Deținătorul licenței pentru turneul Bucharest Open, care se va desfășura în perioada 7-14 iulie, este Jeno Marky, cel care timp de 20 de ani, din 1993, până în 2013, a organizat competiția WTA în Ungaria. România a preluat locul țării vecine în calendarul competițional 2014, profitând de problemele financiare ale turneului maghiar.
Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a explicat mecanismul prin care Bucureștiul va fi gazdă a circuitului feminin: „Federația a cumpărat dreptul de organizare al turneului pentru acest an. O licență este evaluată la peste 1 milion de euro, iar noi la federație nu avem acești bani. Dar și dacă am deține banii, nu am avea ce licență să cumpărăm”. Similar, pentru turneul ATP BRD Năstase-Țiriac Trophy, licența este deținută de Ion Țiriac.
Probleme financiare pentru Budapest Grand Prix, încă după ediția 2010
Budapesta a întâmpinat dificultăți în a organiza turneul după ce principalul sponsor, GDF Suez, s-a retras după ediția din 2010. În 2008, Gaz de France a devenit „title-sponsor” la Budapesta, iar în 2009 și 2010, după reorganizarea companiei, turneul s-a numit GDF SUEZ GRAND PRIX. La finalul celei de-a 16-a ediții a întrecerii ungare, gigantul francez și-a retras sprijinul financiar, iar proprietarul licenței și directorul turneului, Jeno Marky, a întâmpinat dificultăți financiare.
Spre exemplu, pierderea principalului sponsor pune în pericol poziția unui turneu în calendarul sezonului competițional următor, chiar și într-o țară cu tradiție și resurse importante, precum Franța. Turneul WTA de la Paris, din luna februarie a acestui an, a fost ultimul sponsorizat de aceeași societate – GDF Suez – companie care a susținut în trecut și turneul feminin organizat sub tutela ITF, la București. Regis Brunet, co-director al Open GDF Suez, declara la sfârșitul lunii ianuarie, pentru L”Equipe, că, din cauza retragerii sponsorului principal, șansele ca turneul francez să se regăsească în calendarul competițional 2015 au ajuns la 15-20%.
30 de turnee internaționale din circuitul feminin a susținut, de-a lungul a 20 de ani, Gaz de France, devenită în 2008, printr-o fuziune, GDF Suez, potrivit site-ului oficial al companiei
3 ani, în perioada 2007-2009, firma franceză a fost partener principal al turneului ITF de la București
„Pentru 2011, turneul de la Budapesta a primit sprijinul unei companii ungare, care comercializează vopsele, însă puterea financiară de susținure a fost mică, comparativ cu investiția ce ar fi putut fi făcută de o multinațională”, spune jurnalistul maghiar Istvan Szurdi. În 2012 și 2013, turneul de la Budapesta nu a avut sponsor principal, turneul purtând denumirea de Budapest Grand Prix.
2013, probleme cu inundațiile pentru Jeno Marky
Jeno Marky este proprietarul complexului sportiv care a găzduit turneul maghiar. Aflată în apropierea Dunării, locația turneului a fost serios afectată anul trecut din cauza inundațiilor, potrivit relatării jurnalistului de la Nemszeti Sport, necesitând investiții importante pentru a putea găzdui o nouă ediție a turneului. „Pentru Jeno Marky a fost o decizie dificilă să renunțe la organizarea turneului în Ungaria, după 20 de ani”, a conchis Istvan Szurdi.
1,1 milioane de lei a alocat Guvernul român, din fondul de rezervă, în decembrie 2013, pentru plata taxei către Women”s Tennis Association, pentru ca România să poată înscrie în calendar turneul de la Arenele BNR
Articol scris de CEZARA PARASCHIV
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER