Uite cine s-a revoltat: cea mai violentă reacție anti-Șarapova vine de la un fost lider mondial care nu a fost deloc ușă de biserică

Maria Șarapova s-a bucurat, în general, de susținere din partea lumii tenisului, după ce a anunțat că a fost depistată pozitiv cu substanțe interzise, în timpul Australian Open-ului – singurul turneu pe care l-a disputat în 2016. Rusoaica a mărturisit că a făcut o „greșeală uriașă” pentru că nu a știut că medicamentul pe care îl folosea de zece ani a intrat, de la 1 ianuarie, pe lista substanțelor interzise. Serena Williams a lăudat „curajul și onestitatea” Mariei, Martina Navratilova și Nick Bollettieri au declarat că, din punctul lor de vedere, este vorba despre o „greșeală nevinovată”, iar președintele WTA și-a exprimat mâhnirea, dar pe un ton diplomat și reținut. Cea mai vehementă reacție a venit din partea americancei Jennifer Capriati (39 ani), un „copil-minune” al circuitului, care a stabilit nenumărate recorduri de precocitate, dar care nu și-a exploatat la maximum potențialul, având probleme cu accidentările, dar și cu viața în afara terenului.

Americanca, fost număr unu mondial la începutul acestui mileniu și triplă câștigătoare de turneu de Mare Șlem, a postat peste 50 de mesaje pe contul oficial de Twitter, validat de platforma de socializare, în primele 21 de ore după anunțul Mariei Șarapova. Capriati, care spune despre sine, chiar într-unul dintre mesaje, „sunt o persoană care postează rar”, a întrerupt o perioadă de inactivitate pe Twitter începută pe 15 ianuarie ;i a fost foarte dură, atât la adresa Șarapovei, cât și a reacțiilor apărute după mesajul acesteia. Nu în ultimul rând, Capriati a declarat război „troll”-ilor care i-au cerut socoteală pentru reacțiile dure, amintindu-i de propriile greșeli din carieră.

 

Ceva este în neregulă cu întreg sistemul. Intențiile sistemului nu au avut niciodată un fundament moral. Este o lovitură pentru sport și pentru munca depusă, dacă este adevărat. Care este rostul ca cineva să ia un medicament pentru inimă dacă nu are probleme la inimă? Cum s-au schimbat lucrurile. Avantajele sunt atât de subtile, uneori sunt doar groase cât un fir de păr – îți dau exact ceea ce îți trebuie pentru a câștiga. Uneori, totul se rezumă la ceea ce îți dă încredere să câștigi. Poate ar trebui să iau și eu, poate mă face să mă simt mai bine. Ce ziceți – dacă medicamentul ăsta mă ajută să revin, lumea ar fi de acord ca eu să îl iau? Cum de faptul că iubesc și apăr sportul nostru mă face hater? Am 39 de ani, de la 13 ani am fost desemnată să port mai departe mândria Statelor Unite – eu nu am ce să demonstrez sau de ce să mă apăr. Nu am vorbit niciodată atunci când s-au spus minciuni despre mine. Punctul meu de vedere este radical, pentriu că ceea ce am iubit să fac mai mult decât orice mi-a fost luat de lângă mine, de durere și de accidentări. Eu am plătit mai mult decât ar fi trebuit, chiar cu viața tatălui meu – atât de mult și-au pus amprenta lucrurile asupra vieții mele. Deci, preț de zece ani ai avut voie să concurezi, luând o substanță care acum se interzice – este o perioadă lungă cât o carieră„, a scris Capriati, în cele mai relevante dintre mesajele ei, fără a o numi explicit pe Maria Șarapova sau a scrie numele WTA.

 

Capriati, campioana precocității, cu prima sclipire la 13 ani!

Capriati a avut o carieră a contrastelor, ce a pendulat între extreme, cu realizări spectaculoase, dar și momente greu de înțeles în afara terenului. Capriati a reușit, la doar 13 ani și 11 luni să se califice în finala turneului WTA de la Boca Raton, în Florida și a devenit, instantaneu, un idol al Americii, așteptările în ceea ce o privește atingând cote incredibile. Următoarea mare lovitură a tinerei speranțe a tenisului a venit la Roland Garros, acolo unde a reușit să joace o semifinală, la prima participare, la 14 ani, stabilind un record all-time al competiției. La Jocurile Olimpice de la Barcelona, în 1992, la doar 16 ani, Jennifer a cucerit titlul, cu o victorie memorabilă în fața lui Steffi Graf (Germania), de la 0-1 la seturi, în finală. Capriati și-a trecut în palmares trei titluri de Mare Șlem: Australian Open (2001 și 2002) și Roland Garros (2001) și a fost inclusă în International Tennis Hall of Fame.

Partea întunecată a carierei lui Capriati: o tentativă de suicid, furt dintr-un magazim, posesie de droguri, agresiune și hărțuire

Capriati, o jucătoare cu pachet complet, de la un joc seducător, în forță, până la un fizic de invidiat și un chip angelic perfect pentru a construi un imperiu din marketing, a plătit însă scump prețul succesului și a ținut  prima pagină în ziarele de sport și în cele de scandal, în egală măsură. În 1993, după un eșec usturător la US Open, Jennifer Capriati a decis să stea departe de ternurile de tenis și să facă o pauză în carieră. În cele 14 luni de absență din competiție, ea a fost acuzată că a furat un inel dintr-un magazin, a fost arestată pentru posesie de droguri și, în consecință, a intrat într-un program pentru tratarea dependenței de droguri și, nu în ultimul rând, a avut o tentativă de suicid, după o dezamăgire în dragoste.

La zece ani distanță de cea mai tulbure perioadă a vieții sale, Jennifer Capriati a fost acuzată de fostul ei logodnic, Ivan Brannan, de hărțuire și agresiune, iar americanca a „servit” 30 de ore de muncă în folosul comunității.

Joc „la siguranță”

Jucătorii și jucătoarele din circuit, fie că sunt în activitate sau nu, încep să fie provocați de jurnaliști, prin întrebări, să vorbească despre subiectul momentului în sportul mondial. În condițiile în care de miercuri încep meciurile de pe tablourile principale de la Indian Wells, este de așteptat ca numărul reacțiilor venite de la adversarele directe ale Mariei Șarapova, dar și de la starurile din tenisul masculin, să se înmulțească. Deocamdată, daneza Caroline Wozniacki a oferit o argumentație logică și un punct de vedere critic, negativ, dar pe un ton moderat.De fiecare dată când luăm medicamente, verificăm de două ori, de trei ori, de patru ori – pentru că uneori, chiar și pastilele de tuse sau spray-urile nazale pot fi pe listă. Cred că, în calitate de sportivi, ne asigurăm mereu că nu este nimic în neregulă„, a transmis Wozniacki, cu ocazia aceluiași eveniment la care a participat și Serena Williams.

Justine Henin, una dintre sportivele învinse de Maria Șarapova într-o finală de Mare Șlem după 2006, anul în care aceasta a început să își administreze medicamentul incriminat, a vorbit cu ocazia evenimentului în care a fost introdusă în Hall of Fame-ul tenisului internațional, alături de rusul Marat Safin. „Cred că suntem cu toții puțin triști și puțin dezamăgiți de această situație„, a spus jucătoarea din Belgia, în timp ce Marat Safin „a declarat că din punctul său de vedere, este vorba despre o greșeală, apoi a adăugat ‘vreau să cred asta’ „, potrivit relatării publicației canadiene CBC. 

Publicat: 09 03. 2016, 11:56
Actualizat: 09 03. 2016, 11:57