Deciziile luate în cazurile de dopaj ale lui Jannik Sinner și Iga Swiatek l-au contrariat pe Richard Gasquet, unul dintre cei mai importanți jucători de tenis din ultimele două decenii. Acesta nu a ezitat să pună tunurile pe Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA).
Italianul care ocupă prima poziție în ierarhia mondială a scăpat nepedepsit după ce s-a constatat că în organismul său existau urme de clostebol, un steroid anabolic folosit în prepararea cremelor care accelerează vindecarea rănilor sau a altor reacții ale pielii. Totuși, am putea asista la o răsturnare de situație în acest caz, ținând cont că Agenția Mondială Anti-Doping a făcut apel la TAS.
De cealaltă parte, poloneza a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanță care tratează diverse afecțiuni cardiace și îmbunătățește circulația. Ea a susținut că i-a ajuns în corp din cauza unui supliment contaminat.
Richard Gasquet s-a arătat contrariat de modul în care au fost gestionate cele două cazuri, ținând cont că ITIA a preferat să păstreze secretul până în ultima clipă. Până la aflarea deciziilor, nimeni nu a știut că Jannik Sinner și Iga Swiatek se confruntă cu această situație.
„Cred că este dificil pentru toate sporturile, dopajul poate apărea oricând. A fost în ciclism, acum e în tenis. Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult e că nimeni nu a înțeles cum s-a întâmplat. Am aflat deciziile și atât.
În mod normal, trebuie să existe un proces, apoi ai o sentință. Nu e normal cum s-a procedat, nu e corect. Cazurile au fost gestionate foarte prost. Am aflat brusc că au fost judecați, până atunci nu s-a întâmplat nimic, n-am știut nimic. E grotesc cum au procedat”, a declarat francezul pentru La Depeche.
Cea mai dură reacție pe marginea subiectului i-a aparținut, însă, unui alt nume important din tenisul mondial. Vorbim despre fostul lider ATP Yevgeny Kafelnikov, care a susținut cu tărie că se impune suspendarea pe viață a tuturor jucătorilor prinși dopați.
„Uneori mă întreb… de ce naiba nu am folosit steroizi în toată cariera mea? Poate aș fi jucat mai mult decât 170 de meciuri pe an, poate 300? Ar trebui să primească interdicție pe viață orice jucător care este prins cu substanțe interzise! Fără scuze și fără toleranță, indiferent cine ar fi.
Partea tristă este că tinerii și viitorii jucători (12-16 ani) se uită la idolii lor și cred că poate fi normal să folosească steroizi în viitor și să scape de acest lucru! Jucătorii actuali dau un exemplu prost noii generații”, a transmis rusul prin intermediul rețelelor de socializare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER