Turneul de la Madrid a amestecat cărțile în pachet înainte de startul Roland Garros-ului: nume noi intră pe lista favoriților, după un turneu al surprizelor
- Mutua Madrid Open 2015 a fost ediția surprizelor: Petra Kvitova a câștigat proba feminină, după o finală cu Svetlana Kuznetsova, jucătoare dinafara listei capilor de serie, iar Andy Murray a câștigat primul Masters 1.000 pe zgură, în fața „Regelui Zgurii”, Rafael Nadal
Turneul de la Madrid dă peste cap calculele hârtiei înaintea celui de-al doilea Mare Șlem al anului: propune nume noi de urmărit la Paris, jucători și jucătoare pe care „favoriții tradiționali” trebuie să îi aibă în vedere, cu un plus de considerație. Petra Kvitova, Svetlana Kuznetsova, Andy Murray, dar și Florin Mergea și Rohan Bopanna, la dublu, intră deja în discuție pentru a doua săptămână de la Paris, cu șanse la trofeu.
Ca și condiții de joc, Madridul este mult mai departe de ceea ce se așteaptă în capitala Franței decât alte turnee: altitudinea schimbă săritura mingii, dar și efectele pe care jucătorii reușesc să le imprime mingilor, controlul este ușor mai scăzut iar stilul agresiv este premiat. Chiar dacă Roma oferă condiții mai apropiate de centralul „Philippe Chatrier”, cu două săptămâni înainte de obiectivul principal al „sezonului roșu”, turneul de la Madrid este favorizat, ca un concurs la care fiecare își permite încă să riște, să forțeze la maximum, lucru mai dificil de făcut cu doar șapte zile înainte de principala competiție de obiectiv. În circuitul feminin, este scris negru pe alb: turneul de la Madrid oferă 100 de puncte în plus față de Roma, fiind turneu Premier Mandatory, față de Premier 5 – cel din Italia. Și la băieți, „turneul lui Țiriac” este peste Monte Carlo – care intră la limită în rândul Masters-urilor, fără obligativitate de participare precum celelalte și neoficial, și peste Roma. În 2014 și 2013, finala feminină de la Madrid s-a repetat la French Open, cu același rezultat, ceea ce a determinat examinarea cu un plus de atenție a celor petrecute în capitala Spaniei, în ultimele șapte zile.
Circuitul WTA și-a pierdut puțin busola în această săptămână: Simona Halep a jucat prea puține meciuri pe zgură în 2015, are doar două victorii și două înfrângeri la simplu pe suprafața roșie, unul singur jucat outdoor iar Maria Șarapova și Serena Williams au fost mai mult decât umane la Madrid, fără replică.
Petra Kvitova, favorita logică de la Wimbledon intră acum în calcule și pe zgură
A patra jucătoare a lumii, Petra Kvitova (25 ani), cea care în medie, câștigă două meciuri la Roland Garros per ediție (excluzând din acest calcul parcursul ieșit din comun din 2012 – semifinală pierdută la Maria Șarapova) a ajuns pe lista jucătoarelor periculoase, de urmărit la Paris, după titlul câștigat la Madrid. Reprezentanta Cehiei care excelează pe iarbă a crescut enorm în joc de la debutul în Caja Magica, până în ultimul meci, trecând prin duelul cu Irina Begu, iar agresivitatea sa împinsă la limită a fost irezistibilă și în fața liderului mondial, Serena Williams, dar și în finală. „Dacă menține forma arătată în ultimele două meciuri, ar putea fi chiar principala favorită la Paris, după ce a învins-o în premieră pe Serena Williams în semifinale în 2015, 6-2, 6-3 și apoi a avut o prestație și mai devastatoare în fața Svetlanei Kuznetsova„, plusează site-ul oficial al circuitului feminin. Martina Navratilova a afirmat, la capătul meciului de tiltu care nu a atins 75 de minute de joc, că Petra arată imbatabilă.
Kvitova a arătat un mix perfect de topspin în raliu și reveruri slice, și-a pus în valoare serviciul de stângace și pare mai îndreptățită decât oricând să creadă în stabilirea unui nou record personal la Paris. Moralul și prospețimea sunt atuuri pe care Kvitova poate conta în plus la Paris.
Svetlana Kuzentsova, pericolul latent
Campioană la Roland Garros în 2009, Svetlana Kuznetsova reprezintă pericolul adormit până acum. Drumul său până în finala de la Madrid a venit de nicăieri, după un start de sezon cu doar patru victorii în 10 meciuri. Parcursul său până în finală a fost unul infernal, nu o infiltrare facilitată de tablou: două jucătoare de top 10, restul de trei, din Top 30. Pe Șarapova a dominat-o tactic, a înnebunit-o cu precizia de metronom a loviturilor, „Sveta” amintind exact de jucătoarea care lega semifinale și finale în 2009. Rusoaica ajunsă la 29 de ani are o mică bătălie de purtat în ceea ce înseamnă recuperarea fizică, însă actualul loc 18 pe care îl ocupă o poate scoate în calea unei jucătoare de top încă din șaisprezecimi.
Kuznestova, adversare una și una la Madrid: tinerele speranțe ale circuitului, campioane de Mare Șlem s-au lovit ca de un zid de reprezentanta Rusiei
11 poziții a câștigat rusoiaca în clasamentul WTA după finala de la Madrid
Dacă fără a străluci în turneele pregătitoare a trimis acasă câte un nume greu la ultimele trei ediții de French Open (Azarenka, 3 WTA, în 2012; Angelique Kerber, 8 WTA, în 2013 și Petra Kvitova, 5 WTA, în 2014), Svetlana devine în 2015 un nume pe care nici o favorită nu îl va dori în apropiere la tragerea la sorți de la Paris, pentru că are puncte forte în toate compartimentele iar minusurile au fost foarte puțin vizibile la Madrid. În plus, cea mai recentă finală reușită în penultimul turneu de pregătire înainte de Roland Garros a precedat chiar triumful rusoaicei din capitala Franței (în 2009, Roma preceda turneul de la Madrid): Kuznetsova ceda finala cu Dinara Safina, apoi pierdea în primul tur la Madrid și câștiga French Openul, învingând primele două jucătoare ale lumii: Dinara Safina și Serena Williams.
- Anul acesta, rusoaica a spus „pas” pe ultima sută de metri turneului de la Roma și privește direct spre marea destinație, Paris.
Andy Murray, de la zero finale pe zgură la titlul câștigat în fața „Regelui Zgurii”
Ca și Petra Kvitova, Andy Murray, deși un membru de bază al Top 4, era până duminică numele omis atunci când se construia lista favoriților pe suprafața roșie. Auto-exilat de la Monte Carlo, Murray era jucătorul care cel mai probabil ar fi atins sferturile de finală, dar nu ar fi trecut de semifinale. Amelie Mauresmo pare să îi fi reinventat însă apetitul pe zgură britanicului, cel care a câștigat două trofee, reușind să rămână calm și răbdător în situații în care în trecut, ar fi purtat monologuri interminabile care l-ar fi scos din meci, trecând în același timp la un nivel superior tactic, jucând mai bine împotriva adversarului, cu variație bine țintită, mai ales în fața lui Rafael Nadal.
Problemele încă mult prea deranjante de încredere din partea lui Nadal, o surprinzătoare cădere a lui Federer și dominația dn umbră a lui Djokovic, absent la Madrid, îi deschid neașteptat până în acest moment al sezonului lui Murray perspectivele la French Open.
Florin Mergea și Rohan Bopanna confirmă valoarea perechii
În 2014, Florin Mergea reușea un parcurs-surpriză la Paris, atingând faza sferturilor de finală. Dacă apetitul pentru zgură al românului este incontestabil, iar valoarea partenerului său de asemenea indubitabilă în proba de dublu, turneul de la Madrid vine să confirme forța cuplului, mai ales într-o competiție de calibru. Cei doi sunt așii super-tiebreak-urilor, condițiile se schimbă la Paris, dar categoric, cei doi au ieșit din lista outsiderilor.