agassi, în ziua a patra de la Turneul Campionilor 2019:

Clasamentul Grupei Andre Agassi, după două etape la Turneul Campionilor 2019:

  1. Stefanos Tsitsipas – 2 victorii, 0 înfrângeri, 4-0 seturi
  2. Alexander Zverev – 1 victorie, 1 înfrângere, 2-2 la seturi
  3. Rafael Nadal – 1 victorie, 1 înfrângere, 2-3 la seturi
  4. Daniil Medvedev – 2 înfrângeri, 1-4 la seturi

Programul Grupei Andre Agassi, pe mai departe, va fi:

  • vineri: Alexander Zverev (#7) – Daniil Medvedev (#4) și Rafael Nadal (#1) – Stefanos Tsitsipas (#6)

♦ GAME, SET, MECI ȘI A DOUA VICTORIE în Grupa Andre Agassi pentru Stefanos Tsitsipas, 6-3, 6-2 în fața lui Sascha Zverev.

Grecul deschide game-ul pentru victorie cu as la exterior și închide cu un al optulea serviciu imparabil, după 73 de minute.

♦ Tsitsipas ajunge la zece puncte adjudecate consecutiv pe serviciu. Hold la zero pentru 5-1.

♦ DUBLU BREAK TSITSIPAS, 4-1. Grecul este alert pe picioare, atent și agresiv, iar un nou voleu bine plasat îi asigură al doilea break și, în mare măsură, un final de meci liniștit.

♦ Stefanos Tsitsipas se poate califica în semifinale dacă închide acest meci în două seturi. Grecul fructifică a patra minge de break în startul setului doi, apoi confirmă cu break la 15.

♦ Tsitsipas câștigă setul întâi al duelului cu Zverev, 6-3, în Grupa Andre Agassi.

Grecul are nevoie de doar 39 de minute pentru a închide primul set în fața deținătorului trofeului. Zverev a suferit pe mingea a doua (un singur punct câștigat, din șase jucate). Zverev a avut avantaj la lovituri câștigătoare (11-9), însă precizia sa a scăzut odată cu apropierea fazelor finale. Statistica a reținut câte șapte greșeli neforțate în dreptul fiecărui jucător.

♦ BREAK TSITSIPAS și 5-3. Grecul se impune la 15 la retur, lovind un passing de maestru.

♦ Partida crește ca intensitate. Zverev trece  primul pe la egalitate pe serviciu, apoi Tsitsipas – de patru ori, salvând și minge de break. Dialogul de la baseline este în viteză, ambii mizând pe mingi plate. Sascha mizează adesea pe lung de linie, grecul face mai iute pasul în față, împingându-și rivalul în defensivă, iar contrele nu lipsesc.

♦ Meciul debutează cu ture adjudecate fără emoții de jucătorul aflat la serviciu. Mult așteptatele dueluri la fileu își fac deja simțită prezența.

♦ Stefanos Tsitsipas servește primul în ultimul meci al fazei a doua a grupelor la Turneul Campionilor 2019.


♦ GAME, SET, MECI ȘI PRIMA VICTORIE în Grupa Andre Agassi pentru Rafael Nadal. Liderul mondial duce la finiș o revenire fabuloasă, alimentată de o cădere dramatică a nivelului de joc a lui Daniil Medvedev.

♦Nadal începe cu punct pe serviciu, după ce rusul s-a mutat pentru a returna cu dreapta în loc de rever. Rusul trece în avantaj, 2-1, cu puncte făcute direct din serviciu. Nadal ratează prima servă, își creează avantaj cu reverul în lung de linie și este atent la mingea deviată de fileu pentru a finaliza prompt cu forehandul, pentru 2-2.

Jucând din nou cu mingea a doua, Nadal găsește unghiuri din ce în ce mai aspre cu forehandul, până când rusul nu mai are ce face. Medvedev face punct direct din serviciu din nou, pentru a schimba terenul la 3-3.

Nadal nu poate returna serviciul la teu al lui Medvedev și servește la 3-4. Liderul mondial egalează, jucând o minge scurtă cu mult sânge rece, pe care Daniil nu o poate returna. Nadal preia conducerea, jucând în forță dreapta-stângă, optând apoi pentru rupere de ritm.

Nadal profită de serviciul doi al lui Medvedev, chiar dacă rusul are inițiativa în punct, Daniil ratând o nouă finalizare. Ibericul preia conducerea, 6-4. Ibericul obține la proba video ultimul punct – o nouă lovitură ratată de Medvedev.

♦ TIEBREAK! Tribuna cântă frenetic pentru Nadal. Medvedev greșește de două ori, apoi trimite as, serviciu nereturnabil și un nou as, pentru a-și procura minge de tiebreak. Un nou serviciu fantastic face 6-6 pe tabelă.

♦ Sprintul lui Nadal continuă până la 40-0 pe serviciu. Ibericul ratează și el în fileu cu voleul, dar rusul ratează cu dreapta din interiorul terenului și Nadal are 6-5 în decisiv! De la 1-5!

♦ BREAK ȘI NADAL EGALEAZĂ, 5-5! Nadal începe game-ul de retur cu passing câștigător, după un nou voleu slab al rusului. Rusul este la 50% cu frecvența primului serviciu, ajunge rapid în defensivă și se vede, după o nouă minge prea lungă, la 0-30. Nadal își procură trei mingi de break, însă Medvedev găsește o diagonală în unghi scurt cu reverul prin care o anulează pe prima. Rusul face o greșeală tactică, atacă din nou fără perspective la fileu și este pasat, ibericul adjudecându-și game-ul!

♦ Deși nivelul jocului lui Nadal nu a crescut spectaculos, rămânând într-o zonă gri, ibericul pune pe tabelă al treilea game la rând, Medvedev împrăștiind puncte. De la 1-5, liderul mondial ajunge la 4-5.

♦ BREAK recuperat de Nadal. Lui Medvedev îi tremură mâna pe rachetă, iar Nadal recuperează un break, după ce a reușit un retur bun de tot, din instinct, iar rusul s-a jucat cu șansele la fileu.

♦ Nadal salvează minge de meci, într-un nou game presărat cu greșeli. Spaniolul câștigă totuși lansarea, iar Medvedev va servi pentru victorie, la 5-2 în decisiv.

♦ Nadal își ajustează pantoful înainte de a servi, iar la reluare, greșelile neforțate se înlănțuie în jocul său, ibericul declanțând prea rapid atacul decisiv. Spaniolul ratează ținta cu mult în aceste momente, de pe linia de fund a terenului, de la fileu, însă nici Medvedev nu este suficient de atent. Game-ul se transformă într-un maraton de peste șapte minute, cu două mingi de break ratate de rus. Ibericul își face, totuși, serviciul, în cele din urmă. Rusul conduce, 4-1.

♦ Medvedev defilează, reușind să puncteze din toate pozițiile, în timp ce Nadal și-a pierdut precizia, dar și răbdarea.

♦ DUBLU BREAK MEDVEDEV și 3-0 în decisiv! Nadal se grăbește să finalizeze în puncte și de două ori este pasat de rus. Cu 50% frecvență la primul serviciu, pierde al doilea break la rând.

♦ Alergat din colț în colț de Medvedev, Nadal ratează prima minge de rebreak, apoi, după un prim forehand ce îi este returnat neașteptat de rus, situație ce îl determină să forțeze mai mult, fără sorți de izbândă, oferind astfel avantaj. Rusul închide game-ul cu as, ducându-se la 2-0.

♦ BREAK MEDVEDEV. Încurajat de câștigarea primului punct, Medvedev grăbește finalizarea la fileu și e pedepsit de Nadal, cu passing. Ibericul rezistă bine cu rever contra dreapta adversă, însă ratează când primește pe forehand, scorul devenind 15-30. Rusul ratează o bună oportunitate de dublu breakpoint, trimițând prea tare după o minge scurtă a lui Nadal. Ibericul urcă la fileu, însă greșește voleul, se vede pasat și în situația de a înfrunta minge de break. Nadal ratează primul serviciu, apoi greșește reverul slice, trimițând dincolo de culoarul de dublu.

Este rândul lui Medvedev să ia o pauză de vestiare. Nadal începe decisivul la serviciu. Ibericul nu a comis decât 3 greșeli neforțate în setul doi, față de 11 ale rusului. Raportul la winners în cele 40 de minute ale setului doi: 9-6 pentru Medvedev.

♦ Nadal câștigă setul doi al duelului cu Medvedev, 6-3, în Grupa Andre Agassi și se ajunge în decisiv.

Nadal variază plasamentul loviturilor sale și câștigă primul punct în game-ul de retur. Cu un rever pe tușă și-l adjudecă și pe al doilea. Medvedev servește bine cu mingea a doua, iar Nadal ratează returul, însă liderul mondial își procură imediat două mingi consecutive de set. Arbitrii dau greșeală de picior pentru rus, dar acesta se decurcă, deși nu închide direct punctul la fileu. Un serviciu bun aduce egaliatea. După un retur ratat de Nadal, Daniil Medvedev greșește cu reverul, ratând mingea de game. O dublă greșeală îi audce a treia minge de set lui Nadal, pe care o și fructifică, după o dreaptă fără adresă a rusului.

♦ Menținând punctele scurte, Nadal se apropie la un game de victorie în setul doi (5-3).

♦ Medvedev rămâne aproape de Nadal (3-4), ajungând la 12 ași serviți în partidă.

♦ Nadal nu scapă de emoții. Medvedev răspunde bine slice-ului nadalian, iar ibericul ratează a doua lovitură trimisă în forță pe diagonală. Atacă însă prompt la fileu în următoarele două puncte, pentru 30-15. Medvedev se ține scai, cu loviturile sale unice în circuit. Campionul de la Roland Garros și US Open închide game-ul cu al doilea său as în partidă, pentru 4-2.

♦ O oră și 16 minute de joc. Nadal păstrează avantajul break-ului în setul secund, la 3-2.

♦ BREAK CONFIRMAT DE NADAL, DE LA 0-30. Liderul mondial se descurcă bine jucând de două ori cu serviciul doi la 0-30, făcând punct direct din lansare, după ce fusese surprins pe contre-pied și după ce greșise din nou cu forehandul. La 30-30, Nadal își construiește avantajul folosindu-se de slice, accelerează decisiv și obține hold-ul de acolo, la 30.

BREAK! Nadal deschide setul doi cu break la 15! Rusul nu a punctat decât cu un prim serviciu riscant, Rafa fiind foarte atent și precis în lovituri.

STATISTICĂ DURĂ PENTRU NADAL. Rafa ia pauză de vestiare după un prim set cedat la limită. Ambii jucători au încheiat manșa cu număr dublu de lovituri câștigătoare față de greșeli neforțate (16-8 pentru rus, 12-6 pentru spaniol). Deși nu a greșit decât de trei ori neprovocat cu forehandul în tot setul, ultima, din final de tiebreak, a fost costisitoare pentru dublul finalist de la ATP Finals.

Remarcabil este și faptul că Nadal a încheiat primul set cu 9 atacuri din 9 reușite la fileu.

♦ Medvedev câștigă primul set al duelului cu Rafael Nadal, 7-3 în tiebreak, în Grupa Andre Agassi.

Medvedev deschide tiebreak-ul cu punct la retur, însă imediat seria sa de puncte consecutive pe serviciu se încheie, după un forehand brutal al lui Nadal, care aduce egalitatea, 1-1.

La 2-2, Nadal riscă un serviciu doi la teu și începe astfel în avantaj un punct pe care îl finalizează cu accelerare de forehand. Nadal lovește cu rama ultimul retur înainte de schimbarea terenului, scorul devenind 3-3. Medvedev preia conducerea, 4-3, cu un as la teu.

Rusul face lovește apoi foarte bine cu dreapta, din alergare, după o tentativă de accelerare a ibericului, prinzându-l descoperit pe forehand pe iberic, pentru a se distanța la 5-3. O greșeală neforțată – forehand în fileu, îi aduce trei mingi consecutive de set rusului. Medvedev o convertește pe prima, după 52 de minute, grație unui serviciu bun.

♦ TIEBREAK în primul set! Medvedev scapă în primul punct din game-ul pe serviciu după un retur foarte bun al ibericului, reușind un passing în diagonală razant cu fileul, într-un unghi foarte ascuțit. Rusul câștigă al 18-lea punct consecutiv pe serviciu pentru a duce primul set în tiebreak.

♦ Nadal face spectacol la fileu, cu un stop de generic, pentru 30-0, apoi închide conturile la 15, răspunsul rusului fiind o nouă tură pe lansare fără punct cedat – a treia consecutivă. 5-5

♦ Medvedev răspunde cu al doilea game alb consecutiv, pentru 4-4.

♦ MINGE DE BREAK SALVATĂ DE NADAL!

Rafa deschide ezitant ultimul game jucat cu mingile inițiale. Forțează pe contre-pied și ratează forehandul, apoi greșește din nou cu arma sa principală, la capătul unui schimb prelungit. Două servicii apăsate îl scot pentru moment din dificultate, ducând scorul la 30-30. Cu o dublă greșeală, Nadal îi oferă lui Medvedev prima minge de break a partidei. Cu nouă vieți în raliu, Nadal îl invită pe Medvedev la fileu și, cu un passing de forehand care a amuțit O2 arena, a salvat mingea de break. Ajuns la egalitate, Nadal a trimis o scurtă perfectă, apoi a închis game-ul, propulsându-se la 4-3.

♦ Medvedev face 3-3 cu un game la zero pe lansare.

♦ Nadal rezistă într-un raliu monstruos, cu 30 de lovituri, finalizând câștigător cu un forehand năprasnic, pentru a duce la egaliatte game-ul pe lansarea rusului. Scurta, smash-ul și voleu – variațiile încercate de Medvedev nu au fost eficiente în acest start de meci, însă rusul găsește asul la 40-40 și egalează apoi la 2.

♦ Medvedev este decis să ia inițiativa în fiecare raliu. Rusul trece lejer de serviciu, însă deși îl aleargă mult pe Nadal, atacurile decisive nu prind terenul. Ibericul reacționează bine la prima scurtă încercată de Daniil, răspunde apăsat și, controlând de la fileu, pune punct game-ului pe lansare, ducându-se la 2-1.

♦ Start joc în ziua a patra la Turneul Campionilor. Nadal versus Medvedev, o rejucare a finalei de la US Open. Ibericul servește primul și închide game-ul la 15. Medvedev a lansat un prim avertisment cu dreapta, însă liderul mondial este eficient cu serviciul și cu combinația serviciu-voleu.


Programul de miercuri, zi care încheie faza a doua a grupelor la Turneul Campionilor 2019:

  • Ora 16:00 – Rafael Nadal (#1) – Daniil Medvedev (#4)
  • Ora 22:00 – Stefanos Tsitsipas (#6) – Alexander Zverev (#7)

Turneul Campionilor, ziua a patra. Rafael Nadal – Daniil Medvedev, în Grupa Andre Agassi

Rafael Nadal pornește din nou, la fel ca și în primul meci, de la un record perfect în fața adversarului direct. Ibericul a câștigat ambele meciuri cu Medvedev, chiar în 2019, însă rusul i-a făcut viața foarte dificilă în finala de la US Open, unde a amenințat să îi smulgă trofeul din brațe lui Rafa, după ce acesta câștigase primele două seturi.

7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4 a fost scorul cu care Nadal l-a învins pe Medvedev la US Open, pentru al 19-lea Grand Slam al carierei.

Elevul lui Carlos Moya a încheiat duelul cu Zverev de la debutul din grupă cu un singur aspect pozitiv. Accidentarea la abdominali suferită în dimineața semifinalei Masters-ului de la Paris, care l-a forțat atunci la abandon direct, nu l-a incomodat, ibericul afirmând la conferința de presă că nu a resimțit deloc durere. Nadal a fost însă nemulțumit de nivelul său de joc, pe care l-a catalogat drept slab, dar și de atitudinea sa, reproșându-și faptul că nu a luptat așa cum ar fi trebuit să o facă.

Daniil Medvedev nu s-a ferit să își spună răspicat opinia la startul Nitto ATP Finals, declarându-l pe Nadal cel mai bun jucător al anului, în fața lui Djokovic. „Cred că toată lumea poate spune că Nadal a fost cel mai bun jucător al anului. A fost tot timpul constant și a avut rezultate, a câștigat multe titluri (n.r. – 4), dintre care două de Mare Șlem„, a spus rusul, care, indirect, va interveni în duelul de la distanță dintre Nadal și Djokovic.

„Nu știu dacă acum este sau nu la 100%, dar eu trebuie să dau tot ce pot”, a mai punctat Medvedev.

Jucând variat și ajustând tactica din mers, Medvedev a reușit să îl domine o bucată bună de timp în finala de la Flushing Meadows pe Nadal. Condițiile din sală îi aduc un avantaj în plus rusului în acest match-up. Însă, pentru prima dată din iunie 2019 încoace, rusul a pierdut două meciuri consecutive, fiind învins surprinzător de Chardy la Paris și de Tsitsipas – la Londra. Rusul are însă argumente în sală, având un titlu câștigat chiar luna trecută, la St. Petersburg.

Mai trebuie spus și faptul că Nadal nu a pierdut primele două meciuri în grupe la Turneul Campionilor decât o singură dată, în 2009. Atunci, Nadal părăsea Super 8-ul fără set câștigat, fiind învins de Soderling, Davydenko și Djokovic.

  • Medvedev este unul dintre cei trei debutanți la Turneul Campionilor 2019.

Turneul Campionilor, ziua a patra. Stefanos Tsitsipas – Alexander Zverev, în Grupa Andre Agassi

Duelul dintre deținătorul trofeului, Sascha Zverev, și semifinalistul de la Australian Open, Stefanos Tsitsipas, este meciul cu cea mai scăzută medie de vârstă înregistrată la Nitto ATP Finals din 2009 până în prezent, când Murray (22 ani) se impunea în fața lui Del Potro (21 ani), anunță statisticienii ATP.

Zverev a suferit în 2019 în duelurile versus Top 10, intrând la Super 8-ul de la Londra cu o singură victorie din șase partide. Zverev a câștigat însă cinci din ultimele șase meciuri jucate la ATP Finals, fiind totodată primul jucător cu victorii la Big 3 în acest turneu.

Tsitsipas are însă avantaj la „directe” în fața lui Zverev, 3-1. Grecul a câștigat ambele dueluri din 2019, în seria Masters, la Madrid și Beijing.

Am avut meciuri fantastice. La Beijing cred că a fost foarte strâns, s-ar fi putut întâmpla orice, chiar dacă el a câștigat totuși 2-0.

Va fi interesant. El a făcut un meci excelent în fața lui Medvedev, mai ales în condițiile în care a fost meciul lui de debut. Nu e deloc simplu. Dar, abia aștept duelul nostru.

Alexander Zverev, despre duelul cu Tsitsipas

Ambii jucători debordează de încredere, semnând la debut primele lor victorii contra unor adversari care îi conduceau 5-0.

Ziua a patra la Turneul Campionilor: Zverev și Tsitsipas se pot califica deja matematic în semifinale, acolo unde așteaptă Thiem

Cum primele două meciuri din Grupa Andre Agassi s-au încheiat în minimum de seturi, calculele pentru calificare sunt destul de simple.

Alexander Zverev se califică automat în semifinale:

  • cu victorie în fața lui Tsitsipas cumulată cu victorie a lui Nadal în fața lui Medvedev. Nadal ar avea atunci meci direct cu Tsitsipas, vineri, pentru al doilea loc în semifinale din Grupa Andre Agassi.
  • cu victorie 2-0 în fața lui Tsitsipas și succes 2-1 la seturi al lui Medvedev în fața lui Nadal.

Stefanos Tsitsipas se califică automat în semifinale:

  • cu victorie în fața lui Zverev, cumulată cu victoria lui Medvedev la Nadal. Zverev și Medvedev ar avea meci direct, vineri, pentru calificarea în semifinale.
  • cu victorie 2-0 în fața lui Zverev și succes 2-1 la seturi al lui Nadal în fața lui Medvedev.

Cel mai complicat scenariu, în care în semifinale va ajunge un sportiv cu o singură victorie în grupă, este cel în care Zverev câștigă toate meciurile, Medvedev îl învinge miercuri pe Nadal, iar ibericul trece, vineri, de Tsitsipas. Cei trei ar urma să fie departajați de setaveraj sau procentajul de game-uri câștigate.

Criteriile de departajare în grupe la Turneul Campionilor 2019:

  1. Numărul de victorii.
  2. Numărul de meciuri disputate. Bilanțul „două victorii și o înfrângere” „bate” un bilanț perfect al unui jucător care nu a disputat decât două meciuri. De asemenea, 1-2 este mai bun decât 1-0 sau 1-1.
  3. Meciul direct, în caz de egalitate între doi jucători.
  4. La egalitate între trei sportivi, este eliminat automat jucătorul cu mai puține meciuri disputate și se face mai departe departajarea între ceilalți doi. În caz de egalitate la numărul de meciuri disputate, se iau mai departe în considerare: procentajul de seturi câștigate, apoi procentajul de game-uri câștigate și, în cele din urmă – pozițiile în clasamentul mondial. În momentul în care unul dintre criteriile enumerate în caz de egalitate în trei departajează jucătorul aflat în avantaj, următorii doi sportivi sunt departajați în baza criteriilor egalității între doi sportivi.

Nadal luptă cu Novak Djokovic pentru prima poziție în clasamentul mondial la final de an. Acum, avantajul virtual al ibericului a scăzut la 440 puncte.

  • Victoria în grupă la Turneul Campionilor este recompensată cu 200 puncte ATP.
  • Victoria în semifinale valorează 400 puncte. Victoria în finală aduce alte 500 puncte ATP. Astfel, campionul neînvins ia 1500 puncte.
  • Fiecare victorie în grupă este recompensată și cu un cec de 215.000 dolari.
  • Un campion neînvins ar încasa 2.871.000 dolari. Premiul este cu peste 1,5 milioane de dolari mai mic decât la Turneul Campioanelor.

Ce trebuie să știți despre ediția cu numărul 50 a Turneului Campionilor:

  • Turneul Campionilor a avut câștigători diferiți în ultimii patru ani.
  • Roger Federer are cele mai multe trofee ATP Finals (șase), ultimul obținut în 2011.
  • Pentru prima dată în istorie, la Turneul Campionilor au ajuns jucători din opt țări europene diferite.
  • Rosterul este echilibrat din mai multe puncte de vedere. Pentru prima dată din 2009 încoace, 4 jucători din 8 nu au împlinit încă 24 de ani. În plus, 4 jucători din 8 au peste 1,90 m.
  • Pentru prima dată din 2003 încoace, toți jucătorii din Top 5 ATP ajung la ATP Finals cu câte patru titluri câștigate în sezon.
  • Turneul Campionilor este singurul trofeu important care lipsește din vitrina lui Nadal.
Publicat: 13 11. 2019, 23:00
Actualizat: 13 11. 2019, 23:51