„Un intelectual într-un sport anti-intelectual”, Tipsarevic a obținut o victorie clară în startul ultimului turneu ATP al carierei. Super-duelul care îl așteaptă în optimi

Janko Tipsarevic, în vârstă de 35 de ani, a debutat în forță la ultimul turneu ATP din carieră, la Intrum Stockholm Open. Sârbul, fost număr opt mondial, a închis sesiunea de seară, de luni, a turneului din Suedia, cu un apăsat 6-2, 6-4 în fața tânărului Corentin Moutet (20 ani, 94 ATP), star în ascensiune al Franței.

Tipsarevic a reușit patru break-uri de-a lungul partidei de 73 de minute. El a impus ritmul și a deținut controlul în schimburile prelungite de mingi, stabilind un duel în turul secund, al optimilor, cu un alt sportiv cu personalitate la fel de puternică și aparte – italianul Fabio Fognini, cu trei ani mai tânăr decât el. Fognini, campion al Mastersului de la Monte Caro în 2019, este principalul favorit al tabloului de la Stockholm.

1-0 este scorul meciurilor directe dintre Tipsarevic și Fognini. Sârbul s-a impus înainte de limită în 2009, la New Haven, 7-5, 2-0 și abandon al italianului

Moștenirea lui Tipsarevic, „un intelectual într-un sport anti-intelectual”

Unul dintre cei mai spirituali jucători din circuitul masculin, cu 17 sezoane ca profesionist, Tipsarevic este celebru pentru faptul că are tatuat pe braț fraza ilustră a lui Dostoievskifrumusețea va salva lumea. Janko a fost descris de Christopher Clarey, în New York Times, drept „un intelectual într-un sport anti-intelectual”, care prefera cărțile în loc de Playstation. Tipsarevic a câștigat patru titluri ATP în carieră și a jucat alte șapte finale.

În 2010, alături de Novak Djokovic și Viktor Troicki, Tipsarevic a ridicat deasupra capului Salatiera de Argint. Serbia câștiga atunci primul și singurul titlu în Cupa Davis. Janko a jucat primul meci în infernul din Belgrad, însă, învins de Monfils, 0-3, a fost înlocuit de Troicki.

În mai 2013, Tipsarevic și-a deschis o academie de tenis în Belgradul natal.

Cariera lui Tipsarevic a fost influențată însă și de multe probleme fizice, sârbul fiind supus la șapte intervenții chirurgicale între 2014 și 2017. Revenit la începutul lui 2019 după o absență de 16 luni din circuit, Tipsarevic s-a reaccidentat la gleznă în luna septembrie, în timpul turneului de la St. Petersburg, înainte de a începe asaltul final al carierei.

Tipsarevic ocupă în prezent în prezent locul 251 în clasamentul mondial în proba de simplu.

Victoria de luni seară este a 287-a carierei sârbului, care are bilanț pozitiv, cu 256 de înfrângeri. Tipsarevic a spus adio turneelor de Mare Șlem la US Open 2019, învins în turul inaugural de americanul Denis Kudla, în patru seturi.

Palmaresul lui Janko Tipsarevic împotriva celor mai importanți rivali din circuit

2-5 cu Novak Djokovic. Cele mai importante victorii ale carierei lui Janko au venit în fața conaționalului și bunului său prieten. Tipsarevic îl va avea pe Djokovic alături la ultima sa apariție ca profesionist din carieră, la turneul final al Cupa Davis, din luna noiembrie. Tipsarevic l-a învins pe actualul lider mondial în grupele Turneului Campionilor (2011), apoi în sferturile Masters-ului de la Madrid (2012).

0-6 cu Roger Federer. Tipsarevic a fost aproape de a-l învinge pe elvețian într-un meci epic la Australian Open 2008. Sârbul a condus 1-0 și 2-1 la seturi, dar a cedat în cele din urmă cu 8-10 în decisiv, după patru ore și 27 de minute.

0-3 cu Rafael Nadal, sârbul cedând în două rânduri în Spania (în Cupa Davis și la Barcelona).

3-5 cu Andy Murray. Tipsarevic a adunat de-a lungul carierei victorii în fața a șapte lideri mondiali, cele mai multe în fața britanicului.

2-2 cu Andy Roddick. Tipsarevic conduce însă 2-1 în turneele de Mare Șlem, cu victorii la Wimbledon 2008 și US Open 2010.

2-3 cu Lleyton Hewitt

1-1 cu Marat Safin

1-1 cu spaniolul Carlos Moya

1-2 contra lui Juan Carlos Ferrero

3-2 cu Victor Hănescu. Tipsarevic nu i-a înfruntat la simplu nici pe Andrei Pavel, nici pe Marius Copil (căruia i-a barat însă drumul în acest an în optimile de dublu de la Roland Garros), însă are palmares direct pozitiv în fața lui Hănescu, toate duelurile lor având loc pe tabloul de 32.

Publicat: 15 10. 2019, 09:46
Actualizat: 15 10. 2019, 10:41